Passa al contingut principal

JANELLO TORRIANI i Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Tot apunta que Juanello Torriano, tal i com era conegut al regne d’Espanya Janello Torriani, va conèixer en el monestir de Yuste al nostre monjo jardiner de Sant Jeroni de la Murtra, Marc Orriols, conegut a les cròniques hispàniques com a Marcos de Cardona.

Juanello Torriano va anar a Yuste per fer tot un seguit de basses que havien de ser de gust de l’emperador Carles, bases que també havien d’alimentar el jardins que eren a cura de fra Marc Orriols. Fou en aquest context que fra Marc i Juanello devien tenir alguna mena de relació d’interessos.

No obstant, potser de manera indirecta i involuntària, Juanello fou responsable de la mort de l’emperador. Carles, va patir la picada d’un mosquit que devia créixer a les basses artificials creades per Torriano, com a conseqüència de la qual va contraure el paludisme, malaltia que a la postra li va produir la mort.

Però qui era Janello Torriani?

Janello era inventor, rellotger i enginyer i també alhora constructor d’autòmats. Per tot aquest seguit d’aspectes fou àmpliament conegut i reconegut a tot Europa. L’emperador va sol·licitar els seus serveis qui va voler que l’acompanyés en el seu retir de Yuste.

Torriano va néixer a Cremona al voltant de l’any 1500 (Milanesat) i va morir a Toledo l’any 1585, motiu pel qual va sobreviure a l’emperador, quedant a partir d’aquell moment a disposició del rei Felip II que el nomenà Matemático Mayor. L’arquitecte Juan de Herrera el feu participar en la construcció del monestir de l’Escorial, intervenint en el disseny del seu joc de campanes.

A Toledo va crear una màquina hidràulica que permetia extreure aigua del riu Tajo, coneguda com el Ingenio de Toledo o el Artificio de Juanelo. Malauradament a la seva mort aquest enginy s’abandonà, Juanelo tampoc va percebre en vida els rèdits que aquests treballs li van suposar, motiu que finalment el portà a la ruïna econòmica.

Tot i el gran predicament que va tenir en vida, la fi dels seus dies a Toledo, ciutat en la qual va residir de manera habitual des de 1534, va ser molt dissortada. Juanelo Torriano va morir gairebé en la més absoluta indigència.

Aquest constructor d’artificis, va crear, com he dit en començar aquest escrit, autòmats que van ser sorprenents a l’època. Potser el més característic d’aquests malgrat que entra dintre de la categoria de mite i hi ha dubtes de la seva existència real, fou l’home de fusta (El hombre de palo). Segons la tradició, aquest autòmat anava pels carrers de Toledo demanant almoina per al seu creador. Malgrat els dubtes actuals de la seva existència, el fet que es conservi a Toledo un carrer amb aquest nom sembla donar fe de la seva existència.

Actualment, pocs enginys i escrits es conserven d’aquest increïble inventor, No obstant, un autòmat que es troba avui dia exhibit en el Museu Metropolità de Nova York ens apropa a la seva vinculació amb el món dels monjos jerònims, sigui a Yuste o posteriorment a l’Escorial. Es tracta de l’autòmat d’un monjo que àmpliament és atribuït a Juanelo Turriano.

Lluís Jordà i Roselló



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

MANIFEST PER A LA RECUPERACIÓ DE LES RESTES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I DEL SEU ENTORN

L’any 2020 es va constituir l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall  d’Hebron amb l’objectiu d’estudiar i difondre la seva història, així com de recuperar i  museïtzar les seves restes arqueològiques, que es troben íntegrament dins del Parc Natural  de la Serra de Collserola. L’esmentat monestir i el seu entorn han estat sotmesos des de fa més d’un segle a un  procés continuat de degradació. A l’enderroc del nucli monàstic poc després de 1835, el  va continuar malmetent el traçat de la carretera de la Rabassada. En el transcurs del segle  XX, la incúria i la construcció d’una benzinera damunt del seu emplaçament original van  acabar d’esborrar gairebé el seu record. L’any 2023 es va demanar formalment a l’Ajuntament de Barcelona, a través del Districte d’Horta-Guinardó, l’elaboració d’un PLA DIRECTOR per protegir el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu entorn natural i paisatgístic.  CONSIDEREM que ha arribat el moment de recuperar les seves restes a

Capítol 1 - Can Gallart i La Hispano-Suiza

Aquesta vegada, parlem dels cotxes que la família Gallart fabricava a principis del segle XX, fins l'any 60 a la Sagrera. Aquests vehicles van gaudir d'un prestigi i renom mundial, això era luxe... però després d'un inici espectacular, "la guerra civil" va canviar-ho tot fins a la seva desaparició. Comencem una sèrie de 7 capítols de cotxes. 07032004-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano_bordeaux 09012009-Hispano-Suiza-1923hispanosuizaa 11072008-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-10593 12012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-autowp.ru_hispano-suiza_j12_sedanca_de_ville_1 13012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-made-for-movie-hispano-suiza-07 16042012-Horta- Can Gallart-1900 aprox.-Hispa