Passa al contingut principal

LA PROFESSIÓ RELIGIOSA DEL PARE FRA IGNASI FINESTRES - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

En una altra ocasió vaig parlar del pare Ignasi Finestres i el seu il·lustre llinatge1,una família de juristes, historiadors i religiosos que durant el segle XVIII va tenir un paper rellevant en la societat i el món cultural de Catalunya.

El pare Ignasi Finestres, potser el membre més discret de tots els germans Finestres i Monsalvo, ingressà com a novici en el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i allà professà els vots. Restà sempre més a aquest monestir i al seu orde religiós mantenint una posició discreta i aïllada del món, aspecte aquest que el diferencià del seus germans.

Aquest és el principal motiu pel qual tan poques coses sabem del pare Ignasi Finestres. No obstant, l’estudi del llibre de professions del monestir de Sant Jeroni annex al llibre d’Actes Capitulars dels anys 1752 a 1835 ens ha ofert alguna nova informació sobre aquest personatge, i simultàniament ens dóna a conèixer el jurament emprat de professió religiosa dins de la Vall d’Hebron durant tot el segle XVIII. Aquesta professió és feia de manera pública davant la comunitat i en especial davant el prior i el mestre de novicis un cop acabat el seu període de noviciat.

A través d’aquest acte públic davant de la comunitat en ple, el novici s’incorporava o era incorporat de ple dret com a membre d’aquesta, mitjançant l’ expressió d’una fórmula textual que quedaria escrita de ma del propi frare en el llibre de professions i pertinentment signada pel monjo en qüestió, així com pel prior i el mestre de novicis per donar fe de la seva incorporació  a la comunitat.

Mitjançant l’acte de professió religiosa el frare es consagrava de manera formal a Déu i a seguir els estatuts i ordinacions de l’orde escollida. Un cop fets aquests davant de tots els monjos de la comunitat era acollit com a membre de ple dret dins del monestir.

Sobta encara que una de les expressions utilitzades, en un moment ja tan contemporani com era tot el segle XVIII, fos la neteja de sang, de la qual ens han restat diversos expedients relatius a aquest monestir profusament estudiats2. Per la fórmula de professió religiosa del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, com seguidament veurem, era indispensable deixar constància o almenys manifestar que per cap dels quatre costats el frare tingués cap rastre de sang jueva o mora, i en cas d’haver ocultat l’existència d’algun avantpassat que si tingués aquesta ascendència, seria motiu suficient per fer-lo abandonar els hàbits de l’orde de sant Jeroni.

Però veiem com a mostra de to l’abans assenyalat, com consta l’acte de professió de fe del pare Ignasi Finestres dins del Llibre de professions3 del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron (1669-1805):

Als tres dies de Febrer del any mil set cents vint y tres, professà nostra Sagrada Religió del P. S. Geronym en aquest Real Monastir de Vall de Hebron per Corista fra Ignasi Finestres fill legítim y natural de Don Pere Joan Finestres y de Maria Victoria Finestres y Monsalvo, conjuges, tots difunts, en nom de N. P, Prior fra Miquel Manent, en presencia de tota la Real Comunitat y  en especial del P. fra Prospero de la Trinitat, Vicari, y Mestre de Novicis, en la forma seguent escrita y firmada  del nom propi  de dit novici.

Jo fra Ignasi Finestres fas professió y prometo obediència á Deu y a Sta Maria, y al benaventurat N. P. S. Geronym, y a vos fra Miquel Manent  Prior de aquest Real Monastir  de St. Geronym de la Vall de Hebron de la orde del dit N. P. St Geronym y a vostres successors, y de viurer sens propi, y en castedat fins â la mort segons la Regla de S. Agusti Bisbe: y dich: que so Christià vell de tots quatre costats, y sempre, y quant se trobe lo contrari, que dins del quart grau tinge alguna rassa de jueu ó moro, o altre qualsevol impediment contra las Butllas Apostolicas  concedidas a la orde del dit N. P. S. Geronym, vull ser expellit de la orde llevant me lo hàbit de ella y la professió que fas sie nul·la, ni per asso tinga força alguna y aixís ho firmo de mon propi nom vuy als 3 de Febrer del any de mil set cents y vint y tres.

Ignasi Finestres

Miquel Manent (Prior)

Prospero de la Trinitat (Vicari i Mestre de Novicis)




NOTES

1.- JORDÀ I ROSELLÓ, Lluís . EL PARE FINESTRES DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON.  Bloc de l’associació d’Amics del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. 31 de gener 2021

2.- GARÇON I PEYRI, Sofia. Neteja de sang dels fons del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron (I). Paratge. 19 Quaderns d’Estudi de Genealogia, Heràldica, Sigil·logràfica  i Nobiliària.  Barcelona 2006. GARÇÓN I PEYRI, Sofia. Els expedients de Neteja de sang del fons del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron (II). Paratge. 20-21 Quaderns d’Estudi de Genealogia, Heràldica, Sigil·logràfica  i Nobiliària.  Barcelona 2007-2008. GARÇON I PEYRI, Sofia. Buidatge d’expedients de neteja de sang (III). Paratge. 22 Quaderns d’Estudi de Genealogia, Heràldica, Sigil·logràfica  i Nobiliària.  Barcelona 2009

3.- LLIBRE DE PROFESSIONS DEL MONESTIR DE ST JERONI DE LA VALL D’HEBRON (1669-1805). ANNEX AL LLIBRE D’ACTES CAPITULARS. (1752-1835). Arxiu Diocesà de Barcelona. St Jeroni V.H. 20 secció 18/19


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

MANIFEST PER A LA RECUPERACIÓ DE LES RESTES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I DEL SEU ENTORN

L’any 2020 es va constituir l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall  d’Hebron amb l’objectiu d’estudiar i difondre la seva història, així com de recuperar i  museïtzar les seves restes arqueològiques, que es troben íntegrament dins del Parc Natural  de la Serra de Collserola. L’esmentat monestir i el seu entorn han estat sotmesos des de fa més d’un segle a un  procés continuat de degradació. A l’enderroc del nucli monàstic poc després de 1835, el  va continuar malmetent el traçat de la carretera de la Rabassada. En el transcurs del segle  XX, la incúria i la construcció d’una benzinera damunt del seu emplaçament original van  acabar d’esborrar gairebé el seu record. L’any 2023 es va demanar formalment a l’Ajuntament de Barcelona, a través del Districte d’Horta-Guinardó, l’elaboració d’un PLA DIRECTOR per protegir el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu entorn natural i paisatgístic.  CONSIDEREM que ha arribat el moment de recuperar les seves restes a

Capítol 1 - Can Gallart i La Hispano-Suiza

Aquesta vegada, parlem dels cotxes que la família Gallart fabricava a principis del segle XX, fins l'any 60 a la Sagrera. Aquests vehicles van gaudir d'un prestigi i renom mundial, això era luxe... però després d'un inici espectacular, "la guerra civil" va canviar-ho tot fins a la seva desaparició. Comencem una sèrie de 7 capítols de cotxes. 07032004-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano_bordeaux 09012009-Hispano-Suiza-1923hispanosuizaa 11072008-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-10593 12012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-autowp.ru_hispano-suiza_j12_sedanca_de_ville_1 13012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-made-for-movie-hispano-suiza-07 16042012-Horta- Can Gallart-1900 aprox.-Hispa