Passa al contingut principal

MONASTERIO DE SAN JERÓNIMO DEL VALLE DE HEBRON - Comunicat al diari "El País"


He enviat aquesta comunicació al periòdic El País, a l'atenció del sr.  Vicente G. Olaya, periodista molt interessat en la defensa del patrimoni i les restes arqueològiques de l'estat espanyol.

Lluís Jordà i Roselló

------------------------------------------------------------------------------------------------

Buenas tardes,

Mi nombre es Lluís Jordà i Roselló (DNI 37356887-B). Soy miembro de l'Associació d'Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron y desearía dieran traslado de esta comunicación al sr. Vicente G. Olaya por si considerara de interés la misma.
Motivada por la brevedad del presente e-mail, omitiré mayores detalles sobre la creación de esta asociación, salvo que su creación viene motivada por el interés de recuperar y preservar los restos del antes citado monasterio jerónimo, el primero de esta orden fundado en Catalunya (1393) y cuyas restos se hallan en un estado lamentable de olvido.
Como introducción a la materia en concreto, cabe señalar que este monasterio se hallaba ubicado en la sierra de Collserola, sito en un extremo del municipio de la ciudad de Barcelona.
Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, fue rápidamente desmantelado después de la desamortización de 1835, aprovechando muchos sillares para la construcción, durante la segunda mitad del siglo XIX la construcción de la carretera de la Rabassada atravesando los restos del monasterio por el centro, incidió con mayor intensidad en su destrucción. Sus restos visibles continuaron a la venta, hasta que en los años sesenta del siglo XX, este àmbito fue terraplenado y creados una serie de taludes laterales (artificiales) después de arrojar los restos de construcción todavía existentes del monasterio por la vertiente de la montaña.(ocultando completamente quince metros de fachada lateral que quedó completamente oculta por los escombros. Encima del terraplén  se construyó una gasolinera que aún hoy día se mantiene en el mismo lugar ocultando importantes restos arqueológicos.
La vocación de nuestra asociación es hacer público el oprobio que supone esta situación, así como trabajar para recuperar al máximo sus restos y hacer extensiva a la sociedad en general la existencia de esta anomalía sobre nuestro patrimonio, intentando limpiar y desbrozar este àmbito, así com contactando con las instituciones para  recuperar los restos del monasterio y su entorno natural y paisajístico.
Sin ánimo de abundar en mayores detalles quedo a su disposición, en el supuesto caso que quisieran mayor información al respecto.
Cordialmente

Lluís Jordà 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

MANIFEST PER A LA RECUPERACIÓ DE LES RESTES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I DEL SEU ENTORN

L’any 2020 es va constituir l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall  d’Hebron amb l’objectiu d’estudiar i difondre la seva història, així com de recuperar i  museïtzar les seves restes arqueològiques, que es troben íntegrament dins del Parc Natural  de la Serra de Collserola. L’esmentat monestir i el seu entorn han estat sotmesos des de fa més d’un segle a un  procés continuat de degradació. A l’enderroc del nucli monàstic poc després de 1835, el  va continuar malmetent el traçat de la carretera de la Rabassada. En el transcurs del segle  XX, la incúria i la construcció d’una benzinera damunt del seu emplaçament original van  acabar d’esborrar gairebé el seu record. L’any 2023 es va demanar formalment a l’Ajuntament de Barcelona, a través del Districte d’Horta-Guinardó, l’elaboració d’un PLA DIRECTOR per protegir el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu entorn natural i paisatgístic.  CONSIDEREM que ha arribat el moment de recuperar les seves restes a

Capítol 1 - Can Gallart i La Hispano-Suiza

Aquesta vegada, parlem dels cotxes que la família Gallart fabricava a principis del segle XX, fins l'any 60 a la Sagrera. Aquests vehicles van gaudir d'un prestigi i renom mundial, això era luxe... però després d'un inici espectacular, "la guerra civil" va canviar-ho tot fins a la seva desaparició. Comencem una sèrie de 7 capítols de cotxes. 07032004-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano_bordeaux 09012009-Hispano-Suiza-1923hispanosuizaa 11072008-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-10593 12012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-autowp.ru_hispano-suiza_j12_sedanca_de_ville_1 13012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-made-for-movie-hispano-suiza-07 16042012-Horta- Can Gallart-1900 aprox.-Hispa