JUSTIFICACIÓ I PRESENTACIÓ
Aquest treball, que seguidament presentem, no té altra objectiu que el de compilar notes sobre el coneixement, que històricament, s’ha anat tenint de l’aprofitament de les plantes per al seu ús culinari i farmacèutic, amb el propòsit de poder-ho aplicar en el projecte que l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron (AAMSJVH) lidera per poder recuperar la capçalera d’aquesta vall del massís de Collserola, indret on es troben les restes, avui ocultes, del Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.
En concret la recerca bibliogràfica que hem realitzat es concreta en el projecte de recuperar l’hort de simples, l’horta monacal i els camps de conreu propers al monestir, complement de la recuperació de l’entorn de la capçalera de la vall, de les seves fonts, les feixes i bancals,... com també del poc que en queda dels antics edificis que constituïren el flamant monestir dels jerònims.
De la idea de convertir tot aquest patrimoni històric en un parc públic i amb un centre d’interès específic: que viatgers i visitants d’èpoques passades ens n’han donat notícia.
Davant de la manca quasi absoluta de testimonis documentals directes de la provisió de plantacions, que el monestir tenia en els diferents moments de la seva vida, del 1393 al 1835, hem fet una aproximació als usos que aquestes han tingut, des de l’antiguitat fins al primer terç del s. XIX, moment de la seva liquidació.
Els quatre-cents quaranta-dos anys d’existència del monestir els podem resumir en dos models de programes de conreu:
. L’hort i el conreus del final de la Baixa Edat Mitjana, s. XIV i XV, que recolliran tot el coneixement del seu temps precedent.
. L’hort i el conreus de l’Edat Moderna, on s’hi sumaran totes les espècies que s’aportaran a Europa després de l’arribada a Amèrica i de la circumval·lació per mar del nostre planeta.
Jordi Espuny i Ferrer
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada