Passa al contingut principal

SANT MIQUEL DELS REIS ANTIC SANT BERNAT DE RASCANYA

 

El rei Pere III  va donar llicència gairebé a la fi del seu regnat a l’abat del monestir cistercenc de Valldigna, Arnau d’Aranyó, perquè edifiqués un monestir cistercenc proper a la ciutat de València (1383). Aquesta nova fundació anomenada de Sant Bernat de Rascanya va ser sempre modesta, fins i tot els materials amb els quals va ser construïda deixaven entreveure la pobresa que va caracteritzar la curta història d’aquest cenobi, bastit damunt d’una antiga alqueria islàmica. L’any 1541 la vida cistercenca del monestir es va aturar per deixar el pas a l’entrada d’un nou orde monàstic que es va fer càrrec del cenobi. La idea passava per reconstruir-lo de manera completa i fer-li mudar fins i tot el nom. El duc de Calabria valedor d’aquest canvi el va rebatejar com Sant Miquel dels Reis.

El vell monestir cistercenc guardava l’estructura constructiva característica d’aquest orde. L’església es trobava situada en un extrem del conjunt. El claustre estava annex al lateral de l’església. Al voltant del claustre hi havia tot un seguit de dependències monàstiques com la sala capitular, el refectori o la cuina. Al pis superior estaven disposades les cel·les dels monjos. Mentre que el palau de l’abat o la infermeria es trobaven localitzades al redós d’un petit claustre situat darrera l’absis de l’església monacal. 

SANT MIQUEL DELS REIS

La nova construcció va aprofitar algunes restes dels antics edificis bastits abans que els jerònims es fessin càrrec de la nova fundació. L’obra es va iniciar després de la mort del duc de Calabria que volia convertir la nova edificació en panteó de la seva família, incorporant les despulles de la seva esposa Germana de Foix (+1536), antiga muller de Ferran el Catòlic. Germana de Foix disposà en el seu testament que el seu darrer marit, el duc de Calabria, diposités les seves despulles en el monestir de Sant Bernat de Rascanya, però a condició que mudés d’orde monàstic, passant a mans dels jerònims. 

A partir de l’any 1545 el Duc de Calabria va concebre la idea de transformar el decadent cenobi cistercenc en un nou monestir que servís de centre teològic i artístic alhora que panteó familiar, incorporant la seva cèlebre biblioteca. El projecte va ser encarregat al conegut arquitecte Alonso de Covarrubias. En aquest projecte es va plantejar la construcció d’un nou claustre, sempre respectant el gòtic original, erigint-lo a l’altra costat de l’església. També va pensar fer una ampliació de l’església conventual. En morir de manera prematura el Duc de Calabria l’any 1550, les obres del monestir es van aturar, i posteriorment quan es van reiniciar l’any 1578 el projecte inicial fou significativament alterat.

L’any 1623 es porten a terme les obres de construcció de la nova església conventual, a càrrec de l’arquitecte Pere d’Ambuesa. Es va edificar de maner simultània una cripta sota l’altar major destinada a servir de mausoleu de Ferran d’Aragó (duc de Calabria) així com de la seva esposa Germana de Foix i les germanes del duc. La façana de l’església no es va acabar fins passada la meitat del segle XVII. En el transcurs del segle XVIII s’inicien les obres de construcció d’un nou claustre projectat per fra Francesc de santa Bàrbara, construcció que no es conclourà, però que comportarà l’enderroc del claustre gòtic original.

Ocupat durant la guerra del francès per les tropes napoleòniques la biblioteca del Duc de Calabria va patir serioses pèrdues. Els monjos van retornar a l’edifici l’any 1814. Durant el trienni liberal pateix una primera desamortització sent reocupat de nou pels monjos jerònims l’any 1823. Amb posterioritat a la desamortització de l’any 1835 el conjunt monacal va ser subhastat i va patir seriosos canvis estructurals i destruccions, fins acabar convertit en presidi l’any 1874, situació que va perdurar fins l’any 1961. Actualment, un cop restaurat l’edifici i adaptat als nous usos es troba convertir en la seu de la Biblioteca Valenciana o Biblioteca Nacional del País Valencià (depèn de com es miri).

Església conventual de Sant Miquel dels Reis

Claustre del segle XVI

Cripta de Sant Miquel dels Reis. Mausoleu de Germana de Foix

Lluís Jordà i Roselló  


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_