Passa al contingut principal

SANT ONOFRE SEGONS EL PLÀNOL DE VICENÇ MARTORELL - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

L’ERMITA DE SANT ONOFRE SEGONS ELS PLÀNOLS DE VICENÇ MARTORELL

L’antic camí que arrancava dels voltants de les cases d’en Badia vers el coll (Collserola) per continuar després vers sant Cugat, surt molt ben recollit en el plànol de Vicenç Martorell, elaborat entre els anys 1928-1934. També fa referència a unes ruïnes que s’hi troben, si fa no fa, a mig camí, un cop deixades les cases d’en Badia i de pujada vers el coll.

Un cop estudiat l’indret i la planta de les ruïnes, així com els murs del voltant, recollits i dibuixats per Martorell en el seu plànol, tot sembla apuntar que es tracta de la desapareguda ermita de Sant Onofre.


La planta de l’edifici dibuixat per Martorell, deixa entreveure que estem parlant d’una estructura de planta rectangular tancada per un absis semicircular, aquestes especials característiques no deixen cap dubte, al meu entendre, que estem tractant d’una construcció de caire religiós més que no pas d’una de caràcter civil.

La disposició d’uns murs de pedra seca al seu voltant, que tanquen l’indret on es troba aquesta edificació, i la construcció d’un dipòsit d’aigua al seu voltant que donaria peu a l’existència d’una font, son arguments suficients per pensar en l’existència d’un antic jardí tancat com el que tenia l’antiga ermita de Sant Onofre. Anem a buscar alguna referència antiga.

La millor descripció sobre l’ermita de Sant Onofre la trobem en una font sovint no massa atesa, el Diccionario Geográfico Universal, publicat l’any 1834, justament un any abans de la fi del convent de Sant Jeroni:

“al N.O. dirigese la vista por entre contínuas ondulaciones que forman los altos y bajos de las montañas casi siempre cubiertas de frondoso verdor, perdiéndose generalment la vista en el dilatado Mediterráneo; hay también otra ermita dedicada á San Onofre, situada en el ya dicho Turó de Santa María, á bastante elevación, en el punto que domina la plaza, y en ella mana una copiosa fuente que riega un hermoso jardín, en el que hay un pequeño cenador con una mesa de piedra y poyos de ladrillo, entoldado por las ramas de una parra: sitio también muy delicioso.”

La imatge que recull de l’ermita de Sant Onofre en El Diccionario Geográfico Universal és la d’un indret idíl·lic. El canonge Gaietà Barraquer, també fa referència a Sant Onofre, parlant alhora de les tres ermites de Sant Jeroni, aleshores ja derruïdes:

“No es dado despedirme de la descripción de este monasterio sin hacer mención de tres capillitas, que le rodeaban, y de las que aún hoy el visitante halla como huesos de profanado sepulcro sus cimientos y lamentables ruinas. Al N. del convento, á dos tiros de piedra, en la cresta de una ondulación de la pendiente, la de Santa Magdalena; al E., coronando la huerta del monasterio, más elevada que éste, pero menos que la anterior, la del Santo Sepulcro, y al NO., sobre el mismo monasterio, en su misma estrecha cuenca,  la de san Onofre.

..la ermita llamada el Sepulcro en medio de un jardín pequeño cercado de paredes contiguo al monasterio...: otra llamada de santa Madalena en dicha montaña y cerca la antecedente...: otra dirruida (Sant Onofre) en idem e inmediata a la espresada y un pequeño jardín con paredes...”.


Cent anys després de l’elaboració d’aquest plànol, camins i murs han patit encara més l’abandó i degradació al qual ha estat sotmesa aquesta part de la serra de Collserola. Des de l’associació d’Amics del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron maldem per retrobar les perdudes restes de l’ermita de Sant Onofre i recuperar-les. Tant de bo ens en sortim!

Lluís Jordà i Roselló

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_