Passa al contingut principal

"El Pa de Sant Jeroni" de la Vall d'Hebron


El dia 30 de setembre, dia de Sant Jeroni, la gent dels pobles del pla de Barcelona i de la mateixa ciutat, pujava al vell monestir jerònim de la Vall d’Hebron a celebrar la seva festivitat. Aquesta jornada era coneguda per tothom com “Sant Jeroni a la muntanya”

Aquest dia tenia lloc al monestir un conegut aplec. Els monjos donaven als visitants que traspassaven els murs conventuals una ofrena, senzilla i mengívola, que era recollida amb fruïció pels humils vilatans. En ocasions es presentava una gernació, cosa que incomodava els monjos i feia difícil acollir el gran nombre de persones que pujaven al monestir i als seus vorals. 

Els barcelonins i habitants de la rodalia de la ciutat, pujaven al monestir de Sant Jeroni a passar el dia. Després de visitar el convent s’acollien als seus rodals, per dinar o berenar, aprofitant la bellesa del seu entorn i la beatitud de les seves fonts. 

La popularitat d’aquesta jornada va quedar recollida per sempre més en rajols decoratius i auques. Justament, la impremta Estivill de Barcelona durant el primer terç del segle XIX publicaria un auca relativa a les Funcions de Barcelona, reeditada als anys trenta del segle XX, en la qual es va il·lustrar -entre altres festivitats- el costum de la cèlebre pujada al monestir de Sant Jeroni, “Sant Jeroni a la muntanya”. Joan Amades va descriure el seu record en diversos llibres, i en especial en el que fa referència a l’auca de les Funcions de Barcelona. 

No obstant, no ens ha quedat record del què era el que els monjos oferien de menjar als romeus que visitaven el monestir el dia de Sant Jeroni. Aleshores, d’on surt aquesta denominació de Pa de Sant Jeroni? 

Segons l’actual rector de la parròquia de Sant Jeroni de Montbau, mossèn Guillem Brossa, s’oferia el pa de Sant Jeroni fins fa pocs anys, després de la missa de festa major que es celebrava el dia del seu sant patró; aquesta ofrena no era una tradició antiga. 

Aquesta celebració va començar pels voltants de l’any 1965, a instàncies de l’aleshores rector de la parròquia, mossèn Ferran Palau i alguns feligresos. Ells, segons apunta mossèn Brossa, van iniciar aquest costum, tot repartint uns panets petits, en forma de trèvol, de tres lòbuls que havien estat beneïts a l’ofertori, i l’anomenaren pa de Sant Jeroni. Es últims anys, va prendre una forma més tradicional, similar a un petit panet de Viena. 

Ah!..., doncs us contaré una cosa ben interessant que vaig fer! Vaig tenir una trobada xerrant amb el mossèn Guillem Brossa, de la parròquia de Montbau. Sabeu què? Em va explicar detalls del costum que s'havia fet durant anys i que es va aturar a causa de la maleïda pandèmia. Es tracta de beneir uns pans (uns petits panets de viena) el dia que celebren el Sant Patró. Imagineu-vos! Pans beneïts que es repartien en acabar la missa, entre els assistents, sí senyor, tothom en volia un!. 

I no acaba aquí la cosa. Vaig tenir la sort de fotografiar un quadre molt maco que un dels feligresos (Ricard Xifreu) va pintar. 

Al·legoria del pa de sant Jeroni. R Xifreu. 1991
Una il·lustració que simbolitza tota aquesta celebració. 

I entorn aquest quadre, a prop d'una paret, hi havia els pans secs, reduïts a la mínima expressió, agrupats (30 petits panets) en grups de tres. Ja saps, el número de l’alegria, del creixement! No sabem del ben cert quin seria el simbolisme de fer agrupacions de tres.

Detall de l’explicació del simbolisme

Em vaig quedar bocabadada veient aquestes escenes, i pensar que allò és un costum que portaven fent anys i anys.

Quina passada!, Repasseu els detalls simbòlics de la pintura... ermita... l'explicació... dedicatòria... La veritat és que tot plegat em va deixar un somriure a la cara. No sé si serà la combinació dels pans beneïts, el quadre simpàtic i el mossèn Guillem amb les seves explicacions, però ha estat un dia d'aquells que et fan sentir que formes part d'una comunitat especial. 

Il·lustració de Carles Quintana de la baixada del carreu. 1993.

No hi ha constància doncs que aquesta celebració fos tradicional. El barri de Montbau es va aixecar a partir de la segona meitat del segle XX, així com la seva parròquia, que, tot i adoptar el nom del vell monestir de Sant Jeroni, guardava un lligam o vincle amb la seva història, donat que la primera pedra va ser un carreu de les ruïnes del monestir que els joves van carregar fins, aproximadament, on hi ha ara l’altar. 

Com explica Fèlix Olivé al llibre Sant Jeroni de la Vall d’Hebron (1995). 

En conclusió, podem entendre que no hi ha cap relació entre el pa de Sant Jeroni que s’oferia als fidels fins fa pocs anys a la parròquia de Montbau i els presents que els monjos donaven als romeus que pujaven el dia 30 de setembre al monestir de la Vall d’Hebron. 
Tot el que sabem és el que recull el prior Pere Balç en el seu dietari, en el qual descriu tot el que passava al monestir de la Vall d’Hebron, en el transcurs del primer quart del segle XVII. 

Agustí Duran i Sanpere en va fer una breu descripció de l’assenyalat en aquest dietari sobre la festivitat de Sant Jeroni. Comentari que seguidament transcric de manera integra. 
El dia de la festa de sant Jeroni de l’any 1608, els íntims de la casa menjaren al refectori, d’altres a la torre; la multitud, que era copiosa, on va poder, i amb tals excessos que hom va pensar seriosament a suprimir el costum d’admetre tots els qui hi acudien, com ho havien fet ja en altres cases de l’orde.” 

Ens continua quedant el dubte del què oferien els monjos al poble que anava cada any amb major nombre al monestir. Els convidats importants (íntims de la casa) aquell dia menjaven al refectori amb els monjos, els aristòcrates (altres?) a la torre, de manera separada, i la gent, on podia. Al poble, els monjos no els podien donar cosa gaire elaborada, potser pa amb oli, pa amb mantega, pa amb figues, pa amb vi...? 

Des de l’Associació d’Amics del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, d’ençà de la nostra fundació, intentem cada 30 de setembre recuperar aquesta tradicional festivitat del “Sant Jeroni a la muntanya”. Aquest any 2023 ho farem de nou, i potser també podrem oferir als romeus el pa de sant Jeroni?

Jordi Vila i Traguany i Teresa Rodriguez Moreno

"Associació d’amics del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron"

Per accedir al document original en PDF



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_