Passa al contingut principal

El monestir de Sant Maties i les monges jerònimes de Barcelona

L’ANTIC MONESTIR DE SANT MATIES

L’antic monestir de monges jerònimes de Barcelona, l’únic monestir femení d’aquest orde a Catalunya, va ser cremat durant la setmana tràgica, l’any 1909. L’impacte destructiu del foc va ser tan gran que gairebé d’immediat va ser completament demolit i en el seu solar erigida la nova parròquia del Carme.

La planta del monestir de Sant Maties és coneguda com era a mitjans del segle XIX, gràcies a la descripció que apareix en els quarterons de Garriga i Roca, actualment conservats a l’Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona.


L’església i el claustre foren erigits en el transcurs del segle XVI, en estil gòtic tardà. La resta de dependències ens gairebé desconeguda del tot. Les poques imatges gràfiques d’aquest conjunt son coneguts sobretot arran del reportatge gràfic que es va fer després de la gran destrucció soferta durant la setmana tràgica i fan referència de manera exclusiva a l’església i el claustre. El monestir fou saquejat per complet, el foc va fer la resta. Tots els bens mobles, les imatges i l’arxiu foren objecte de les flames. La comunitat no retornà a l’indret que la va veure néixer. Van anar a un nou immoble situat a Sarrià, aleshores força lluny del centre de la ciutat.

La proximitat a una de les portes de la muralla més importants de la ciutat, la porta de Sant Antoni, va ser la causa de patir de manera molt directa els efectes destructius dels diversos setges als que fou sotmesa la ciutat de Barcelona (1651/1652, 1705/1706, 1713/1714), així com la guerra del francès (1808/1814) i les consegüents desamortitzacions del segle XIX, en especial la de 1835 que va representar a les monges abandonar el seu monestir, fins el moment del seu nou retorn l’any 1845.

Ubicades després de la setmana tràgica en un edifici del carrer Iradier, a la zona alta de Barcelona, la guerra civil de 1936 -1939, va provocar de nou la dispersió de la comunitat i l’ocupació dels nous edificis monacals. El monestir va sobreviure a la guerra en un notori mal estat, cosa que va fer que l’any 1980 les monges marxessin a un nou immoble dissenyat per l’arquitecte Jordi Bonet Armengol, ubicat també com l’anterior a la zona alta de Barcelona. Actualment, la comunitat s’ha dissolt i dispersat per manca de vocacions.

Amb la desaparició de la comunitat monàstica de Sant Maties, el darrer testimoni del pas dels jerònims per Catalunya s’ha esvaït manera que podríem considerar gairebé definitiva.

Lluís Jordà i Roselló





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_