Passa al contingut principal

Capítol 8 - HISTÒRIES EXTRAORDINÀRIES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

MESTRE GILI, EL SAURÍ DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

Continuant amb les històries extraordinàries ens trobem amb l’extraordinari magisteri per a localitzar aigua d’un saurí, anomenat mestre Gili, que vivia al monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i era molt estimat per aquells monjos per la seva saviesa.

Segons es desprèn del que diu la crònica de sant Jeroni de la Murtra, escrita per Francesc Talet (+1627), en temps del quart priorat d’Agustí Sumes (1570-1571), es patí una gran sequera en el monestir de la Murtra (gran sequedat d’aygua que hi agué en 1570). La qual cosa ens recorda  massa el que en l’actualitat estem patint, però anem a la crònica de fra Talet:

“En aquest últim trienni del pare fra Agustí Sumes succeí en esta terra tant gran secada, que no sols les fonts, però (sinó) los pous profundíssims y de moltes aygües los faltaren les aygües y tenían un treball excessiu de anar-ne a sercar per diverses parts. Y fonch tan gran la falta d’aygüa, que aquella font tant famosa de la Pallaresa se vingué totalment a secar ni en lo pou tenían gota d’aygüa. En altres parts fonch lo matex, y en particular esta nostra casa sentí molt aquest treball y li costà grandíssims danys, com prest veurem. Faltava l’aygüa per tota casa, que no·n venia sinó molt poca en la cuyna, que es lo primer lloch a ont ella ve. Y com allí la avien de menester tota y encara no bastava, era forçat que per a pastar anassen a cerca-la al cap del çafareig, per lo qual no podien fer bugades ni rentar la roba, sinó ab excessiu treball. Y assò durà quasi dos anys.”

Els monjos i el prior de la Murtra, coneixedors de les dots de saurí del mestre Gili, pels contactes habituals amb els seus veïns de la Vall d’Hebron, van sol·licitar el seu ajut. En aquestes circumstàncies hem d’entendre que la diligència en trobar i recuperar fonts del mestre Gili, (res fa pensar que fos un monjo) havia deixat Sant Jeroni de la Vall d’Hebron en una situació molt millor que el monestir de la Murtra.

“Dessitjaven tots, y lo pare prior més que ningú, remediar aquesta necessitat y cercaven uns medis y altres. Y a la fi, entengué que en lo monestir de Sanct Gerònym de Vall d’Ebron y avia un home qui·s deya mestre Gili, que era molt pràctich en cercar aygües y en remediar fonts, que creuria yo (fra Talet) que per aquexa causa estaria en aquexa ocasió allí. Y sabut axò per lo pare Prior, ajuntà son capítol a 23 de maig de 1570 y proposà si seria acertat que fessin venir al dit mestre Gili per a veure si tendria ànimo de remediar aquella falta de aygüa o si·n trobaria altra nova, perquè la casa no podia estar de aquella manera y patint tanta necessitat. Y tots los pares nemine discrepante (sense cap discrepància) foren molt contents que vingués mestre Gili y que mires lo que convenia.”

Malgrat aquesta aparent unanimitat entre els monjos, la crònica desvetlla que planava  una gran sensació de dubte sobre les aptituds i la saviesa de mestre Gili, com s’interpreta del que seguidament diu fra Talet:

“Lo qual, aprés de aver mirada la font, digué que era impossible poder-se remediar per la molta sequedat que y avia en tota la terra, però que sí volían, (hem d’entendre que això s’escapava del pressupost inicial), ell los donaria aygüa com un pom de espasa dintre lo canyar, o damunt del çafareig, a vint passos, y que no seria menester enfondir sinó alguns vint-y-sinch palmanuscrit. Lo qual, com lo pare prior y los demés religiosos lo tingueren per burla, lo mestre Gili ho affirmà y adverà tant constantment y donant per assò algunes rahons tant probables, que li donaren crèdit, a més que sabien que tenia guanyada gran fama en esta matèria y tots lo tenian en gran opinió. Y axí feren pactes y avinenses ab ell, prometent de donar-li vint lliures, y fer-li la despesa a ell y a tres fadrins seus que contínuament estaven ab ell fent aquest exercici, y donar-li tota manera de ferramenta si trobava l’aygua que deya.”

Malgrat els grans dubtes que tenia la comunitat jerònima de la Murtra, no els quedava  cap altre remei que creure en mestre Gili, a la vista de la greu situació de manca d’aigua que travessaven.

“Començà a cavar a 14 de maig de 1571, y fonch Nostre Senyor servit que, al cap de tres mesos que treballava en esta obra, trobà als vint-y-sinch palms, com avia dit, major quantitat de aygua que ell avia promesa. Y per çó, començaren a conduir-la y fer-li volta grassa ab molt contento de uns y altres, y ab prou gasto (aquí és on els feia mal), perquè anava lo blat en aquella ocasió, per causa de tanta sterilitat, a tres lliures la quartera, y aver de fer la despesa tant temps a quatre persones extraordinàries (no previstes), no podia ser manco, sinó que·s feya gran forat al sach.”

Malgrat la greu necessitat d’aigua, els monjos miraven sempre les seves arques i no havien previst que quatre persones estarien a despesa del monestir durant tres mesos, sempre per compte de la casa. Òbviament això els recava, malgrat l’extraordinari resultat.

“Però tot estava ben empleat, puix s’alcançava lo fi que·s pretenia. Veritat és que lo pare prior no veu acabada la obra per la causa que diré ara.

Per la sequedat que y avia tan gran, anaven a cercar l’aygua per a cuynar en la enfermeria, al çafareig gran, perquè dins casa no la y avia sinó al pou, y ella era molt poca y negre y la guardaven per a beure. En la cuyna major cuynaven de la aygua que arribava a ella y també era molt poca. Y perseverant en assò, com manco pensaren, se posà un contagio en casa que quasi tots estaven malalts...”

L’ús d’aigua en mal estat fou la causa que provocà en els monjos una greu passa infecciosa.

“No faltà qui volgué anar a regonèxer la font. Y entrant per la caseta a ont estava la mare, sentiren gran pudor i corrupció. Y mirant-ho ab més curiositat, trobaren en ella y dins la canonada molts animals morts per allà a ont passava la aygua.”

A la fi, res resultà com volien...potser els monjos de la Murtra decidiren massa tard servir-se de mestre Gili. Sigui com sigui,  fins i tot el prior de Sant Jeroni de la Murtra acabà morint víctima de les febres contretes per l’ús d’aigua en mal estat.


Transcripció Lluís Jordà i Roselló 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_