Passa al contingut principal

Capítol 0 - HISTÒRIES EXTRAORDINÀRIES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

Durant una bona part del segle XIX, una important gernació, procedent dels pobles del voltant de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, pujava a l’indret de l’antic monestir. El dia 30 de setembre, diada de Sant Jeroni, els vorals del monestir s’omplien de famílies que gaudien de la bondat de les fonts i dinaven al seu recés.  

Aquesta tradició que prenia el nom popular de Sant Jeroni a la muntanya no va traspassar el segle XIX. A principis del segle XX, es va perdre del tot aquesta festa i també, gairebé, el record de l’existència del monestir de Sant Jeroni.

L’Auca de les Funcions de Barcelona en feia esment d’aquesta festivitat i en guardava un senzill testimoni gràfic d’aquesta celebració iniciada en temps de plena vida monacal. Encara a finals de segle XIX diverses famílies pujaven als rodals de les ruïnes del vell monestir el dia de Sant Jeroni per berenar o dinar a la seva ombra. Hores d’ara, el record d’aquesta festivitat popular s’ha esvaït per complet fins no quedar cap record. L’Associació d’amics del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, entitat que vetlla per la preservació de la seva memòria i la rehabilitació de les seves maltractades restes, està intentant recuperar aquesta diada de Sant Jeroni a la muntanya.


La recuperació de les tradicions vinculades al monestir de Sant Jeroni comporta simultàniament conèixer tot un seguit d’històries extraordinàries, algunes recollides per la tradició oral, altres pels mateixos monjos, conformant un plec d’històries que sobrepassaven sovint l’enteniment humà. Relats a la vora del foc, o més senzillament de caire misteriós que generaven en els oïdors un interès que anava força més enllà de l’exclusivament espiritual. Intentaré poc a poc anar desgranant totes les històries que hem pogut recollir.

De tota manera, com moltes històries eren trameses per la gent que pujava al monestir de Sant Jeroni i de manera especial en el dia que els monjos celebraven el seu patronímic i obrien les portes del monestir, crec interessant començar aquest humil recull amb el que Joan Amades explicava de l’aplec de Sant Jeroni (30 de setembre).

Lluís Jordà i Roselló

BIBLIOGRAFIA

AMADES, Joan. Auca de les funcions de Barcelona. Auques Comentades II. Tallers Gràfics Hespería. Barcelona sense data

AMADES, Joan. Excursió llegendària pel Pla de Barcelona. Biblioteca de Tradicions Populars 3. Ed. facsímil. Generalitat de Catalunya. Barcelona 2001.

ANÒNIM. Historia breve de la fundacion del monasterio de San Hyeronimo de la Val deHebron y de las cosas notables de-él. Manuscrit C-III. Biblioteca Archivo del monasterio de San Lorenzo del Escorial.

FONTOBA i SOGAS, Juli. De les fonts de Collserola. La Punxa. Barcelona 2010.

RIUTORT, Josep M. Historia y Leyenda de las Fuentes Urbanas de Barcelona. Monografias Históricas de Barcelona. Editorial MIllà. Barcelona 1946.

SIGUENZA, José de fra. Historia de la Orden de San Jeronimo. Madrid 1605.

VILLANUEVA,Jaime. Viaje literario a las Iglesias de España. Vol XIX. Viage a Barcelona y Tarragona. Imprenta dela Real Academia de la Historia. Madrid 1851.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_