Passa al contingut principal

VALLDAURA. UNA LÀPIDA JUEVA

 

Des de fa uns anys el Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona destina cada any un breu període de temps per fer tot un seguit d’excavacions en l’antic indret en el qual havia existit el vell palau reial de Valldaura.

Any rere any, van apareixent més restes del que un cop havia estat una primigènia fundació monàstica, posteriorment un palau d’estiu de cacera dels comtes reis, i finalment una masia per acabar esdevenint una ruïna que durant anys fou l’humil estatge d’una família d’ètnia gitana.

Un cop aquest espai va passar a mans dels actuals propietaris de la Casa Nova de Valldaura, la Universitat de Barcelona ha anat fent cada any, diverses labors d’excavació, de les quals a dia d’avui encara no he aconseguit veure cap memòria que il·lumini una mica el desori existent.

La vida però sempre porta sorpreses. Fa pocs dies vaig tenir l’oportunitat de conèixer en persona Josep Lluís Bronchal, que per avatars de la vida, va acabar sent dipositari d’una part de l’arxiu d’Enric Trepat i López i també d’algunes peces del seu recull de material ceràmic que el senyor Trepat, membre que fou del Club Excursionista de Gràcia, havia anat aplegant en el transcurs de la seva vida.

Jo era coneixedor que el Club Excursionista de Gràcia en el seu moment, en els anys 1946/1947, havia recuperat del lloc de Valldaura, una antiga làpida jueva procedent de l’espoliat cementiri de Montjuïc, reaprofitada (com tantes altres) en les construccions del palau de Valldaura, possiblement en temps del rei Martí l’Humà. Aquesta làpida, a dia d’avui figura en exposició, tot i que de manera fragmentària en el Centre d’Interpretació del Call de Barcelona.

I justament parlant del lloc de Valldaura, en Josep Lluís Bronchal m’ha fet arribat la còpia de tot un seguit de fotos, procedents de l’antic arxiu fotogràfic de l’Enric Trepat. Corresponen justament als anys 1946 i 1947, i guarden relació amb l’antic palau de Valldaura i la recuperació de pedres amb inscripcions hebraiques. Aquestes fotos recullen al dors informació interessant, fins ara  desconeguda.

Però anem a pams. L’any 1946 es reuniren a la Casa Nova de Valldaura diversos membres del Club Excursionista de Gràcia amb els seus propietaris, els quals tenien la idea de fer un museu aprofitant diverses pedres treballades procedents del vell palau de Valldaura.


El text diu en concret: Dia 8.12.1946. Reunits en la Casa Nova de Valldaura per visitar el museu els amics, Josep Guardiola Propietari de la finca, Enric Cubas, Artur Llorens, Urpinell, Pasqual, Opisso?, Miquel Brasó, Josep Faixas, Viñas, sr. Bonavia (a llapis)

La idea, era òbvia, hi havia la voluntat per part de la propietat de fer un petit museu aprofitant algunes peces procedents del vell palau de Valldaura, instal·lant-les en una de les dependències de la pairalia. Desconec però perquè aquesta idea finalment no es va portar a terme.

El butlletí del mes d’agost de l’any 1946 del Club Excursionista de Gràcia recull la voluntat dels propietaris de la Casa Nova de Valldaura:

EXCURSION AL SITIO REAL DE VALLDAURA

El día 12 de mayo último fue efectuada una excursión a las ruinas del antiguo lugar de Valldaura, la que se realizó a instancias de su propietario don Jose M. Guardiola Elías, quien tuvo la delicadeza de solicitar nuestro concurso para retirar de las ruinas algunas piedras de valor histórico-arqueológico hasta entonces allí abandonadas. Fueron llevadas a la casa Nueva de Valldaura, construïda por el padre del actual propietario, en 1888 en una loma  de la propiedad conocida por Turó de Gatell.

Es deseo de José M. Guardiola fundar en la casa de su heredad el “Museo de Valldaura”, solicitando para su cometido nuestra colaboración, que aceptamos gustosos, contribuyendo con nuestro humilde concirso a la colocación de la “primera piedra” llevando estas piezas.

Signat M. Brasó.

La foto dalt esmentada, està datada, dia 8 de desembre de 1946, cosa que deixa entreveure, després del que assenyalava el Butlletí del Club Excursionista de Gràcia del mes d’agost d’aquell mateix any, que diversos membres ja havien assistit de manera prèvia a altres reunions amb la propietat de la Casa Nova de Valldaura. En aquells moments, per les fotos aportades, diverses peces apareixen disposades al terra, en una de les galeries de la casa, sense guardar cap ordre.

Altres fotos fan especial esment d’una de les pedres localitzades, potser la més significativa, apareix amb grafia jueva, cosa que fa creure que procedeix, com tantes altres, del cementiri jueu de Montjuïc. Actualment resta en parador desconegut.


Sigui com sigui, no disposo de més informació al respecte per saber el motiu del trist final que va tenir aquest museu particular, però  tot apunta que mai va acabar de prendre forma, ni va anar més enllà d’una col·lecció privada, mostrada només als amics i coneguts del sr. Guardiola.

L’any 1947 diversos membres del Club Excursionista de Gràcia, entre ells el Sr. Enric Trepat, van localitzar una nova làpida jueva en l’indret de l’antic Palau reial de Valldaura i aquesta sortosament va acabar en el temps tenint una destinació última millor que les altres. 

Aquesta pedra va ser dipositada en principi pels membres del Club Excursionista de Gràcia a la Casa Nova de Valldaura. Anys després, en ocasió de la fundació del Centre d’Interpretació del Call, va sortir definitivament d’on es guardava, fins quedar dipositada en exposició, de manera permanent, en aquest nou espai pertanyent al Museu d’Història de Barcelona, MUHBA.


A la fitxa del Museu d’Història de Barcelona consta com a data d’entrada al Museu, 28.01.2008, amb número de registre MHCB 32058. La peça va arribar, segons s’assenyala a la fitxa, mitjançant compra. No es parla de la seva possible procedència de Valldaura, malgrat ser originària d’aquest palau reial, tot i haver sortit del cementiri jueu de Montjuïc. La làpida pertany a una dona i es conserva actualment de manera fragmentària.


Entre altres fotos, a la col·lecció del sr. Bronchal, procedent també dels fons gràfics del senyor Trepat, figura una imatge de l’indret de l’antic palau reial de Valldaura, o el que en quedava a l’any 1947, foto que aporta una informació d’alt interès per interpretar les ruïnes actuals. Aspecte aquest que tractarem un altre dia.

LLUÍS JORDÀ i ROSELLÓ

 

NOTA.- Totes les fotos en blanc i negre que figuren en el present apunt procedeixen de l’antiga col·lecció del senyor Enric Trepat.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_