Passa al contingut principal

PREÀMBUL - HISTORIA BREVE DE LA FUNDACIÓN DEL MONASTERIO DE SAN HIERONYMO DE VALDEHEBRON Y DE LAS COSA NOTABLES DEL

 

Hem parlat abastament en el transcurs d'aquests dos anys d'existència del nostre bloc, d'un manuscrit elaborat per un monjo anònim del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, anomenat HISTORIA BREVE DE LA FUNDACION DEL MONASTERIO DE SAN HIERONYMO DE VALDEHEBRON; Y DE ALGUNAS COSAS NOTABLES DEL; Y DE LAS PERSONAS SEÑALADAS QUE EN LA CASA HA AVIDO HASTA EL AÑO DE 1595.

Aquest manuscrit va ser fet a instàncies d'una petició del general de l'orde de sant Jeroni, fra Miguel de Salazar, amb la finalitat de nodrir d'informació a un historiador, monjo jerònim també, el pare José de Siguenza, per què escrivís la que seria la seva obra magna, La Historia de la Orden de San Jerónimo, editada a Madrid, l'any 1605.

El manuscrit  de La Historia Breve de la Fundación del Monasterio de Sant Hieronymo de Valdehebron, es conserva, avui dia, a l’Arxiu de la Biblioteca del monestir de San Lorenzo del Escorial (Madrid). La importància d’aquest manuscrit és que aporta una gran quantitat d’informació, sovint desconeguda i mai publicada, en haver aprofitat  només el pare Siguenza una part molt reduïda del seu contingut per a l’elaboració del seu llibre.

Doncs bé, creiem que ha arribat l'hora d'anar transcrivint aquest manuscrit amb la voluntat de donar-lo a conèixer a tothom que estigui interessat. En diferents capítols, tants com té l'obra, anirem publicant, de manera periòdica, capítol rere capítol, seguint l'ordre original del manuscrit, d’acord amb la idea que figura en el seu preàmbul que seguidament transcrivim de manera literal.

Lluís Jordà i Roselló


HISTORIA BREVE DE LA FUNDACION DEL MONASTERIO DE SAN HIERONYMO DE VALDEHEBRON; Y DE ALGUNAS COSAS NOTABLES DEL; Y DE LAS PERSONAS SEÑALADAS QUE EN LA CASA HA AVIDO HASTA EL AÑO DE 1595.

A NUESTRO PRIOR FR. MIGUEL DE SALAZAR GENERAL DE LA ORDEN NUESTRO PADRE SAN HIERONYMO.

Por cumplir con el precepto de Nuestro Prior se ha hecho esta copilación algo más copiosa que antes, de la fundacion, deste monasterio de Sant Hierónymo de ValdeHebron y de las personas señaladas que en el ha (h)avido, y de otras cosas que pertenescen a esta casa, y como en este tratado (h)aya pretendido el autor principalmente hazer memória de las cosas antiguas de la casa para noticia de los que vivimos en ella, y se quede para los que nos han de suceder, por ende se ha alargado el autor en algunas cosas que no son al caso al que ha de copilar las cronicas de la orden y con intento de sacar y recopilar desto una grave summa y epilogo, y por temor de que no llegase tarde sin más se decidieron a embiarla, y no se ha hecho, ny (...) (h)avido tiempo de podersse esto rumiar, y corregir y poner en otro estilo qual deberia y assi este trabajo quedar fecho para que saque a su gusto lo que haze al caso el que ha de ordenar las cronicas, y le sera fiel esto pues estan las materias repartidas  por sus capitulos distintos y en la margen deste tratadillo esta hecho ya alguna summa de lo que se trata, y como los que leen las historias principalmente pretendan tenir noticia de la verdad, esto ha procurado el autor y cuando ha sido possible sacandola de los bullas que esta casa tiene de los Reyes y Pontífices, y de otras escripturas antiguas corrigiendolas en lo que se ha hallado que tienen falto de verdad.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exposició Mas Guinardó- 15 de març 2023, xerrada a càrrec de Lluís Jordà i Oriol de Fàbregues - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

 si voleu anar-hi més ràpid aquí teniu el codi QR

L'HOSPITAL DE POBRES DE SANT JERONI DE LA VALL D'HEBRON

Els ordres religiosos cristians incloïen l'Hospitalitat i l'Atenció als malalts, en seu sentit caritatiu i pietós. El monestir atenia i oferia hospitalitat, donava aixopluc i menjar als pobres i peregrins, transeünts i malalts del l’antic camí de Collserola que passava pel davant del monestir. Els allotjava i alimentava "ab la charitat acostumada" en especial en l'aplec que s'organitzava la diada de Sant Jeroni, el 30 de setembre, en que n'hi pujaven en gran nombre, superior al centenar. Si bé una provisió del rei Joan II, del 12 de novembre del 1478, obligava els vianants a desviar-se del monestir per anar a Sant Cugat, amb un ban o crida pública sota pena de mil florins de multa. Document que Josep Fiter recollia de l'antic arxiu del monestir i publicà el 1875: "Davant n(ostr)a Ma(gesta)t es stat exposat humilment p(er) part del prior e frares del monestir de sent Jeronim appellat de la val de bron situat en lo territori de la dita ciutat co

El Segon Aplec de Sant Jeroni i aniversari Associació Amics del Monestir de Sant Jeroni de Vall d'Hebron!

  Aquest dibuix d'en Geroge Vivien d'abans de 1835 ha estat la inspiració d'en Jordi per fer aquesta preciosa maqueta en relleu que encapçala l'aplec. La fotografia permet apreciar el relleu produït per les làmines sobreposades estratègicament. Tot un artista, afició que comparteix amb la de les "plantes". Sí, en Jordi és també el nostre erudit en botànica i podeu gaudir d'aquesta afició amb els capítols publicats de lla recuperació de l'hort del monestir. Una paraula, "E S P E C T A CU L A R". i aquesta és obra del nostre erudit en art, en Juli, difícil de imaginar del que és capaç el nostre artista, fàcil gaudir de les seves creacions. Gràcies Juli, per a tú no és el primer cop però per l'Associació és una mostra d'afecte molt important. I diu el nostre president: Siiiiii!!! El Segon Aplec de Sant Jeroni! i aniversari Associació Amics del Monestir de Sant Jeroni de Vall d'Hebron. Amb Trobada a Can Soler, exposició, nou diorama i