Passa al contingut principal

ESTUDIS FETS PER JULI FONTOVA PREVIS A LA CONSTRUCCIÓ DEL DIORAMA DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

 

El mes de juny de l’any passat 2022, es va fer la inauguració de l’exposició estable, ubicada al vestíbul de la masia de Can Soler de Sant Genís dels Agudells, anomenada “Fragments de la nostra història”. Aquesta exposició produïda pel Col·lectiu Agudells va suposar per a alguns dels seus membres, anys d’estudi i recol·lecció de fragments ceràmics procedents en la seva major de diferents masies i indrets d’aquest antic poble rural de la rodalia de Barcelona. El que gairebé tothom ignora, és el treball que va comportar la elaboració d’un dels elements estrella d’aquesta exposició, el diorama de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.


El diorama està compost de diferents elements, inclosos diversos jocs de llum i so, que ofereixen la imatge que tenia el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, en el transcurs de gairebé les vint-i-quatre hores d’un dia, molt poc temps abans de la seva desaparició definitiva, l’any 1835. En essència, cal assenyalar que el diorama gira al voltant de la maqueta del monestir i el seu marc geogràfic immediat. Ara bé, del què voldria parlar és justament dels treballs previs a la construcció d’aquesta maqueta, i de manera molt especial dels estudis elaborats per un dels seus artífexs principals, en Juli Fontoba i Sogas.

A manera de proemi, voldria fer esment de l’interès que ha tingut i té encara per en Juli Fontoba la història del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Aspecte aquest que ja es desperta durant la seva adolescència, i és conseqüència, en moltes ocasions, de contactes amb persones del barri que ja tenien un gran afany de preservació d’aquest malaguanyat indret, com en Carles Quintana o en Felip Capdevila, entre d’altres.  Així va néixer el seu interès pel monestir que va acabar esdevenint un seu objecte d’estudi continu i va anar recollint, al llarg de més de quaranta anys, fragments ceràmics dispersos que apareixien, aquí i allà, disseminats per la muntanya.

Convertit en una de les ànimes del Col·lectiu Ecologista Agudells i posteriorment en membre fundador de l’Associació d’Amics del Monestir, la seva lluita per la preservació de l’espai natural, no el va fer oblidar mai l’afany de recuperació de l’àmbit arqueològic de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Així va crear, als anys noranta del segle passat, la maqueta de la vall de Sant Genís dels Agudells, en un moment anterior a la seva transformació urbanística, coetània als darrers períodes d’existència del monestir. Actualment aquesta maqueta es troba exposada en el vestíbul del Centre Cívic de la Casa Groga.

Tot aquest coneixement del territori i la continua descoberta de fragments arqueològics, en especial ceràmics, va dur a la creació de l’espai museístic que avui dia contemplem a Can Soler, i simultàniament a la construcció d’una nova maqueta de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, inserida dins d’un diorama que reprodueix un dia de la vida d’aquest monestir.

Per a la construcció d’aquesta darrera maqueta del monestir de Sant Jeroni va caldre, de manera prèvia, molt temps d’anàlisi de les diferents fonts escrites i també de les poques vistes gràfiques existents, relatives a la seva disposició i estructura.

Poc a poc, i després de diferents estudis sobre la forma, disposició de volums i obertures, disseny mètric d’ocupació sobre l’espai geogràfic en el qual anava instal·lat el conjunt d’edificacions monàstiques,  va anar prenent l’aspecte que tots podem apreciar a l’exposició Fragments de la nostra historia.

Després d’aquesta introducció, necessària per poder comprendre el gran treball que ha suposat per als creadors de la maqueta la seva construcció, voldria referir-vos la importància dels dissenys i estudis previs elaborats per en Juli Fontoba. Els seus dibuixos preparatoris, gens mancats d’interès artístic, tenen al meu entendre, un notable interès per a totes aquelles persones interessades en la creació d’aquesta darrera maqueta del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Aquí en teniu una mostra.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_