Passa al contingut principal

UN DOCUMENT DE POCA IMPORTÀNCIA. JUANJO FERNÀNDEZ

 

EL NOSTRE ÍNCLIT COMPANY I AMIC JUANJO, ENS HA FET ARRIBAR UN ARTICLE PER AL BLOC QUE AMB LA SEVA PROVERBIAL HUMILITAT L'ANOMENA UN DOCUMENT DE POCA IMPORTÀNCIA.

AL MEU ENTENDRE, TÉ MOLTA MÉS IMPORTÀNCIA DE LA QUE EL NOSTRE COMPANY,  SEMPRE MODEST, DEIXA ENTREVEURE. 
LA DEVASTACIÓ DELS BOSCOS PATIDA DURANT LA GUERRA DEL FRANCÈS. LA MISERIA QUE TRASPUA. LA NECESSITAT DE LA GENT PER OBTENIR QUELCOM TAN ESSENCIAL PER A LA SUBSISTÈNCIA COM ÉS LA FUSTA DELS BOSCOS I LA IMPORTÀNCIA DE FER PALESA LA DEFENSA DE LES SEVES PROPIETATS PER PART DELS DOS DEL DOS SENYORIUS MÉS IMPORTANTS D'HORTA I EL PODER, SEMPRE AL COSTAT DELS PODEROSOS.
UN DOCUMENT MAGNÍFIC. TOT UN RETRAT D'UN PERÍODE FOSC I CRUEL

MOLTES GRÀCIES JUANJO

LLUÍS JORDÀ i ROSELLÓ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Un document de poca importància.

L'Arxiu documental de la família Desvalls és un dels fons patrimonials més importants que es conserven a l'Arxiu Nacional de Catalunya de Sant Cugat del Vallés. Compren milers de documents manuscrits, pergamins, plànols, dibuixos i fotografies. Cronològicament abasten des de l'any 981 al 1983 d'una de les nissagues que van ser més influents a Catalunya en especial els segles XVIII i XIX.

Entre aquesta immensa documentació hi ha l'expedient ANC-1-1087-T-349 amb un dossier que té l'epígraf de Documents de poca importància.

Un d'aquests documents de curta extensió, una plana i mitja, està datat a Barcelona el dia 27 de juny de 1816.

Es tracta d'una petició al Capità General de Catalunya que signen conjuntament el prior del monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, frare Miquel Picañol, i en Joan Anton Desvalls i Ardena, Marqués de Llupià. La signatura conjunta ve justificada per la relació de veïnatge de les finques boscoses dels sol·licitants.

 

El prior del monestir i el marquès de Llupià representaven a les dues senyories territorials més extenses d'aquell moment a la Vall d'Horta. La finca el Marqués de Llupià estava situada al vessant nord de la vall i la joia de la finca eren els jardins del Laberint que encara perduren. El Monestir de Sant Jeroni era propietari de diverses finques al vessant de Collserola i a la Vall d'Horta. La finca coneguda com Granja Nova, actual Hospital Universitari Vall Hebron, confrontava amb la finca del Marqués de Llupià.

 

Al manuscrit, els dos signants demanen al General Castaños, Capità General de Catalunya, que permetin als vigilants dels boscos de les finques puguin portar armes per evitar “despues de las devastaciones cometidas en ellos en la ultima guerra, y porque la proximidad de este imenso vezindario aumenta la rapiña y malversacion de sus leñas (sic)”. Els monjos consideraven que la custòdia dels boscos era “absolutamente necesaria ya para la provision de leñas que el corte periodico de sus arbustos facilita a los hornos de cocer pan y otras fabricas de esa ciudad, ya para la cria y conservacion de arboles”. Uns dies després el Capità General va autoritzar el uso y porte de las armas no prohibidas” als guardaboscos.

 

Realment el document no és important, però si que reflexa les dificultats que van tenir els monjos de Sant Jeroni al final de la Guerra del Francès. Tant el monestir de Sant Jeroni com el palau del Laberint van ser ocupats per les tropes franceses entre 1808 i 1814. Però l'afectació de la ocupació no va ser igual per les dues propietats.

 

El palau del marqués i la finca del Laberint van ser durant l'ocupació residencia d'un general francès. La família Desvalls pertanyia a la noblesa i va fugir de Barcelona amb la ocupació francesa. El marqués tenia recursos econòmics més que suficients per pagar els impostos a la ciutat de Barcelona per mantenir les propietat i la residència, i també va pagar els impostos de guerra que les tropes invasores exigien als nobles. En acabar la guerra recuperen la finca del Laberint on el palau residencial no havia tingut grans desperfectes. La primera preocupació del marquès va ser demanar al bisbe una nova consagració de la capella del palau per restablir el culte, ja que havia estat usada com despensa. (1)

 

La situació del monestir de Sant Jeroni va ser ben diferent ja que havia estat ocupat per soldats d'infanteria i cavalleria de Napoleó. Les tropes van ocasionar grans destrosses a les instal·lacions tal com escriu el canonge Gaietà Barraquer i Roviralta segons el relat del frare Raimund Ferrer. (2) Gran part del monestir i edificis adjunts van ser cremats durant l'ocupació. La reagrupació dels monjos en el monestir va ser tan lenta que fins el 1814 no es va celebrar la primera sessió capitular. Durant el Trienni Liberal (1820-1823) el monestir i les terres van se desamortitzades. A l'anunci de la subhasta de 1822 constava que “en ese año aún estaban en ruinas algunos de los edificios del monasterio incendiados por los franceses”.

 

La Guerra del Francès i la ocupació per les tropes franceses van ser el principi de la fi del monestir. Els monjos no es van poder refer de les destrosses a les instal·lacions i les desamortitzacions eclesiàstiques posteriors van completar l'abandonament de la comunitat.

 

Els intervinents del manuscrit:

·       Miquel Picañol va ser nomenat prior del monestir el 24 de setembre de 1814 pocs mesos després de marxar les tropes franceses. Serà prior del monestir al menys fins 1824.

·       Joan Anton Desvalls i d'Ardena, marqués de Llupià. Noble il·lustrat que va promoure a la seva finca d'Horta els jardins del Laberint. Membre de la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts, membre de la Junta Superior de Govern del Principal durant la Guerra del Francès i elegit diputat a les Corts de Cadis de 1812.

·       Francisco Javier Castaños Aragorri, duc de Bailèn. va ser Capità General de Catalunya fins el 1820. Promotor del Canal de la Infanta que havia de portar el seu nom. Va dimitir del càrrec amb el pronunciament de Riego.

Notes.

(1)    Fernández Trabal, Josep. Els Desvalls i Catalunya. Set-cents anys d'història d'una família noble catalana. Barcelona. 2013. Pàg. 450-456.

 

(2)  Barraquer i Roviralta, Gaietà. Los religiosos en Cataluña durante la primera mitad del siglo XIX. Barcelona. 1915. Tomo I. Capítol XIII. Pag. 309-314.




Transcripció

 

 

Excelentisimo Señor

El Prior del Real Monasterio de San Geronimo de Vall de Ebron, y el Marqués de Lupiá con el debido respeto exponen a V.E. que en el termino de San Ginés de Horta y otros sus confinantes poseen unos bosques cuia custodia ha sido en todos tiempos considerada por la Superioridad no solamente util, sino absolutamente necesaria ya para la provision de leñas que el corte periodico de sus arbustos facilita a los hornos de cocer pan, y otras fabricas de esa ciudad, ya para la cria y conservacion de arboles cuio fomento ha llamado siempre la atencion del Gobierno, y exige una mas particular vigilancia y esmero de los suplicantes despues de las devastaciones cometidas en ellos en la ultima guerra, y porque la proximidad de este imenso vezindario aumenta la rapiña, y malversacion de sus leñas. Todas estas consideraciones han obligado a la superioridad a dispensar su proteccion promulgando bandos penales, y permitiendo el uso de armas a los guardas puestos por los suplicantes para que arresten y presenten a los Justicias competentes los infractores para la exaccion de las multas. A pesar de todo lo dicho, y de que los guardas nombrados por los suplicantes son sugetos de asegurada opinion, parece que no se aquieta la delicadeza de alguno de los Bailes, de cuia jurisdiccion son los actuales guardas, a que lleven las armas sin permiso de V.E.; y para ocurrir a este inconveniente

y vencerlos en lo succesivo

A V.E. Atentamente suplican tenga a bien mandar con su Decreto, o con otro documento que sea del agrado de V.E. que a los guardabosques nombrados por los suplicantes no se les ponga impedimento en el uso y parte de su arma en lo que los suplicantes recibiran merced particular.

 

Barcelona 27 de junio de 1816.

 

(signatures)                Fr. Miguel Picañol                            El Marques de Lupia

 

 

En una nota en el lateral del mateix document el general Castaños escriu la resposta.

_________________________________________________________________________________

Barcelona de julio de 1816.

Concedo licencia a los guarda bosques nombrados por los suplicantes para el uso y porte de armas no prohibidas al solo efecto que se expresa en esta instancia, con tal que sean personas de buena fama y costumbres, abonados por los mismos suplicantes, y que merezcan la confianza a las

respectivas justicias.

(Signatura)      Castaños

_________________________________________________________________________________


Juanjo Fernández

Novembre 2022

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_