Passa al contingut principal

ELEMENTS DISPERSOS DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

 

La desamortització de 1835 va comportar la ruïna definitiva del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. L’any 1837 es va promoure des de l’administració el seu desmantellament definitiu. Els propietaris de l’immoble van desmuntar les plantes superiors dels edificis. Bigues, teules, maons, pedres treballades, tot va ser venut com a material de construcció. Molts edificis, així com murs o bancals van aprofitar pedres procedents de Sant Jeroni.

Així, poc a poc, aquell magnífic conjunt monacal es va anar esvaint fins convertir-se en una trista ruïna que el traçat de la nova carretera de Gràcia a Manresa va acabar de destruir. El segle XX no va tractar millor les restes de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, els propietaris van continuar venent pedres durant tot el primer terç del segle fins arribar a la guerra civil espanyola. La postguerra va comportar l’oblit del que quedava del monestir, la construcció d’una benzinera damunt l’indret on s’havia erigit el monestir el va fer desaparèixer en la seva pràctica totalitat engolit per les obres de terraplenament.

Museus i col·leccions particulars han estat receptors de elements arquitectònics o artístics procedents de Sant Jeroni, sempre fora de qualsevol context que expliqués la seva funció original. El Museu Vicenç Ros, el MNAC, el Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona són alguns del museus que tenen peces procedents del monestir de la Vall d’Hebron. Més difícil es fa saber quines col·leccions particulars tenen objectes o elements artístics procedents del nostre monestir.

Josep Maria Gavin, en la seva obra Inventari d’Esglésies nº 28, corresponent a la ciutat de Barcelona fa referència a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i fa esment de l’existència d’un seguit de peces en mans particulars, en concret dues peces que van anar a raure al mas Can Noguera de Mosqueroles. Les peces eren propietat del senyor Joan Ribes i Giner. Actualment es desconeix si aquestes peces romanen en el mateix indret. Aquesta informació corresponia al mes de maig de l’any 1985.

Josep Maria Gavin parlava en el seu llibre que els objectes procedents de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron que formaven part de la col·lecció de Joan Ribes i Giner eren dos capitells, i acompanyava el text amb una fotografia en blanc i negre de cadascuna de les peces. La meva opinió personal, a la vista de les fotografies que figuren al llibre, fa que no les pugui considerar capitells, sinó més aviat impostes.




Lluís Jordà i Roselló


BIBLIOGRAFIA

GAVIN, Josep M. Inventari d’esglésies. Nº 28. Barcelonès IV (Barcelona capital III).  Arxiu Gavin. Rafael Dalmau Editors. Barcelona 1997


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_