Passa al contingut principal

ELS TRES SACS SOFERTS PER SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON DURANT EL SETGE DE BARCELONA DE L’ANY 1697

 

L’aparició del Memorial(1) elaborat per la Santa Croada, arran del saqueig continuat que va patir Sant Jeroni de la Vall d’Hebron durant el setge francès de Barcelona de l’any 1697, m’ha portat a indagar si l’orde jerònima recollia d’alguna manera aquests luctuosos fets.

Després de transcriure aquest important Memorial, he estudiat el que el Pare fra Juan Nuñez, artífex de la Quinta parte de la Historia de la Orden de San Jeronimo, podia dir al respecte. Aquest autor va historiar l’orde del jerònims en el transcurs dels anys de 1676 a 1777. Òbviament, la importància dels danys patits per Sant Jeroni de la Vall d’Hebron no podia passar desapercebuda de l’anàlisi de l’evolució històrica dels diferents monestirs pertanyents a aquest orde eminentment hispànic.

Efectivament, fra Juan Nuñez recull, tot i que de manera breu, l’impacte de la irrupció francesa al monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron en el transcurs del luctuós estiu de l’any 1697. En el llibre I de la cinquena part de la Historia de la Orden de San Jerónimo, aquest historiador fa esment dels danys patits pels monjos i monestir de Sant Jeroni.(2)

Lluís Jordà i Roselló

“Apuntaré algo de los trabajos que experimentaron nuestros dos Monasterios de la Murtra y Vall de Hebron en lo funesto que les fue el día 14 de julio de este año de 1697. Entró en Vall de Hebrón el fervor militar (y lo mismo hicieron otras patrullas suyas en la Murtra), y les saqueó tan inhumanamente como de su codicia insaciable podia discurrirse. Quitarónle todas las provisiones que tenia de los ajuares de las oficines. Cargaron con el vino que pudieron llevar, y lo que no, derramaron por la bodega; cogieron cuanto pudieron haber a las manos. No contentos de esto repitieron el saqueo los días 9 y 10 de agosto, llevándose lo poco que había reservado la industria como fueron las bestias de carga, manteles, servilletas, sábanas, colchones, cuadros, libros. Todo fue triste despojo de la codicia militar francesa, para salvar las vidas de los monjes, acordaron pedir salvaguardia, y en quince días que la tuvo el monasterio, le hicieron desembolsar el cuantioso número de 117 libras y 16 sueldos. Últimament quedó sin pan, vino, carne, ropa, alhajas, y en una palabra, pobre y desnudo. En dicho día 10 de agosto entregó el conde de Corrana, gobernador de Barcelona, esta plaza y sus  castillos al ejercito de Francia, mandado por el Duque de Vandoma, que constaba de 20.000 infantes y 5.000 caballos.

A 20 de septiembre de este mismo año de 1697 se hizo la paz denominada de Rijswick en Holanda, y se ratificó por el Rey Católico en Madrid, a 8 de octubre del mismo año. Quedaron comprendidos en ella en 9 de noviembre de este propio año el Emperador, e Imperio, el Rey Cristianísimo, el católico británico, Provincias Unidas y Cantones Suizos, aunque esta paz no gue muy ventajosa a la Francia porque se vió obligada su corona a restituir la Lorena y casi todo lo que había conquistado en los Países Bajos, en el Rin, en Cataluña, en el País de Luxemburgo y otras partes...”   

NOTES

1.- Anònim. Memorial que se ha entregado a los jueces subdelegados de la Santa Cruzada de Barcelona por parte del Padre Prior del Real Convento de San Gerónimo de Val de Hebron de todo lo que los fransesses se les llevaron en los tres sacos (que) dieron en dicho convento. Y haviéndose tomado juramento à dicho Prior de que era verdad se le habian llevado los fransesses lo que contiene dicho Memorial ques como se sigue en el qual  no ha comprendido el danyo (que) han padecido en las casas de la Ciudad de Barcelona ni menos el del bosque pues esso ya va con el informe. Arxiu històric de l’Hospital de la Santa Creu. Biblioteca de Catalunya.

2.- Nuñez, fra Juan. Quinta parte de la Historia de la Orden de San Jerónimo (1676-1777). Libro I. instituto Esccurialense de Investigaciones Históricas y Artísticas. Estudios Superiores del Escorial. Ediciones Escurialenses (EDES). San Lorenzo del Escorial 1999.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

MANIFEST PER A LA RECUPERACIÓ DE LES RESTES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I DEL SEU ENTORN

L’any 2020 es va constituir l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall  d’Hebron amb l’objectiu d’estudiar i difondre la seva història, així com de recuperar i  museïtzar les seves restes arqueològiques, que es troben íntegrament dins del Parc Natural  de la Serra de Collserola. L’esmentat monestir i el seu entorn han estat sotmesos des de fa més d’un segle a un  procés continuat de degradació. A l’enderroc del nucli monàstic poc després de 1835, el  va continuar malmetent el traçat de la carretera de la Rabassada. En el transcurs del segle  XX, la incúria i la construcció d’una benzinera damunt del seu emplaçament original van  acabar d’esborrar gairebé el seu record. L’any 2023 es va demanar formalment a l’Ajuntament de Barcelona, a través del Districte d’Horta-Guinardó, l’elaboració d’un PLA DIRECTOR per protegir el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu entorn natural i paisatgístic.  CONSIDEREM que ha arribat el moment de recuperar les seves restes a

Capítol 1 - Can Gallart i La Hispano-Suiza

Aquesta vegada, parlem dels cotxes que la família Gallart fabricava a principis del segle XX, fins l'any 60 a la Sagrera. Aquests vehicles van gaudir d'un prestigi i renom mundial, això era luxe... però després d'un inici espectacular, "la guerra civil" va canviar-ho tot fins a la seva desaparició. Comencem una sèrie de 7 capítols de cotxes. 07032004-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano_bordeaux 09012009-Hispano-Suiza-1923hispanosuizaa 11072008-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-10593 12012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-autowp.ru_hispano-suiza_j12_sedanca_de_ville_1 13012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-made-for-movie-hispano-suiza-07 16042012-Horta- Can Gallart-1900 aprox.-Hispa