Passa al contingut principal

ELS TRES SACS SOFERTS PER SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON DURANT EL SETGE DE BARCELONA DE L’ANY 1697

 

L’aparició del Memorial(1) elaborat per la Santa Croada, arran del saqueig continuat que va patir Sant Jeroni de la Vall d’Hebron durant el setge francès de Barcelona de l’any 1697, m’ha portat a indagar si l’orde jerònima recollia d’alguna manera aquests luctuosos fets.

Després de transcriure aquest important Memorial, he estudiat el que el Pare fra Juan Nuñez, artífex de la Quinta parte de la Historia de la Orden de San Jeronimo, podia dir al respecte. Aquest autor va historiar l’orde del jerònims en el transcurs dels anys de 1676 a 1777. Òbviament, la importància dels danys patits per Sant Jeroni de la Vall d’Hebron no podia passar desapercebuda de l’anàlisi de l’evolució històrica dels diferents monestirs pertanyents a aquest orde eminentment hispànic.

Efectivament, fra Juan Nuñez recull, tot i que de manera breu, l’impacte de la irrupció francesa al monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron en el transcurs del luctuós estiu de l’any 1697. En el llibre I de la cinquena part de la Historia de la Orden de San Jerónimo, aquest historiador fa esment dels danys patits pels monjos i monestir de Sant Jeroni.(2)

Lluís Jordà i Roselló

“Apuntaré algo de los trabajos que experimentaron nuestros dos Monasterios de la Murtra y Vall de Hebron en lo funesto que les fue el día 14 de julio de este año de 1697. Entró en Vall de Hebrón el fervor militar (y lo mismo hicieron otras patrullas suyas en la Murtra), y les saqueó tan inhumanamente como de su codicia insaciable podia discurrirse. Quitarónle todas las provisiones que tenia de los ajuares de las oficines. Cargaron con el vino que pudieron llevar, y lo que no, derramaron por la bodega; cogieron cuanto pudieron haber a las manos. No contentos de esto repitieron el saqueo los días 9 y 10 de agosto, llevándose lo poco que había reservado la industria como fueron las bestias de carga, manteles, servilletas, sábanas, colchones, cuadros, libros. Todo fue triste despojo de la codicia militar francesa, para salvar las vidas de los monjes, acordaron pedir salvaguardia, y en quince días que la tuvo el monasterio, le hicieron desembolsar el cuantioso número de 117 libras y 16 sueldos. Últimament quedó sin pan, vino, carne, ropa, alhajas, y en una palabra, pobre y desnudo. En dicho día 10 de agosto entregó el conde de Corrana, gobernador de Barcelona, esta plaza y sus  castillos al ejercito de Francia, mandado por el Duque de Vandoma, que constaba de 20.000 infantes y 5.000 caballos.

A 20 de septiembre de este mismo año de 1697 se hizo la paz denominada de Rijswick en Holanda, y se ratificó por el Rey Católico en Madrid, a 8 de octubre del mismo año. Quedaron comprendidos en ella en 9 de noviembre de este propio año el Emperador, e Imperio, el Rey Cristianísimo, el católico británico, Provincias Unidas y Cantones Suizos, aunque esta paz no gue muy ventajosa a la Francia porque se vió obligada su corona a restituir la Lorena y casi todo lo que había conquistado en los Países Bajos, en el Rin, en Cataluña, en el País de Luxemburgo y otras partes...”   

NOTES

1.- Anònim. Memorial que se ha entregado a los jueces subdelegados de la Santa Cruzada de Barcelona por parte del Padre Prior del Real Convento de San Gerónimo de Val de Hebron de todo lo que los fransesses se les llevaron en los tres sacos (que) dieron en dicho convento. Y haviéndose tomado juramento à dicho Prior de que era verdad se le habian llevado los fransesses lo que contiene dicho Memorial ques como se sigue en el qual  no ha comprendido el danyo (que) han padecido en las casas de la Ciudad de Barcelona ni menos el del bosque pues esso ya va con el informe. Arxiu històric de l’Hospital de la Santa Creu. Biblioteca de Catalunya.

2.- Nuñez, fra Juan. Quinta parte de la Historia de la Orden de San Jerónimo (1676-1777). Libro I. instituto Esccurialense de Investigaciones Históricas y Artísticas. Estudios Superiores del Escorial. Ediciones Escurialenses (EDES). San Lorenzo del Escorial 1999.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_