Passa al contingut principal

FRAGMENT D’UN CAPÍTOL DEL LLIBRE DE DAVID IZQUIERDO, CURIOSES HISTÒRIES DE BARCELONIA

 

Avui fem esment d’un llibre publicat l’any 2014 per David Izquierdo, periodista i novel·lista, anomenat CURIOSES HISTÒRIES DE BARCELONA, editat sota el segell de Edicions LU, Llibreria Universitària de Barcelona.

En el primer capítol del llibre, El nom diabòlic del Tibidabo i la seva misteriosa història, l’autor fa esment de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, tot dient que recau en aquest monestir la responsabilitat de la denominació actual del punt culminant de la Serra de Collserola (512 metres sobre el nivell del mar). Aquesta imputació als jerònims del canvi de nom s’ha anat repetint en el temps per molts estudiosos, sense que s’hagi aportat mai documentació que avali aquesta tesi. El Tibidabo, era conegut a l’època medieval com a Puig de l’Àliga, nom que alguns historiadors atribueixen als romans Podium Aquilae, per la perspectiva aèria que es té des de dalt del cim de tot el territori circumdant.

Creiem doncs interessant transcriure seguidament el fragment del primer capítol d’aquest llibre en el que es fa referència directa al nostre monestir, assenyalant els motius del canvi toponímic de Puig de l’Àliga a Tibidabo:

“Però el gran misteri de la muntanya és el nom de Tibidabo que li van donar el monjos de Sant Jeroni (de la vall d’Hebron), a l’edat Mitjana, segle XVI. Tibi Dabo és una frase diabòlica. El monestir de Sant Jeroni era una construcció situada just on ara hi ha una benzinera de la carretera de l’Arrabassada, del que no queda més que un petit mur en un dels laterals a tocar de la carretera.

Els monjos van ser durant segles i segles els únics habitants de la muntanya, que en aquella època eren boscos reservats a les caceres dels nobles i poca cosa més. No hi havia ningú, sols era refugi de lladres i bandolers.

Al segle XVI aquests monjos que vivien al peu de la muntanya van atorgar-li el nom de Tibi-Dabo. Aquesta frase està extreta der la bíblia, de l’Evangeli de Sant Mateu. En aquest passatge el diable li diu a Jesús: Et donaré tots els regnes del món si t’agenolles i m’adorares. I la frase en llatí era: Tibi omnia si cadens Dabo adoraveris me. S’agafa de la frase el Tibi (et) i el Dabo (donaré) i es fa una sola paraula. Per tant, pels monjos, és com si el diable hagués estat al cim del Tibidabo i hagués intentat temptar a Jesús mostrant-li tota la plana barcelonina”...



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_