Passa al contingut principal

ELS PERGAMINS DE SANT JERONI PROCEDENTS DE L’ARXIU HISTÒRIC DEL CENTRE EXCURSIONISTA DE CATALUNYA (AHCEC) CUSTODIATS A L’ARXIU NACIONAL DE CATALUNYA (ANC)

 

L’Arxiu Nacional de Catalunya és des de l’any 2015 l’actual dipositari de l’Arxiu Històric del CEC. De la col·lecció de pergamins procedents del CEC, la distribució que figura a l’ANC convenientment guardada en carpetes de conservació és la següent:

Sant Jeroni de la Vall d’Hebron: 25 pergamins. Dipositats a la carpeta 1.

Sant Pol de Mar. 7 pergamins: Carpeta 2

Família Cellers. 29 pergamins: Carpeta 2

Família Borgonyó. 4 pergamins: Carpeta 2

Pergamí doc. 2 pergamins: Carpeta 2

Miscel·lània. 97 pergamins: Carpeta 3-5

Total pergamins: 164

Papers diversos: 39 unitats. Carpeta 2

L’origen d’aquest arxiu històric es remunta a l’any 1877 quan tres membre de l’Associació Catalana d’Excursions Científiques van trobar a les golfes de la rectoria de la Parròquia de Sant Joan d’Horta, una part important de l’arxiu del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.

El capellà conscient de la dificultat que pressuposava la seva conservació i davant el desinterès general, va  cedir a l’Associació Catalana d’Excursions Científiques 118 pergamins pertanyents al conjunt documental que custodiava.

Aquests pergamins posteriorment van passar al Centre Excursionista de Catalunya (CEC) conformant el fons inicial del que a dia d’avui coneixem com a Arxiu Històric del Centre Excursionista de Catalunya (AHCEC)

L’anècdota de tot plegat, si no fos per la seva importància històrica, és que aquest fons documental va romandre oblidat durant gairebé cent anys, i no fou fins l’any 2008 quan gairebé de manera casual fou redescobert.

Però aquí ve la sorpresa, estudiat i catalogat aquest fons per Carles Díaz Martí, a instancies de la pròpia institució excursionista, els pergamins relatius a Sant Jeroni van passar a ser només vint-i-cinc; i encara amb voluntat de sumar, perquè dos són fragments retallats de cantorals que no aporten cap informació d’interès.

La pregunta immediata, sense resposta encara, és que ha passat amb els pergamins restants procedents de Sant Jeroni? Una possible resposta podria ser que mai hi va haver 118 pergamins exclusius de Sant Jeroni, tot i procedir del seu arxiu?

Sigui com sigui, he estudiat de manera molt breu els pergamins al·lusius a Sant Jeroni existents a dia d’avui a l’Arxiu Nacional i seguidament en faig una descripció del seu contingut, sense entrar en el seu detall, limitat només a les dades genèriques que figuren al dors dels documents inserides pels antics arxivers jerònims. Cal assenyalar que en algun cas això no ha estat possible, per la qual cosa la informació és pobre i pendent d’un estudi en més profunditat :

Referència actual:  SJVH23

Referència antiga: CAXÓ 1 - Nº 30 - Signe Z

Informació abstractada d’antic pels arxivers jerònims i que figura al dors del document:

Nota Postdata

Vuesa Magestad haze Merced al Prior y Convento de San Geronymo de Val de Hebron en Catalunha de concederle  en privilegio Real  et capitulo aquí inscrito.

Nota al dors

Privilegi del Rey don Felip Tercer en lo qual concedeix al present monastir que puga fer pasturar dos cent moltons per la part enves Barcelona fins al camí de la travessera  y per la part de la muntanya una llegua entorn del monestir. Dat en Barcelona a 13 de juliol de 1599.

 

Referència actual: SJVH 22

Referència antiga: CAXO  2  Nº 52  Signe Mr

Nota al dors

Carta de germandat del monestir de Ntra. Sra. de la Murta de Valencia ab lo present convent (San Jeroni de la Vall d’Hebron) de una missa cada sacerdot, de una equivalència los coristes, y de 50 Pater Noster los germans llechs. Dat a 4 idus martii 1590

 

Referència actual: SJVH 21

Referència antiga: CAXO 2 - Nº 53 - Signe Sc

Nota al dors

Rvdo in Christo Patri priori Monasteri Sct. Hieronymi Vallis Hebron Accvuen erabili conventii eiusdem monasterii Scaladei

Carta de germandat amb el monestir de Scaladei dat a 16 de les calendes de juny de l’any 1568.

 

Referència actual: SJVH 20

Referència antiga: CAXO 2 - Nº 51 - Signe He

Nota al dors

Carta de germanadat del monastir de Sant Geronym de Vall de Hebron ab lo monestir de Cotalva.

Dat en el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron  die vicesima prima  septembris anno 1554

 

Referència actual: SJVH 19

Referència antiga: CAXO 2 - Nº54 - Signe Dp

Nota al dors

Oferiment de germandat que els frares de St Geroni de la Vall de Betlem (a) de la Murtra, fam als frares de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron en contestació al que havien rebut de aquestos. Firmat per lo Prior de Betlem fra Agustí de Gualbes a 4 de gener de l’any de la Nativitat de 1523.

La Germandat entre lo Monastir de Sant Geroni de la Murtra de Betlem y lo monestir de Sta Vall de Bron.

 

Referència actual: SJVH 18

Referència antiga: CAXO 1.IX. - Nº16 . Signe Sg

Nota al dors

Privilegi del S Dn Fernando Rey de Arago ab lo qual priva a tots los oficials lo exigir las cenas reals de presencia de Gardeny, y Casa Antiga de Lleyda a fi de que sense embaras algu las exigís lo monestir de Vall de Hebron, lo qual fou despatxat per Miquel Velasquez Climent en Zaragoza a 20 de juliol de 1506.

Es copiat en lo llibre intitulat, Noticia de la fundació, dotació, y augments del real monastir de St Geroni de Vall de Hebron.

 

Referència actual: SJVH 17

Referència antiga: CAXO 1. VIII Nº 15

Nota al dors

Privilegi  del S Rey de Aragó Dn Fernando ab lo qual indemnisa al monestir de St Geroni de Vall de Hebron sobre la exacció de las cenas real de absència que rebia sobre las comandes de Gardeny, y Casa Antiga de Lleyda, manant a tots los oficials no exigissen Las cenas de presencia, y que en cas las exigissen deguessin entregarlas a dit monestir,  Es lo Privilegi despatxat per Miquel Velasquez Climent a 2o de novembre de 1505 en Salamanca.

Esta copiat  en lo llibre intitulat, Noticia de la fundació, datació, y augments del real monestir de St Geroni de la Vall de Hebron.

Referència actual SJVH16

Referència antiga: CAXO 2 Nº 32 Signe Bb

Nota al dors

Treslat de la gracia concedida als quatre monastirs

Primer fundat de nostra orde que no pogues seu esser molestat en pagar derime..S ni altres drets dels... possessions  altres coses

Per lo S PP Benet (Benet XIII) dada  en Marsella  a 24 de març de son pontificat any desembre (1403?)

 

Referència actual: SJVH 15

Referència antiga: CAXO 2 - Nº 18 - Signe S

Nota al dors

Butlla del Papa Innocencio VIII y es la comissió per a extinguir un perllonal  de quinse lliures dich fundat per Pau Tolosa en la Iglesia del present monestir  de Vall de Hebron. Dat en Roma 15 chalendas octobris del any 1488 en lo quart any del seu Pontificat.

 

Referència actual: SJVH 14

Referència antiga: CAXO 2 - Nº 16 - Signe V

Nota al dors

Procés autentich en lo qual el Bisbe de Barcelona com a comissari del Papa Innocencio VIII declara concedeix a nostre monestir que ab 400 missas qui can any que fasse celebrar cumple i satisfara als llogars y carrech deixats per los sis benefactors. Dat a 16 de febrer de 1468 Joan Busquets Pro.

 

Referència actual: SJVH 13

Referència antiga: No figura, excepte Signe 9

Privilegi atorgat per l’Infant Enric d’Aragó Duc de Sogorb i comte d’Empúries

Nota al dors

Sentencia dada per l’infant enric d’aragó en favor de Vall de Hebron

24 de ... 1487

 

Referència actual: SJVH 12

Referència antiga: CAXÓ 2 Nº 17

FERRAN EL CATÒLIC  1481

Confirmació del privilegis de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron concedits pels seus antecessors. La reina Violant i el rei Joan II

 

Referència actual: SJVH 11

Referència antiga: CAIXO 1  VIII  Nº 14

Nota al dors

Confirmació dels privilegis concedits al present monastir per lo Rey d Fernando el Catholic, mencionant e incertant en ell los dels passats reis en especial el de son avi també D Fernando, D. Marti i D. Joan marit de Ntra fundadora fent nos libre  dels drets reals inposant pena i bant als qui faran pasturar o cazaran en lo terme y serres del monastir.  Dat en Barcelona a 3 de novembre de 1482.

 

Referència actual: SJVH 10

Referència antiga: CAXO 1  VI  F

Privilegi de Salvaguarda del E. Rey Don Fernando al monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron (Referència esborrada) Dat en Barcelona a 15 de març 1481

 

Referència actual: SJVH 9

Referència antiga: CAXO 2 Nº 29

Dades del document (sense nota al dors)

Est de processu facto pro habendo gras abbates ?monasteriis  scti Hieronimi in regno portugalie constitutis

En temps del rei Enric II de Castella

Abat Pere del monestir de Sant Facund del regne de Lleó, segon any pontificat del papa (inclou Butlla Papa Pius II)

Any 1467

 

Referència actual: SJVH 8

Referencia antiga: Caxo 2  nº 39 Signe Ec

Confirmatorias

Extensió privilegi  per als monestirs de Guadalupe, Sisla i Montamarta  datat a idus febrer de 1451         (fet l’onze de juliol de 1453)

Nota al dors

Extensio privilegiorum  et gratiorum monasteriis de Gadalupe Sisla et Muntamarta concessorum ad omnia alia monasteria ordinis exceptis aliquibus quod ad monasterii de gadalupe  concessa per S. P. Nicalaum octavo (cinquè) idus febrari 1453

 

Referència actual: SJVH 7

Referència antiga: Sense dades arxiu de Sant Jeroni

Rei Ferran I

Confirmació del cobrament dels censals de les lleudes de la citat de Tortosa a favor de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron concedits pel rei Joan I

En Martí Querol, en Geraltio de Clayrach complits lo manament del Senyor Rey segons en la present es contingut sobre un deute pendent. Col·lectors de les lleudes de la ciutat de Tortosa

Fet a Perpinyà últim dia de novembre 1415

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Referència actual: SJVH 6

Referència antiga: No figura

PRIVILEGI DEL REI FERRAN EL CATOLIC

ANY 1493

 

Referència actual: SJVH 5

Referència antiga: CAXO 1 - Nº 40 - Signe S

Nota al dors

Acta de donació o privilegi ab que la sra Reyna D Yolant Nostra fundadora allarga de nou al present monestir de Vall de Hebron  mil sous 1000 en moneda de Barcelona  de sens anuals perpetuals, assignant-los y consignant-los sobre los redits que tenia en Vilareal, que dita Sra tenia en Vilareal, que dita sra tenia tanmateix consignats per la càmera en sa viudez, Dat en el Palu Arcobidpal de Saragossa a 20 de setembre 1393.

 

 

Referència actual: SJVH 4

Referència antiga: CAXO 1 - Nº6 - Signe P

Nota al dors

Privilegi concedit per lo REy  Don Joan marit de D Yolant fundadora de nostre real monestir ab lo que en franqueix al prior, convent y familiars  de tots los de leuda, pontatges, passatges y altres qualsevols drets importants, o in futurum imposadors.

Dat en lo present monestir a 26 de juliol de 1393

Esta copiat en lo llibre foli 222

 

Referència actual: SJVH 3

Referència antiga:  CAXO 1- MNS 3 - Signe Sg

Nota al dors

Acta de nació y fundació del real Monastir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron per la Sra Reyna de Arago D. Violant ab lo qual dota lo monestir ab 6000 florins

Barcelona 12 d’agost de 1383

(apareix en el Llibre de la Fundació)

 

Referència actual: SJVH 2

Referència antiga: IUNY CAXO XVIII - Tortosa - Signe H

Nota al dors

Concessio vitalícia de 300 lliures de pensió anual sobre las rendas reals de Tortosa feta per lo Sr Rey Dn Joan a favor de Spera in Deo Cardona ab acte rebut en Barcelona per Bernat Jonquer notif a 28 de setembre 1381.

Esta copiat en lo llibre  Noticia de la Fundacio.....

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Referència actual: SJVH 1

Referència antiga: IANER CAXO 10 - Nº 4

Nota al dors

Acte de empenyo de 2300 lliures de pensió sobre les rendes reals lo Sr Rey en Pere i Sra Elionor de Aragó a favor de la ciutat de Tortosa rebut per Jaume Conesa en la Aljaferia de Zaragoza a 2 de juny de 1386.

Lluís Jordà i Roselló



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_