Passa al contingut principal

SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON VIST DE PROP

 

Poques descripcions gràfiques anteriors a la destrucció del monestir de sant Jeroni de la Vall d’Hebron han arribat, desgraciadament, fins els nostres dies. Malgrat tot, les que hi ha, (es poden comptar amb els dits d’una ma), ens donen encara una idea aproximada de com era el seu conjunt monacal. Vistes totes elles preses des de diferents perspectives.

Ens aproparem al seu nucli central, el cos d’edificis bastits al voltant de l’església i que pressuposen el nucli de la seva vida cenobítica. Ens acostarem gràcies als pocs dibuixos existents,  tant com sigui possible. Començarem pel més antic, una il·lustració recollida en els llibres del canonge Gaietà Barraquer i que sembla  correspondre a la fi del segle XVIII.


Viatger britànic anònim. Aprox. 1790

Segons Gaietà Barraquer aquesta vista del monestir és de l’any 1790, treta d’un apunt d’un viatger britànic anònim. En ella es pot constatar com l’edifici frontal no està del tot acabat. Aqueta informació gràfica coincideix amb els comentaris fets per l’oïdor reial Francisco de Zamora, l’any 1787: El monasterio no està concluido, però hay una galeria que, por sus vistas y las columnas con que està sostenida, merece nombrarse.”

El següent dibuix, és fet per en Pau RIgalt, professor de la càtedra de dibuix, perspectiva i paisatge de l’Escola de la Llotja de Barcelona, durant la segona meitat dels anys vint del segle XIX. El dibuix ens ofereix una visió del mateix lloc que l’anterior,  però pres des d’un angle visual inferior.

Autor. Pau Rigalt. Miitjançant els anys vint del segle XIX.

El primer que podem apreciar és que les obres de l’edifici frontal que embolcalla el claustre estan completament acabades, i això malgrat els danys produïts arran de l’ocupació francesa, i de l’incendi patit pel monestir l’any 1808 per ordre del general Lechi.

El darrer dibuix, pres també del natural, correspon a un moment previ a la destrucció definitiva del cenobi (1835), és a dir de la primera meitat dels anys trenta del segle XIX. El seu autor, George Vivian, publicaria a Londres anys més tard, l’any 1838, un llibre de records dels seus viatges per Espanya i Portugal (Spanish Scenery).

El llibre complementat amb tot un seguit d’il·lustracions, no presentava cap dels seus apunts originals, sinó la interpretació que el litògraf Thomas Boys en va fer amb destí a la seva edició. No cal dir que el sr. Boys es va prendre una sèrie de llicències que l’aparten una mica de la realitat, motiu aquest pel qual no figura a la selecció feta en el present escrit, tot i considerar necessari fer-ne esment de la seva existència.

El dibuix original d’en George Vivian, a baix representat, correspon a un quadernet que la Biblioteca Nacional d’Espanya va adquirir en públic subhasta fa relativament pocs anys, i en el que figura entre d’altres dibuixos, el de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Els dibuixos que hi ha en el quadern esmentat van servir de base per al treball del litògraf, cosa que li dona una gran importància per la seva rellevància històrica. Cal assenyalar que aquest quadernet completament digitalitzat és fàcilment consultable i figura a la pàgina de la Biblioteca Nacional d’Espanya.

George Vivian. Quadernet de dibuixos de la Biblioteca Nacional d’Espanya, (1833-34)

La visió de Sant Jeroni  quer apareix en el dibuix de George Vivian està presa des del l’antic camí que pujava al monestir des de Sant Genís dels Agudells, cosa que fa que aquesta perspectiva encarada a marina sigui novedosa, i ens mostri en tota la seva plenitud la galeria de l’obra nova encarada al pla de Barcelona.

Recuperem com a colofó les paraules de Francisco de Zamora: “...però hay una galeria  que, por sus vistas y las columnas con que està sostenida, merece nombrarse”.

Lluís Jordà i Roselló

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_