Passa al contingut principal

SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON VIST DE PROP

 

Poques descripcions gràfiques anteriors a la destrucció del monestir de sant Jeroni de la Vall d’Hebron han arribat, desgraciadament, fins els nostres dies. Malgrat tot, les que hi ha, (es poden comptar amb els dits d’una ma), ens donen encara una idea aproximada de com era el seu conjunt monacal. Vistes totes elles preses des de diferents perspectives.

Ens aproparem al seu nucli central, el cos d’edificis bastits al voltant de l’església i que pressuposen el nucli de la seva vida cenobítica. Ens acostarem gràcies als pocs dibuixos existents,  tant com sigui possible. Començarem pel més antic, una il·lustració recollida en els llibres del canonge Gaietà Barraquer i que sembla  correspondre a la fi del segle XVIII.


Viatger britànic anònim. Aprox. 1790

Segons Gaietà Barraquer aquesta vista del monestir és de l’any 1790, treta d’un apunt d’un viatger britànic anònim. En ella es pot constatar com l’edifici frontal no està del tot acabat. Aqueta informació gràfica coincideix amb els comentaris fets per l’oïdor reial Francisco de Zamora, l’any 1787: El monasterio no està concluido, però hay una galeria que, por sus vistas y las columnas con que està sostenida, merece nombrarse.”

El següent dibuix, és fet per en Pau RIgalt, professor de la càtedra de dibuix, perspectiva i paisatge de l’Escola de la Llotja de Barcelona, durant la segona meitat dels anys vint del segle XIX. El dibuix ens ofereix una visió del mateix lloc que l’anterior,  però pres des d’un angle visual inferior.

Autor. Pau Rigalt. Miitjançant els anys vint del segle XIX.

El primer que podem apreciar és que les obres de l’edifici frontal que embolcalla el claustre estan completament acabades, i això malgrat els danys produïts arran de l’ocupació francesa, i de l’incendi patit pel monestir l’any 1808 per ordre del general Lechi.

El darrer dibuix, pres també del natural, correspon a un moment previ a la destrucció definitiva del cenobi (1835), és a dir de la primera meitat dels anys trenta del segle XIX. El seu autor, George Vivian, publicaria a Londres anys més tard, l’any 1838, un llibre de records dels seus viatges per Espanya i Portugal (Spanish Scenery).

El llibre complementat amb tot un seguit d’il·lustracions, no presentava cap dels seus apunts originals, sinó la interpretació que el litògraf Thomas Boys en va fer amb destí a la seva edició. No cal dir que el sr. Boys es va prendre una sèrie de llicències que l’aparten una mica de la realitat, motiu aquest pel qual no figura a la selecció feta en el present escrit, tot i considerar necessari fer-ne esment de la seva existència.

El dibuix original d’en George Vivian, a baix representat, correspon a un quadernet que la Biblioteca Nacional d’Espanya va adquirir en públic subhasta fa relativament pocs anys, i en el que figura entre d’altres dibuixos, el de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Els dibuixos que hi ha en el quadern esmentat van servir de base per al treball del litògraf, cosa que li dona una gran importància per la seva rellevància històrica. Cal assenyalar que aquest quadernet completament digitalitzat és fàcilment consultable i figura a la pàgina de la Biblioteca Nacional d’Espanya.

George Vivian. Quadernet de dibuixos de la Biblioteca Nacional d’Espanya, (1833-34)

La visió de Sant Jeroni  quer apareix en el dibuix de George Vivian està presa des del l’antic camí que pujava al monestir des de Sant Genís dels Agudells, cosa que fa que aquesta perspectiva encarada a marina sigui novedosa, i ens mostri en tota la seva plenitud la galeria de l’obra nova encarada al pla de Barcelona.

Recuperem com a colofó les paraules de Francisco de Zamora: “...però hay una galeria  que, por sus vistas y las columnas con que està sostenida, merece nombrarse”.

Lluís Jordà i Roselló

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

MANIFEST PER A LA RECUPERACIÓ DE LES RESTES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I DEL SEU ENTORN

L’any 2020 es va constituir l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall  d’Hebron amb l’objectiu d’estudiar i difondre la seva història, així com de recuperar i  museïtzar les seves restes arqueològiques, que es troben íntegrament dins del Parc Natural  de la Serra de Collserola. L’esmentat monestir i el seu entorn han estat sotmesos des de fa més d’un segle a un  procés continuat de degradació. A l’enderroc del nucli monàstic poc després de 1835, el  va continuar malmetent el traçat de la carretera de la Rabassada. En el transcurs del segle  XX, la incúria i la construcció d’una benzinera damunt del seu emplaçament original van  acabar d’esborrar gairebé el seu record. L’any 2023 es va demanar formalment a l’Ajuntament de Barcelona, a través del Districte d’Horta-Guinardó, l’elaboració d’un PLA DIRECTOR per protegir el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu entorn natural i paisatgístic.  CONSIDEREM que ha arribat el moment de recuperar les seves restes a

Capítol 1 - Can Gallart i La Hispano-Suiza

Aquesta vegada, parlem dels cotxes que la família Gallart fabricava a principis del segle XX, fins l'any 60 a la Sagrera. Aquests vehicles van gaudir d'un prestigi i renom mundial, això era luxe... però després d'un inici espectacular, "la guerra civil" va canviar-ho tot fins a la seva desaparició. Comencem una sèrie de 7 capítols de cotxes. 07032004-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano_bordeaux 09012009-Hispano-Suiza-1923hispanosuizaa 11072008-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-10593 12012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-autowp.ru_hispano-suiza_j12_sedanca_de_ville_1 13012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-made-for-movie-hispano-suiza-07 16042012-Horta- Can Gallart-1900 aprox.-Hispa