Passa al contingut principal

SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON VIST DE PROP

 

Poques descripcions gràfiques anteriors a la destrucció del monestir de sant Jeroni de la Vall d’Hebron han arribat, desgraciadament, fins els nostres dies. Malgrat tot, les que hi ha, (es poden comptar amb els dits d’una ma), ens donen encara una idea aproximada de com era el seu conjunt monacal. Vistes totes elles preses des de diferents perspectives.

Ens aproparem al seu nucli central, el cos d’edificis bastits al voltant de l’església i que pressuposen el nucli de la seva vida cenobítica. Ens acostarem gràcies als pocs dibuixos existents,  tant com sigui possible. Començarem pel més antic, una il·lustració recollida en els llibres del canonge Gaietà Barraquer i que sembla  correspondre a la fi del segle XVIII.


Viatger britànic anònim. Aprox. 1790

Segons Gaietà Barraquer aquesta vista del monestir és de l’any 1790, treta d’un apunt d’un viatger britànic anònim. En ella es pot constatar com l’edifici frontal no està del tot acabat. Aqueta informació gràfica coincideix amb els comentaris fets per l’oïdor reial Francisco de Zamora, l’any 1787: El monasterio no està concluido, però hay una galeria que, por sus vistas y las columnas con que està sostenida, merece nombrarse.”

El següent dibuix, és fet per en Pau RIgalt, professor de la càtedra de dibuix, perspectiva i paisatge de l’Escola de la Llotja de Barcelona, durant la segona meitat dels anys vint del segle XIX. El dibuix ens ofereix una visió del mateix lloc que l’anterior,  però pres des d’un angle visual inferior.

Autor. Pau Rigalt. Miitjançant els anys vint del segle XIX.

El primer que podem apreciar és que les obres de l’edifici frontal que embolcalla el claustre estan completament acabades, i això malgrat els danys produïts arran de l’ocupació francesa, i de l’incendi patit pel monestir l’any 1808 per ordre del general Lechi.

El darrer dibuix, pres també del natural, correspon a un moment previ a la destrucció definitiva del cenobi (1835), és a dir de la primera meitat dels anys trenta del segle XIX. El seu autor, George Vivian, publicaria a Londres anys més tard, l’any 1838, un llibre de records dels seus viatges per Espanya i Portugal (Spanish Scenery).

El llibre complementat amb tot un seguit d’il·lustracions, no presentava cap dels seus apunts originals, sinó la interpretació que el litògraf Thomas Boys en va fer amb destí a la seva edició. No cal dir que el sr. Boys es va prendre una sèrie de llicències que l’aparten una mica de la realitat, motiu aquest pel qual no figura a la selecció feta en el present escrit, tot i considerar necessari fer-ne esment de la seva existència.

El dibuix original d’en George Vivian, a baix representat, correspon a un quadernet que la Biblioteca Nacional d’Espanya va adquirir en públic subhasta fa relativament pocs anys, i en el que figura entre d’altres dibuixos, el de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Els dibuixos que hi ha en el quadern esmentat van servir de base per al treball del litògraf, cosa que li dona una gran importància per la seva rellevància històrica. Cal assenyalar que aquest quadernet completament digitalitzat és fàcilment consultable i figura a la pàgina de la Biblioteca Nacional d’Espanya.

George Vivian. Quadernet de dibuixos de la Biblioteca Nacional d’Espanya, (1833-34)

La visió de Sant Jeroni  quer apareix en el dibuix de George Vivian està presa des del l’antic camí que pujava al monestir des de Sant Genís dels Agudells, cosa que fa que aquesta perspectiva encarada a marina sigui novedosa, i ens mostri en tota la seva plenitud la galeria de l’obra nova encarada al pla de Barcelona.

Recuperem com a colofó les paraules de Francisco de Zamora: “...però hay una galeria  que, por sus vistas y las columnas con que està sostenida, merece nombrarse”.

Lluís Jordà i Roselló

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Patrimoni ... del barri, un trasllat en equip, "una" conversa qualsevol, el túnel? i Sant Jeroni de la Vall d'Hebron (8 d'Agost 2024)

Un día per recordar,  Mossèn Joaquim i En Joan signen un acord per la cessió de les restes del nostre monestir que estaven en possessió de la parroquia. Les fotos immortalitzen l'acord, el trasllat i després la conversa que improvisa el nostre equip destaca percepcions i obre noves perspectives.  Pròximament parlarem de "El túnel"... "- comença el trasllat - Ara continua l'affaire amb el dipòsit a la seu!!!! de Can Soler - Ah, que sapigueu que, al Mossèn Joaquim, li hem regalat una tasa, està molt content i li trucarem pq vingui a visitar la nostra seu abans no es jubili. - ... també, ens ha dit, que hi ha un túnel a la Parroquia que no se sap on va a parar..."ahí lo dejo"  - El que no faci el barri i la seva gent no ho farà ningú - Tú, per exemple?...i Vila, Toni, Teresa, Oriol, Conxita, etc., etc. que ara no em venen al cap qué no sou del barri?...tots sou del barri!! - Un túnel secret???? Què descobrirem? - ...si algo té Sant Genís dels Agudells eq, ...

Pegaso 3 - Can Gallart i La Hispano-Suiza

  01042001-Horta - Can Gallart - Hispano-Suiza PEGASO- 1960 aprox.- Colec. Jordi Vila Traguany.-8 01042001-Horta - Can Gallart - Hispano-Suiza PEGASO - 1960 aprox.- Colec. Jordi Vila Traguany.-carrerasport-33 01042001-Horta - Can Gallart - Hispano-Suiza PEGASO - 1960 aprox.- Colec. Jordi Vila Traguany.- sport-9 01042001-Horta - Can Gallart - Hispano-Suiza PEGASO - 1960 aprox.- Colec. Jordi Vila Traguany.- carrerasport-34 01042001- Horta-Can Gallart - Hispano-Suiza-Pegaso-1960 aprox.-Colec. Jordi Vila Traguany.-39 01042001-Horta - Can Gallart - Hispano-Suiza PEGASO -Per restaurar- 1960 aprox.- Colec. Jordi Vila Traguany.-40 01042001-Horta - Can Gallart - Hispano-Suiza PEGASO- 1960 aprox.- Colec. Jordi Vila Traguany.-31 01042001-Horta - Can Gallart - Hispano-Suiza PEGASO- 1960 aprox.- Colec. Jordi Vila Traguany.-30 01042001-Horta - Can Gallart - Hispano-Suiza PEGASO- 1960 aprox.- Colec. Jordi Vila Traguany.-28 01042001-Horta - Can Gallart - Hispano-Suiza PEGASO- 1960 aprox.- Colec. J...

Setena Jornada de desbrossament - les evidències - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Treball d'ahir Localització d'estructures de desaigua o magatzematge d'aigua annexes al distribuidor d'aigua. Ei! Bones troballes. Això és un no parar. un equip