Passa al contingut principal

CATALUNYA SOCIAL - SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I SANT JERONI DE LA MURTRA

 

CATALUNYA SOCIAL

ÒRGAN D’ACCIÓ SOCIAL POPULAR

ANY 14  nº 735

5 D’OCTUBRE DE 1935

SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I SANT JERONI DE LA MURTRA

També era conegut més enllà de fronteres el cenobi d'anacoretes contemplatius que Barcelona tenia, dalt de 1a serra de Cerola, l'antiquíssima comunitat de penitents de Sant Jeroni, per als quals les reines Donya Violant i Donya Maria, en els segles XIV i XV, edificaren el monestir de la Vall d'Hebron. Era un lloc de repòs per a l'ànima, indret solitari d'esplai i elevació de l'esperit. Alguns estrangers se n'havien agradat, i existeixen litografies i gravats anglesos d'aquest monestir, que dibuixà en Pau Rigalt, segons trasllat adjunt. Ara, als anglesos que ens preguntin per aquell asceteri, els podrem ensenyar, si gosem, l'escena que posem a sota. La runa informe i grisa del monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, a la serra del Tibidabo, en el seu estat actual, després del pas deis primers incendiaris vinguts de Sant Cugat del Vallès i deis segons incendiaris vinguts de Sant Andreu i d'Horta, després de la profanació de tombes (entre elles la del Canceller de Cervera don Ramon Llàtzer de Dou allí soterrat feia tres anys), després del saqueig i de l'abandó, i de l'extracció de materials, d'obra fusta, fins a la desaparició total. Ací teniu juxtaposades la soledat contemplativa dels cristians, i la desolació sembrada pels revolucionaris.

Germà del monestir anterior, Sant Jeroni de la Murtra, tingué, malgrat l'incendi i el saqueig impiadós, i la parcial destrucció, millor sort, perquè l'edifici, exceptuada l'església, encara s'aguanta; es conserva el claustre bellíssim, la torre i el sortidor típic. Però, ai! el millor no hi és; de la, comunitat Il·lustre que estatjà els Reis Catòlics, que rebé en llarga temporada a Caries V, emperador, que vejé arribar ambaixadors i personatges, ja no en saben sinó els amics de llibres i d'estudis. L'incendi i el saqueig de Sant Jeroni de la Murtra fan escruixir. La Providència evita, una hecatombe criminal de monjos, perquè tots els joves foren tancats al paller damunt del foc amb l'exprés designi que morissin cremats. Algú més compassiu els alliberà, però un d'ells morí de l'espant al cap de quinze dies. El vi del celler fou vessat i anava fins a genoll. Un deis monjos deia mansament als saquejadors: "no el llenceu, aprofiteu-lo". El foc va durar quinze dies, per l'edifici va fumejar dos mesos. Allí es cometé l'esgarrifós sacrilegi ,d'arrencar l'ara d'un altar que fou emprada per seient d'un excusat, abominació que la justícia de Déu no tarda a vindicar fent caure damunt del sacríleg un càstig terrible i significatiu.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_