Passa al contingut principal

UN PLAT PROCEDENT DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON


Durant el procés de restauració de les voltes de l’església de Sant Martí de Cerdanyola, es va descobrir un conjunt esplèndid de ceràmica dels segles XVI i principis del XVII que serví de material de rebliment de l’espai existent entre la volta i el forjat.

L’aparent actitud absentista del monestir en la construcció de la nova església parroquial, certa en l’aspecte econòmic, no ho era tant en el seguiment de les obres. Això es pot interpretar molt bé a partir del considerable nombre de documentació conservada, encara a dia d’avui a l’Arxiu Diocesà de Barcelona, relativa a les obres de Sant Martí de Cerdanyola.

La modernitat de les obres de la nova església parroquial, a la romana, és a dir renaixentistes, no és però el motiu d’aquest apunt al bloc, sinó l’existència a la volta d’un element ceràmic molt interessant que ens apropa a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. La feliç aparició, entre moltes altres restes ceràmiques, d’una plat amb l’escut heràldic jerònim, tot i que fragmentat,  confirma d’alguna manera el paper important, tot i que sempre menystingut, del nostre monestir amb Sant Martí de Cerdanyola.

Plat amb ala. Nº registre SM-90-261. Reflex metàl·lic. Finals s.XVI-principis XVII. Museu de Cerdanyola

L’escut que apareix al plat és el genèric de l’orde jerònim, sense cap signe distintiu relatiu a la Vall d’Hebron. Conté dos elements fonamentals de la tradició vinculada amb aquest orde religiós. El lleó rampant, animal ferotge que acompanyà sempre aquest sant després d’haver-li guarit la ferida que tenia a la pota. Segons la tradició, el lleó el va acompanyar des d’aleshores sense separar-se mai del sant, deixant-se morir de fam damunt la seva tomba. L’altre és el capell catedralici, al·lusiu a la vinculació de Sant Jeroni amb Sant Damàs, papa de Roma del que Sant Jeroni fou secretari.

La importància que Sant Martí tenia per al monestir de Sant Jeroni queda perfectament recollida a Las Memorias  històricas de la Iglesia nova  de Sant Martí de Sardañola. Memòrias del monjo escrivent (1491-1778). Document conservat actualment a l’Arxiu Diocesà de Barcelona.

Aquest document ens aporta informació de primer ordre en relació a l’església de sant Martí de Cerdanyola, i allunya aquesta imatge tan esventada dels monjos jerònims girats d’espatlles o aliens a l’esdevenidor d’aquesta parròquia.

Recomano com a obra de gran interès en el coneixement de l’església vella de Sant Martí de Cerdanyola, l’estudi coordinat per Marta Argelagués, en què figura un gran nombre d’aportacions feta per estudiosos de diverses especialitats que aporten un millor coneixement sobre l’antiga parròquia. La ressenya del qual refereixo seguidament a la Bibliografia.

Lluís Jordà i Roselló


BIBLIOGRAFIA

ARGELAGUÉS, Marta. L’església vella de Sant Martí de Cerdanyola. Història i Arqueologia. Quaderns de Recerca de Cerdanyola del Vallès. Història. Ajuntament de Cerdanyola. UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) Servei de Publicacions. Cerdanyola 2009


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Capítol 1 - Can Gallart i La Hispano-Suiza

Aquesta vegada, parlem dels cotxes que la família Gallart fabricava a principis del segle XX, fins l'any 60 a la Sagrera. Aquests vehicles van gaudir d'un prestigi i renom mundial, això era luxe... però després d'un inici espectacular, "la guerra civil" va canviar-ho tot fins a la seva desaparició. Comencem una sèrie de 7 capítols de cotxes. 07032004-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano_bordeaux 09012009-Hispano-Suiza-1923hispanosuizaa 11072008-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-10593 12012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-autowp.ru_hispano-suiza_j12_sedanca_de_ville_1 13012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-made-for-movie-hispano-suiza-07 16042012-Horta- Can Gallart-1900 aprox.-Hispa...

Patrimoni ... del barri, un trasllat en equip, "una" conversa qualsevol, el túnel? i Sant Jeroni de la Vall d'Hebron (8 d'Agost 2024)

Un día per recordar,  Mossèn Joaquim i En Joan signen un acord per la cessió de les restes del nostre monestir que estaven en possessió de la parroquia. Les fotos immortalitzen l'acord, el trasllat i després la conversa que improvisa el nostre equip destaca percepcions i obre noves perspectives.  Pròximament parlarem de "El túnel"... "- comença el trasllat - Ara continua l'affaire amb el dipòsit a la seu!!!! de Can Soler - Ah, que sapigueu que, al Mossèn Joaquim, li hem regalat una tasa, està molt content i li trucarem pq vingui a visitar la nostra seu abans no es jubili. - ... també, ens ha dit, que hi ha un túnel a la Parroquia que no se sap on va a parar..."ahí lo dejo"  - El que no faci el barri i la seva gent no ho farà ningú - Tú, per exemple?...i Vila, Toni, Teresa, Oriol, Conxita, etc., etc. que ara no em venen al cap qué no sou del barri?...tots sou del barri!! - Un túnel secret???? Què descobrirem? - ...si algo té Sant Genís dels Agudells eq, ...

DIES 3 I 4 DE MAIG 2024 (FOTOS del dia 3) JORNADES SOBRE EL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON - CASA GROGA

Un èxit de gent i continguts. Molt contents per l'acollida. Més de 70 persones, incloses l'exregidora que va fer l'obertura i el regidor. Gràcies Associació