Passa al contingut principal

UN PLAT PROCEDENT DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON


Durant el procés de restauració de les voltes de l’església de Sant Martí de Cerdanyola, es va descobrir un conjunt esplèndid de ceràmica dels segles XVI i principis del XVII que serví de material de rebliment de l’espai existent entre la volta i el forjat.

L’aparent actitud absentista del monestir en la construcció de la nova església parroquial, certa en l’aspecte econòmic, no ho era tant en el seguiment de les obres. Això es pot interpretar molt bé a partir del considerable nombre de documentació conservada, encara a dia d’avui a l’Arxiu Diocesà de Barcelona, relativa a les obres de Sant Martí de Cerdanyola.

La modernitat de les obres de la nova església parroquial, a la romana, és a dir renaixentistes, no és però el motiu d’aquest apunt al bloc, sinó l’existència a la volta d’un element ceràmic molt interessant que ens apropa a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. La feliç aparició, entre moltes altres restes ceràmiques, d’una plat amb l’escut heràldic jerònim, tot i que fragmentat,  confirma d’alguna manera el paper important, tot i que sempre menystingut, del nostre monestir amb Sant Martí de Cerdanyola.

Plat amb ala. Nº registre SM-90-261. Reflex metàl·lic. Finals s.XVI-principis XVII. Museu de Cerdanyola

L’escut que apareix al plat és el genèric de l’orde jerònim, sense cap signe distintiu relatiu a la Vall d’Hebron. Conté dos elements fonamentals de la tradició vinculada amb aquest orde religiós. El lleó rampant, animal ferotge que acompanyà sempre aquest sant després d’haver-li guarit la ferida que tenia a la pota. Segons la tradició, el lleó el va acompanyar des d’aleshores sense separar-se mai del sant, deixant-se morir de fam damunt la seva tomba. L’altre és el capell catedralici, al·lusiu a la vinculació de Sant Jeroni amb Sant Damàs, papa de Roma del que Sant Jeroni fou secretari.

La importància que Sant Martí tenia per al monestir de Sant Jeroni queda perfectament recollida a Las Memorias  històricas de la Iglesia nova  de Sant Martí de Sardañola. Memòrias del monjo escrivent (1491-1778). Document conservat actualment a l’Arxiu Diocesà de Barcelona.

Aquest document ens aporta informació de primer ordre en relació a l’església de sant Martí de Cerdanyola, i allunya aquesta imatge tan esventada dels monjos jerònims girats d’espatlles o aliens a l’esdevenidor d’aquesta parròquia.

Recomano com a obra de gran interès en el coneixement de l’església vella de Sant Martí de Cerdanyola, l’estudi coordinat per Marta Argelagués, en què figura un gran nombre d’aportacions feta per estudiosos de diverses especialitats que aporten un millor coneixement sobre l’antiga parròquia. La ressenya del qual refereixo seguidament a la Bibliografia.

Lluís Jordà i Roselló


BIBLIOGRAFIA

ARGELAGUÉS, Marta. L’església vella de Sant Martí de Cerdanyola. Història i Arqueologia. Quaderns de Recerca de Cerdanyola del Vallès. Història. Ajuntament de Cerdanyola. UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) Servei de Publicacions. Cerdanyola 2009


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_