Passa al contingut principal

NOTA EDITORIAL

 

Us vull convidar des d’aquestes pàgines a participar amb el vostres comentaris, observacions i aportacions que cregueu oportunes en el nostre bloc. La nostra idea és que aquest bloc sigui obert, a l’abast de tothom, i no propietat de cap minoria selecta. Pretenem que el bloc sigui el màxim de participatiu i extensiu a totes aquelles persones que tinguin voluntat d’aportar des de la seva posició individual tot el que sigui d’interès per fer més gran el coneixement del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el paratge natural en el qual es trobava enclavat.

L’Associació té com objectiu prioritari la recuperació de la memòria història i la preservació de les restes de l’antic monestir i alhora la rehabilitació del seu entorn natural, d’alt valor ecològic i tan maltractat alhora, malgrat trobar-se dins del Parc Natural de la Serra de Collserola.

La intenció final és que el barri on també he viscut, l’antic poble de Sant Genís del Agudells, recuperi, gaudeixi i faci seu el vell cenobi de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu encara degradat entorn natural.

Faig extensives a tots vosaltres les paraules del frare jerònim italià Norberto Caimo, l’any 1755, en relació a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron: “aquest monestir està ubicat en un lloc elevat i damunt d’una eminència, es troba malgrat això, situat en una vall, entre muntanyes que el dominen i l’envolten per tots cantons, excepte al seu davant on hi ha una vista de les més boniques i més extenses, que abraça tots els turons, les planes, la ciutat i la mar veïna. Jutgeu quin plaer vaig tenir de passejar per aquestes petites valls  ben ombrejades i de vessants coberts d’arbustos, de llimoners, d’oliveres, llorers, murta, xiprers, romaní, de qualsevol mena de flors i fruits de temporada, agradablement divertit pel cant variat de mil ocells diferents, pel dolç murmuri de fonts que escampen les seves aigües clares, que reguen aquests llocs per totes bandes”.

Recuperem Sant Jeroni de la Vall d’Hebron!

Esteu tots convidats

ANTONI BARRIENDOSComentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_

MANIFEST PER A LA RECUPERACIÓ DE LES RESTES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I DEL SEU ENTORN

L’any 2020 es va constituir l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall  d’Hebron amb l’objectiu d’estudiar i difondre la seva història, així com de recuperar i  museïtzar les seves restes arqueològiques, que es troben íntegrament dins del Parc Natural  de la Serra de Collserola. L’esmentat monestir i el seu entorn han estat sotmesos des de fa més d’un segle a un  procés continuat de degradació. A l’enderroc del nucli monàstic poc després de 1835, el  va continuar malmetent el traçat de la carretera de la Rabassada. En el transcurs del segle  XX, la incúria i la construcció d’una benzinera damunt del seu emplaçament original van  acabar d’esborrar gairebé el seu record. L’any 2023 es va demanar formalment a l’Ajuntament de Barcelona, a través del Districte d’Horta-Guinardó, l’elaboració d’un PLA DIRECTOR per protegir el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu entorn natural i paisatgístic.  CONSIDEREM que ha arribat el moment de recuperar les seves restes a