Passa al contingut principal

LA CLAU DE VOLTA DE SANT JORDI PROCEDENT DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON


El mes de juliol de l’any 2018 el malaguanyat Jordi Casanovas Miró, tècnic del Museu Nacional d’Art de Catalunya, sempre amatent als nostres precs, ens va remetre la fitxa d’una clau de volta que es trobava als fons del museu, procedent de l’antic monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Única documentació aleshores que teníem en relació amb aquesta peça.


La fitxa bàsica adjunta a aquesta foto aportava escassa informació. Sant Jordi matant el drac. Segle. XV. Mestre anònim. Relleu en pedra de mides 35 X 57 cm. Antic fons de Museus 1929. Reserva RS2. Prestg. 02 Nivell 1. MNAC 156075-000.

Bé, com es pot comprovar molt poca informació, però si que assenyalava que era procedent de l’antic fons de Museus de l’any 1929. Això en definitiva indicava que havia entrat de manera indirecta al museu, o anterior a la seva creació. Cal tenir present que el Museu d’Art de Catalunya, antecedent de l’actual es va crear l’any 1934.

És important tenir present aquestes dates per interpretar que podia haver passat amb aquesta preuada peça i com va acabar als fons del MNAC. Intentarem desvetllar una mica la seva història.

Com he apuntat en altres apunts al present bloc, desconeixem realment si a través de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i el seu director Agustí Duran i Sanpere, l’any 1928, van entrar peces als fons d’aquesta entitat, amb la voluntat futura de formar part d’un hipotètic museu d’història de la ciutat de Barcelona. Tota apunta que no. Però en canvi, si que es van adquirir per a l’AHCB a través de l’Ajuntament l’any 1935, una important partida de peces procedents del monestir de Sant Jeroni.



En aquesta adquisició de l’any 1935 curiosament silenciada per la història, figura una relació detallada de peces feta a instàncies de l’Arxiu històric, prèvia a la seva compra i on s’assenyala el seu valor total de 5.000 pessetes després d’haver negociat el preu amb la propietat. Curiosament s’observa entre totes les peces una clau de volta esculpida amb la imatge de Sant Jordi i el seu destí final, el futur museu d’història de la ciutat de Barcelona.

Les peces van ser finalment comprades, com es desprèn de la comunicació enviada per l’Ajuntament de Barcelona  a l’Arxiu Històric, de data 1 d’abril de 1935, incorporant 500 pessetes a la sol·licitud inicial.


Tot és una prova irrefutable de la compra d’un bon nombre de peces per part de l’Ajuntament l’any 1935,  i amb destí a l’Arxiu Històric. Entitat que en aquell moment serviria de dipòsit de peces que en un futur, més o menys immediat, haurien de formar part del fons de la col·lecció del Museu d’Història de la ciutat.

A l’Arxiu Administratiu Contemporani i per una aportació que ens feu en Josep Bracons, aleshores cap de patrimoni del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona (AHCB) vam ser coneixedors de l’existència d’un informe fotogràfic (sense data) que incorporava 12 fotografies corresponents a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. En aquest informe constaven, entre d’altres aspectes, les peces que en principi havien de ser adquirides  per l’Ajuntament. Estem parlant per tant d’un informe fotogràfic de l’any 1935. El detall de les fotos adjuntes ho desvetlla.

Textualment indica: “Doce fotografias de los hallazgos de las excavaciones realizadas por el Arch. Hco.” (Arxiu Històric)

Una de les fotos recull el dipòsit de peces que suposadament haurien de ser comprades per l’Ajuntament, amb destí a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Cal fixar la vista, però darrera de la primera filera de pedres treballades apareix la clau de volta de Sant Jordi.



Per si existís encara algun dubte al respecte, una altra foto de l’esmentat informe, ens documenta de manera específica i determinant l’existència de la clau de volta avui dia conservada al MNAC.


Dissortadament, l’alt nivell de destrucció de Sant Jeroni impedeix saber quina era la ubicació d’aquesta clau de volta dins del monestir. La seva atribució al segle XV la fa creure procedent d’alguna de les dependències que van ser bastides durant aquell segle. Podria ser una clau de volta d’un dels trams del claustre com el proper monestir de Sant Jeroni de la Murtra? De moment no sabem la resposta.  

La guerra civil va provocar un retràs significatiu en la inauguració del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona. Davant d’aquesta situació, alguna de les peces més senyeres o de major vàlua devien passar a formar part dels fons del Museu d’Art de Catalunya, com és la clau de volta de Sant Jordi. Altres, finalment van ser incorporades anys després al Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona procedents de l’Arxiu Històric, i altres, hores d’ara, continuen oblidades o perdudes.

Lluís Jordà i Roselló


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

MANIFEST PER A LA RECUPERACIÓ DE LES RESTES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I DEL SEU ENTORN

L’any 2020 es va constituir l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall  d’Hebron amb l’objectiu d’estudiar i difondre la seva història, així com de recuperar i  museïtzar les seves restes arqueològiques, que es troben íntegrament dins del Parc Natural  de la Serra de Collserola. L’esmentat monestir i el seu entorn han estat sotmesos des de fa més d’un segle a un  procés continuat de degradació. A l’enderroc del nucli monàstic poc després de 1835, el  va continuar malmetent el traçat de la carretera de la Rabassada. En el transcurs del segle  XX, la incúria i la construcció d’una benzinera damunt del seu emplaçament original van  acabar d’esborrar gairebé el seu record. L’any 2023 es va demanar formalment a l’Ajuntament de Barcelona, a través del Districte d’Horta-Guinardó, l’elaboració d’un PLA DIRECTOR per protegir el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu entorn natural i paisatgístic.  CONSIDEREM que ha arribat el moment de recuperar les seves restes a

Capítol 1 - Can Gallart i La Hispano-Suiza

Aquesta vegada, parlem dels cotxes que la família Gallart fabricava a principis del segle XX, fins l'any 60 a la Sagrera. Aquests vehicles van gaudir d'un prestigi i renom mundial, això era luxe... però després d'un inici espectacular, "la guerra civil" va canviar-ho tot fins a la seva desaparició. Comencem una sèrie de 7 capítols de cotxes. 07032004-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano_bordeaux 09012009-Hispano-Suiza-1923hispanosuizaa 11072008-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-10593 12012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-autowp.ru_hispano-suiza_j12_sedanca_de_ville_1 13012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-made-for-movie-hispano-suiza-07 16042012-Horta- Can Gallart-1900 aprox.-Hispa