Passa al contingut principal

LA CLAU DE VOLTA DE SANT JORDI PROCEDENT DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON


El mes de juliol de l’any 2018 el malaguanyat Jordi Casanovas Miró, tècnic del Museu Nacional d’Art de Catalunya, sempre amatent als nostres precs, ens va remetre la fitxa d’una clau de volta que es trobava als fons del museu, procedent de l’antic monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Única documentació aleshores que teníem en relació amb aquesta peça.


La fitxa bàsica adjunta a aquesta foto aportava escassa informació. Sant Jordi matant el drac. Segle. XV. Mestre anònim. Relleu en pedra de mides 35 X 57 cm. Antic fons de Museus 1929. Reserva RS2. Prestg. 02 Nivell 1. MNAC 156075-000.

Bé, com es pot comprovar molt poca informació, però si que assenyalava que era procedent de l’antic fons de Museus de l’any 1929. Això en definitiva indicava que havia entrat de manera indirecta al museu, o anterior a la seva creació. Cal tenir present que el Museu d’Art de Catalunya, antecedent de l’actual es va crear l’any 1934.

És important tenir present aquestes dates per interpretar que podia haver passat amb aquesta preuada peça i com va acabar als fons del MNAC. Intentarem desvetllar una mica la seva història.

Com he apuntat en altres apunts al present bloc, desconeixem realment si a través de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i el seu director Agustí Duran i Sanpere, l’any 1928, van entrar peces als fons d’aquesta entitat, amb la voluntat futura de formar part d’un hipotètic museu d’història de la ciutat de Barcelona. Tota apunta que no. Però en canvi, si que es van adquirir per a l’AHCB a través de l’Ajuntament l’any 1935, una important partida de peces procedents del monestir de Sant Jeroni.



En aquesta adquisició de l’any 1935 curiosament silenciada per la història, figura una relació detallada de peces feta a instàncies de l’Arxiu històric, prèvia a la seva compra i on s’assenyala el seu valor total de 5.000 pessetes després d’haver negociat el preu amb la propietat. Curiosament s’observa entre totes les peces una clau de volta esculpida amb la imatge de Sant Jordi i el seu destí final, el futur museu d’història de la ciutat de Barcelona.

Les peces van ser finalment comprades, com es desprèn de la comunicació enviada per l’Ajuntament de Barcelona  a l’Arxiu Històric, de data 1 d’abril de 1935, incorporant 500 pessetes a la sol·licitud inicial.


Tot és una prova irrefutable de la compra d’un bon nombre de peces per part de l’Ajuntament l’any 1935,  i amb destí a l’Arxiu Històric. Entitat que en aquell moment serviria de dipòsit de peces que en un futur, més o menys immediat, haurien de formar part del fons de la col·lecció del Museu d’Història de la ciutat.

A l’Arxiu Administratiu Contemporani i per una aportació que ens feu en Josep Bracons, aleshores cap de patrimoni del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona (AHCB) vam ser coneixedors de l’existència d’un informe fotogràfic (sense data) que incorporava 12 fotografies corresponents a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. En aquest informe constaven, entre d’altres aspectes, les peces que en principi havien de ser adquirides  per l’Ajuntament. Estem parlant per tant d’un informe fotogràfic de l’any 1935. El detall de les fotos adjuntes ho desvetlla.

Textualment indica: “Doce fotografias de los hallazgos de las excavaciones realizadas por el Arch. Hco.” (Arxiu Històric)

Una de les fotos recull el dipòsit de peces que suposadament haurien de ser comprades per l’Ajuntament, amb destí a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Cal fixar la vista, però darrera de la primera filera de pedres treballades apareix la clau de volta de Sant Jordi.



Per si existís encara algun dubte al respecte, una altra foto de l’esmentat informe, ens documenta de manera específica i determinant l’existència de la clau de volta avui dia conservada al MNAC.


Dissortadament, l’alt nivell de destrucció de Sant Jeroni impedeix saber quina era la ubicació d’aquesta clau de volta dins del monestir. La seva atribució al segle XV la fa creure procedent d’alguna de les dependències que van ser bastides durant aquell segle. Podria ser una clau de volta d’un dels trams del claustre com el proper monestir de Sant Jeroni de la Murtra? De moment no sabem la resposta.  

La guerra civil va provocar un retràs significatiu en la inauguració del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona. Davant d’aquesta situació, alguna de les peces més senyeres o de major vàlua devien passar a formar part dels fons del Museu d’Art de Catalunya, com és la clau de volta de Sant Jordi. Altres, finalment van ser incorporades anys després al Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona procedents de l’Arxiu Històric, i altres, hores d’ara, continuen oblidades o perdudes.

Lluís Jordà i Roselló


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_