Passa al contingut principal

FÈLIX OLIVÉ I GUILERA I EL LLIBRE DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

 

El llibre de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, escrit per Fèlix Olivé i Guilera, editat l’any 1995 per la parròquia de Sant Jeroni de Montbau, és a dia d’avui una raresa, només localitzable, molt de tant en tant, al mercat de vell.La seva edició va intentar ser el màxim de coincident amb el sisè centenari de la fundació del monestir jerònim, i emmarcat dintre del programa d’actes que en aquells moments es van fer en ocasió de tan important efemèride.

El llibre va ser il·lustrat per un altre personatge que va dedicar una bona part de la seva vida a investigar la història i les ruïnes del monestir de Sant Jeroni, Carles Quintana i Señer. En Carles Quintana, va fer de les restes de Sant Jeroni un dels seus indrets de passeig habitual. Va recuperar restes ceràmiques que afloraven al seu voltant i  va intentar reconstruir, sobre el paper, la planta del conjunt monacal de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. De manera pràcticament coincident amb el llibre d’en Fèlix Olivé, va publicar un llibre sobre la ceràmica de sant Jeroni, editat també per la parròquia de Montbau.

Fèlix Olivé ha dedicat bona part de la seva obra a estudiar la història de diversos santuaris i esglésies properes a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, com Sant Genís dels Agudells o el santuari de la Mare de Déu del Coll, entre d’altres.

No cal dir que al darrera d’aquesta publicació sobre Sant Jeroni hi havia la figura de Mossèn Joan Bernades i Torner, rector de Sant Jeroni de Montbau, entre 1989 i 2003, i una de les ànimes que va estar al darrera de la commemoració de la fundació del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron l’any 1993, fomentant la creació de la Comissió per a la celebració del VIè. centenari.


Mossèn Bernades va morir l’any 2018, a l’edat de 90 anys, dins de la Fundació Albà-Hospital de Sant Miquel de les filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paul de Barcelona, residència en la qual es trobava ingressat.

Retornant al llibre escrit per Fèlix Olivé, cal fer esment de l’important paper que va tenir en el moment de la seva publicació. El llibre de Sant Jeroni va suposar un referent i una manera senzilla d’aproximar al gran públic la història del nostre monestir jerònim.

Passats gairebé vint-i-cinc anys des de la seva publicació,  pensem que seria d’interès fer-ne una reedició que permetés a altres generacions més joves i interessades en la història de Sant Jeroni disposar d’una eina que els aproximés a les vicissituds d’aquest cenobi que va acabar donant el nom a un dels barris més importants de la ciutat de Barcelona.

Lluís Jordà i Roselló

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_

MANIFEST PER A LA RECUPERACIÓ DE LES RESTES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I DEL SEU ENTORN

L’any 2020 es va constituir l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall  d’Hebron amb l’objectiu d’estudiar i difondre la seva història, així com de recuperar i  museïtzar les seves restes arqueològiques, que es troben íntegrament dins del Parc Natural  de la Serra de Collserola. L’esmentat monestir i el seu entorn han estat sotmesos des de fa més d’un segle a un  procés continuat de degradació. A l’enderroc del nucli monàstic poc després de 1835, el  va continuar malmetent el traçat de la carretera de la Rabassada. En el transcurs del segle  XX, la incúria i la construcció d’una benzinera damunt del seu emplaçament original van  acabar d’esborrar gairebé el seu record. L’any 2023 es va demanar formalment a l’Ajuntament de Barcelona, a través del Districte d’Horta-Guinardó, l’elaboració d’un PLA DIRECTOR per protegir el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu entorn natural i paisatgístic.  CONSIDEREM que ha arribat el moment de recuperar les seves restes a