Passa al contingut principal

EL BOSC DE LES TRES CREUS i Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

 

La subhasta del bens del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron produïda durant el Trienni liberal, té la virtut d’enumerar la seva tipologia i qualificació, aspecte aquest que permet identificar moltes de les possessions de l’antic cenobi jerònim.

En el transcurs dels dies 17 i 18 de març de 1822, el Diari de Barcelona, va publicar la relació dels bens expropiats per l’estat al monestir de Sant Jeroni, (dels qual ja vam donar referència en un apunt anterior a aquest bloc (1), de manera prèvia a la seva subhasta pública. Entre tots els bens ressenyats figurava: “un bosque llamado Tres Creus, de 8 mojadas...”(2)

Aquesta denominació ens aporta una informació de gran interès, i ens indica que el nom d’aquest bosc procedia de l’existència òbvia de tres creus. La importància d’aquestes creus devia ser tan gran que li havia donat nom al bosc que era al seu voltant.

I a on ens porta tota aquesta informació?

Doncs òbviament al Calvari de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron que existia damunt de l’ermita del Sant Sepulcre. (3)

“Esta capilla del sancto Sepulcro esta adornada por defuera. Asi la huerta que tiene, de otros algunos oratorios que tiene al derredor junto allí y son de los aparescimientos que hizo Cristo despues dessa Sancta Ressurrección. Y aun poco mas apartado esta un monte calvario con tres cruces segun la distancia que se pressume que avia del lugar en que Cristo fue crucificado. Todo esto esta a la parte por donde mira el monasterio al oriente.”(4)

Gràcies a la subhasta dels bens del monestir del Trienni liberal, sabem que el bosc que coronava el monestir, damunt mateix de l’ermita del Sant Sepulcre i que envoltava el Calvari erigit en el segle XVI, tenia el nom de bosc de les Tres Creus.

Lluís Jordà i Roselló

George Vivian. Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i creu del Calvari damunt la carena.  Biblioteca Nacional España

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_

MANIFEST PER A LA RECUPERACIÓ DE LES RESTES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I DEL SEU ENTORN

L’any 2020 es va constituir l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall  d’Hebron amb l’objectiu d’estudiar i difondre la seva història, així com de recuperar i  museïtzar les seves restes arqueològiques, que es troben íntegrament dins del Parc Natural  de la Serra de Collserola. L’esmentat monestir i el seu entorn han estat sotmesos des de fa més d’un segle a un  procés continuat de degradació. A l’enderroc del nucli monàstic poc després de 1835, el  va continuar malmetent el traçat de la carretera de la Rabassada. En el transcurs del segle  XX, la incúria i la construcció d’una benzinera damunt del seu emplaçament original van  acabar d’esborrar gairebé el seu record. L’any 2023 es va demanar formalment a l’Ajuntament de Barcelona, a través del Districte d’Horta-Guinardó, l’elaboració d’un PLA DIRECTOR per protegir el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu entorn natural i paisatgístic.  CONSIDEREM que ha arribat el moment de recuperar les seves restes a