Passa al contingut principal

TRASLLAT DE L’ARXIU DE SANT JERONI EXISTENT A HORTA A L’ARXIU DIOCESÀ

 

Hem parlat en diverses ocasions de la descoberta del que quedava de l’arxiu de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron que es trobava a les golfes de la rectoria de l’antiga església parroquial de Sant Joan d’Horta. Hem esmentat també el paper que va tenir Josep Fiter Inglés, insigne prohom de la Renaixença, en la descoberta d’aquest arxiu, la seva divulgació, i la preservació de més de cent manuscrits que després van dormir molts anys a l’arxiu històric del C.E.C. També vam intentar reivindicar la figura de l’humil rector Mn. Tomàs Casas, rector d’Horta de 1871 fins a 1903, qui possiblement alertà Fiter del mal estat en el que es trobava preservat aquell històric arxiu. Ara tocaria parlar del paper de Gaietà Barraquer, personatge aquest molt crític amb l’actuació de Mn. Casas, per la dispersió a la que sotmeté l’arxiu, però responsable a la fi, (tard i malament) del salvament i trasllat del que quedava de l’arxiu de Sant Jeroni a l’Arxiu Diocesà de Barcelona.

El 19 de novembre de 1902, és a dir durant els darrers moments de Mn Casas com a rector de la parròquia d’Horta, el canonge Gaietà Barraquer, es va fer responsable del trasllat a l’Arxiu Episcopal de Barcelona de la documentació de Sant Jeroni que restava a Horta. Abans havia posat en antecedents del mal estat en el que es trobava al cardenal Casañas, bisbe de Barcelona, qui va donar el vist i plau oportú per fer totes les actuacions necessàries per portar a bon port l’esmentat trasllat.

Gaietà Barraquer, Josep M, d’Alós, i l’arxiver diocesà Josep de Peray, es feren càrrec de sis sacs de documentació que contenien 9 paquets de pergamins i 36 de papers diversos(1). Curiosament, tot fa pensar que després d’aquest trasllat a l’arxiu actualment diocesà, els documents procedents de l’antic arxiu de sant Jeroni va tornat a dormir el somni dels justos.

En un article escrit i publicat per Mn. Josep Martí Bonet en qualitat d’arxiver diocesà,(2) assenyalava que el contingut de l’arxiu de Sant Jeroni va romandre intacte en les dependències de l’esmentat arxiu Diocesà, es a dir  guardat dins dels mateixos paquets del trasllat, des de 1902 fins 1974, sense classificar, inventariar, ni catalogar. Aquesta situació d’oblit, com matisa el propi Martí Bonet es troba actualment esmenada.(3)

Abona aquesta tesi el que assenyala Mn. Josep Sanabre l’any 1946 (4) quan fa referència a l’estat en la que es trobava la documentació de Sant Jeroni en el seu moment a l’arxiu Diocesà: “El desorden en el que hemos encontrado esta serie para redactar esta nota-resumen, indica  su estado al ser traslladada a nuestro Archivo (Diocesà). No obstante hemos de señalar que de ninguna casa de religiosos de la diòcesis se guarda en nuestro Archivo tan abundante documentación como del Monasterio de San Jerónimo  de la Vall de Ebrón. La otra parte, que en los días del asalto del Monasterio fue escondida en casa de un buen amigo  del convento, lentament fue desapareciendo hasta no quedar resto de la misma.

La documentación de esta sèrie no solamente tiene interès para la historia de la institución a que perteneció, sinó también a la de las parroquias que de él dependieron durante mucho tiempo: San Ginés de Agudells, Horta y Sardañola; también muchos documentosse refieren a Tamarit (Tarragona), legados al convento por Jaime Cristóbal  de Guimerà en 1613...

Aunque esta sèrie no está ordenada totalment, vamos a dar una impresión general de la misma. Unos seiscientos veinte pergaminos, entre los cuales se encuentran alguna bulas pontifícies y no pocos perivilegios relaes, testamentos, ventas, establecimientos de censos, ápocas. Un registro con la profesiones de los religiosos, 1669-1805; otro con las defunciones, 1800-1835, y el registro de Actas  de sesiones de la comunidad, 1753-1835. Quince libros del Monasterio; destacando entre ellos un estudio de La Rodalia  redactado por Bruniquer, desgraciadamente muy mutilado; y un índice general de todas las pensiones que percibía el convento. Ocho registros y pequeños cuadernos  sobre la celebración de misas. Cuatro registros de contabilidad de la casa y cuatro grandes legajos de establecimientos de censos, ventas, testamentos, inventarios, etc.; otro con procesos relacionados con los derechos  del convento; cuarenta y un expedientes para demostrar la pureza de sangre de los miembros de la comunidad; siete manuales notariales, etc.

Hemos indicado que solamente una parte del Archivo de San Jerónimo fue trasladado al Archivo Diocesano; pero se salvó de la destrucción un registro índice del patrimonio documental de aquel Monasterio, clara demostración de la importància de aquel archivo.”

Les paraules de l’insigne historiador i arxiver Mn. Josep Sanabre, contradiuen d’alguna manera l’expressió feta per Mn. Martí Bonet de que no s’havia fet res amb aquella documentació. Segurament no s’havia classificat, ni inventariat amb criteris arxivístics actuals, però si s’havia pres nota del seu contingut, com queda referit a l’obra de Mn. Sanabre relativa a l’Arxiu Diocesà.

Sigui com sigui, considero d’interès per a tots els que estimen Sant Jeroni de la Vall d’Hebron conèixer la classificació feta per l’Arxiu Diocesà del contingut de la documentació procedent de Sant Jeroni a fi i efecte de ser sabedors del contingut i abast de la documentació salvada, aspecte aquest que reproduïm literalment de l’article de Mn. Martí Bonet, tot i que traduït al català:

I.                     PERGAMINS I HISTORIAL (5) 

1.1.  (Caixa 12) Privilegis reials i papals: Butlles dels papes Climent VII d’Avinyó, Nicolau V, Pau III...privilegis dels reis Joan II, Felip II..., de la reina Violant . hi ha també un llibre enquadernat en pergamí que té el següent epígraf: <Privilegis reials concedits per diferents reis d’Aragó i confirmats per molts reis d’Espanya al Reial Monestir de Vall d’Hebron>. També es troba un lligall un <decretum in favorem praelatorum regularium> del Concili tridentí.

1.2.  (Caixa 25) Privilegis reials.  El lligall consta de 50 peces que van del segle XV al XIX. Hi ha privilegis dels reis (Joan II, Ferran II, Martí l’Humà..., També s’inclouen en aquest lligall tres breus pontificis del papa Benet XIII per a la reducció de les misses, així com testaments, reducció d’impostos, etc...

1.3.  (Caixa 7)  Pergamins de compra-venda dels anys 1541-1656 i de la fundació  del monestir per la reina D. Violant/any 1393. Hi ha dotalies i altres drets sobre Cerdanyola, Horta, Mas Alió...també  hi ha un opuscle que té el següent epígraf: <directori de l’administració  de les principals finques del monestir>.

1.4.  (Caixa 8) Índex de butlles i registre de drets del Monestir: 3 llibres y 4 quadernets. Entre els primers  hi ha un llibre de <Actes del Monestir> referents a les possessions a la ciutat i territori de Barcelona.

 

II.                   ACTES CAPITULARS , PROFESSIONS I ÒBITS.

 

2.1.  (Caixa 20) Actes Capitulars: Llibre enquadernat en pergamí de 477 folis enumerats en el qual es transcriuen les actes del monestir de l’any 1752 al 1835.

2.2.  (Caixa 20) Professions religioses: relació de tots els que professaren en el monestir des de l’any 1669 al 1805.

2.3.  (Caixa 20) Òbits: llibre enquadernat en pergamí sense foliar en l’epígraf del qual diu: <llibre d’òbits de religiosos morts en el Monestir des de 1809 al 1849>.

 

III.                CELEBRACIÓ DE MISSES

 

3.1.  (Caixa 30): <Memorial dels aniversaris i Misses celebrades en Vall d’Hebron> 1777-1834. Fulls solts.

3.2.  (Caixa 14): Llibre enquadernat en cartró que té el següent epígraf: <Misses que s’han de celebrar cada any en nostre Reial Monestir de Sant Geroni de Vall de Hebron segons l’última reducció del 1819>. 98 Folis.

 

IV.                ADMINISTRACIÓ

 

4.1.  (Caixes 5 i 6) Renda ordinària i extraordinària: dos llibres enquadernats en pergamí de 200 folis cadascun. Alguns folis estan en blanc. Van de l’any 1815 al 1835.

4.2.  (Caixes 17/1, 17/2, 17/3, 17/4, 17/5) Establiments, vendes, censals, concòrdies, fundacions. Hi ha 500 quadernets molt mesclats que van del s. XVI al XIX.

4.3.  (Caixa 9) Capbreus i llevador de delmes del monestir. Tres llibres i deu peces referents a l’administració del monestir (segles XV-XVIII).

4.4.  (Caixa 11) Establiments i la seva administració. Conté 3 llibres i 13 quadernets referents a les diverses entrades i sortides de censos, censals, compres i vendes (segles XVI-XIX).

4.5.  (Caixa 4) Procura: <llibre de la despesa ordinària de la Procura y comensa en lo any 1815>. Enquadernat en pergamí, sense numerar. Comença en el mes de gener del 1815 i acaba el 1835. Té 444 folis.

4.6.  (Caixa 3) Notes del monestir: 50 quadernets i fulls solts referents a despesa de vestimenta, oli, calçat, neteja de roba...de l’any 1779 al 1820.

 

V.                  TESTAMENTS

 

5.1.  (Caixa 18) Testaments (ss. XV-XIX). Té 440 fulls solts.

 

VI.                PROCESSOS

 

6.1.  (Caixa19) Processos (ss. XVI-XIX). Té 440 fulls solts.

 

VII.              NETEJA DE SANG

 

7.1.  (Caixa 26) <Exploració dels que pretenen professió religiosa segons vida, bones costums i llimpiesa de la seva descendència que són cristians vells, nets de tota raça de jueus, moros, conversos y de altra quansevol secta reprovada>. Llibre enquadernat en pergamí. 440 folis. Anys 1714-1754.

7.2.  (Caixa 27)  Exploració de religiosos. 42 lligalls amb el següent epígraf:<Exploració dels religiosos que pretenen professió, segons vida, bones costums y neteja de la descendència que son cristians vells, nets de tota raça de jueus, moros, conversos y de altra quansevol secta reprovada>. Anys 1756-1804.

 

VIII.            POSSESSIONS, DRETS FORANIS AL TERRITORI DEL MONESTIR

 

8.1.  (Caixa 15) Límits de la parròquia de Sant Genís dels Agudells. 15 lligalls amb còpies de documents  que comencen l’any 1307.

8.2.  (Caixa 16) Possessions i la seva administració de Sant Genís dels Agudells. 10 llibres i 5 quadernets, (ss. XVII-XVIII).

8.3.  (Caixa 16) Marmessories: 10 llibres i 5 quadernets sobre l’execució de testaments (ss. XVI-XVII). Es fa menció dels marmessors de Rafael Castelló, Felix Casalims, Casau de Sant Pere de Martorell, Salvador Camps, Joan Xixons.

8.4.  (Caixa 24) Manuals notarials referents a les possessions d’Horta i Sant Genís dels Agudells. Hi ha 3 llibres que van del 1696 al 1733. Annex a un llibre d’aquests, hi ha la llibreta  de comunions  de Sant Genís dels Agudells que abasta els anys 1786-1852.

8.5.  (Caixa 13) Drets del monestir a les dècimes d’Horta i Agudells: 7 llibres que van dels anys  1627 al 1792 i 13 quadernets (ss. XVII-XVIII). Entre aquests llibres n’hi ha un que té l’epígraf següent: <Vindicació dels drets parroquials sobre la parròquia de Sant Genís dels Agudells> 145 folis numerats. (Principis del segle XVIII). Té un gran interès pel fet de fer una descripció de les masies d’Horta.

8.6.  (Caixa 10) Llibres d’obreria de Sant Genís dels Agudells y aniversaris de misses: 4 llibres i 12 quadernets des de l’any 1591 al 1790.

8.7.  (Caixa 22) Administració  de la parròquia de Cerdanyola: 50 quadernets en els quals hi ha mesclats memòries històriques, masies, censals, aniversaris de misses, primícies, etc...(ss. XVI-XVIII).

8.8.  (Caixa 29) Contractes. Parròquia de Cerdanyola. 4 llibres (anys 1465-1622). Referències a Miquel Mir.

8.9.  (Caixa 2) Memorials de la carlania de Tamarit. Censos, capbreus...33 quadernets  que dels anys 1380 al 1613.

8.10.     (Caixa 21) Documentació de la casa de Guimerà, Bruguera i Flaquer (testaments, concòrdies, rebuts...) 60 quadernets que van dels anys 1440 al 1690.

8.11.     (Caixa 1) Documentació vària  de les possessions  del monestir a Barcelona i Tamarit (ss. XVI-XVII). 34 quadernets.

8.12.     (Caixa 23) Marmessories del poble de Montroig, Horta, Martorell: 4 llibres i 6 quadernets (ss. XVI-XIX).

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Aquesta és la relació que fa Mn. Josep M. Martí Bonet, en qualitat d’arxiver diocesà, dels fons de l’arxiu de Sant Jeroni que s’han preservat dins l’Arxiu Diocesà de Barcelona. Caldria aquí sumar els altres fons repartits en diverses institucions, tot i que menys nombrosos, com l’Arxiu de la Corona d’Aragó, l’Arxiu Nacional de Catalunya (fons CEC), La Biblioteca de Catalunya i l’Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona.

Faig esment de la nombrosa documentació existent a l’Arxiu Diocesà que és posterior als segles medievals, justament aquests, és a dir els que van del segles XVI al XIX, són encara els menys estudiats pels historiadors. Com en diverses ocasions ha assenyalat en Carles Diaz Martí, l’historiador que més estudis ha fet sobre l’orde jerònima a Catalunya, ara cal conèixer la història moderna i la contemporània (fins 1835) de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.

Cal assenyalar també que la parròquia de Sant Martí de Cerdanyola, a diferència de les parròquies d’Horta i Sant Genís dels Agudells, ha estat els últims anys, força més estudiada que aquestes darreres. Cal apuntar aquí els treballs sobre la parròquia de Cerdanyola publicats per Miquel Sánchez i González (Història de Cerdanyola), i el més específic de Marta Argelagués (L’església vella de Sant Martí de Cerdanyola).

No hi ha dubte que queda encara molta feina per fer i segur que en un futur pròxim tindrem moltes sorpreses que vindran donades per un major coneixement del nostre monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, a dia d’avui perdut, però mai oblidat.

Lluís Jordà i Roselló

NOTES

(1(1) SANABRE, Josep. El Archivo Diocesano de Barcelona. Monasterio de San Jerónimo de la Vall de Hebron. Pàg. 116.

(2(2) MARTÍ BONET, Josep M. Archivo de San Jerónimo de la Vall d’Hebron. Dintre de MEMORIA ECCLESSIAE VII. Pàgs. 45/56.

(3(3) MARTÍ BONET, Josep M. Id. article anterior. Archivo de San Jerónimo de la Vall d’Hebron. Dintre de MEMORIA ECCLESSIAE VII.

(4(4) SANABRE, Josep. Obra citada El Archivo Diocesano de Barcelona.

(5(5) MARTÍ BONET, Josep M. Relació dels fons procedents de l’arxiu de Sant Jeroni existents a l’arxiu Diocesà de Barcelona. Veure l’article abans esmentat a Archivo de San Jerónimo de la Vall d’Hebron. Dintre de MEMORIA ECCLESSIAE VII. Pàgs. 51 a 54.

 

BIBLIOGRAFIA

BARRAQUER I ROVIRALTA, Gaietà. Las casas de Religiosos en Catalunya durante el primer tercio del siglo XIX. 2 vols  Barcelona 1906

BARRAQUER I ROVIRALTA, Gaietà. Los religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX.  4. Vols Barcelona 1918

DIAZ I MARTÍ, Carles. Pergamins referents a la Fundació de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Acta Arqueológica Medievalia.  Barcelona 2008

MARTÍ BONET, Josep Mª. MEMORIA ECCLESSIAE VII; Archivo de San Jerónimo de la Vall d’Hebron. Memoria Ecclesiae. Ordenes monásticas y archivos de la iglesia Vol. II. Actas del IX congreso de la Asociación de Archiveros celebrado en Oviedo – Valdediós 2a. Parte. Oviedo 1995

SANABRE, José. El Archivo Diocesano I, Fidel Rodriguez Impresor. Barcelona 1947


Font: Viquipèdia

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_