Passa al contingut principal

Sant Jeroni de la Vall d'Hebron i Sant Genís dels Agudells. Les Fonts al voltant.

LES FONTS DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I SANT GENÍS DELS AGUDELLS

De la mateixa manera que he considerat important fer arribar als interessats en la història del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, de manera extractada, el que s’explica sobre les mines d’aigua a l’ATLES DE L’AIGUA, també crec necessari fer el mateix amb les fonts.

Cal recordar per a tots aquells que considerin aquesta informació escadussera i limitada, que poden acudir a aquest número especial editat per la revista EL POU, l’any 2019 a fi i efecte de conèixer amb major detall tot el que fa referència a les fonts del Districte d’Horta-Guinardó.

Limito per tant de manera exclusiva, aquesta informació a les fonts d’aigua que puguin tenir alguna relació, més o menys directa, amb el nostre monestir i/o amb Sant Genís dels Agudells.

Lluís Jordà i Roselló

Tota la zona que actualment conforma el territori del Districte d’Horta-Guinardó era rural i muntanyenc i ric en aigua subterrània que en molts casos aflorava i en d’altres era conduïda fins a un altre punt que convenia més: eren les fonts. La zona dels turons i de la serra de Collserola és on hi havia més quantitat de fonts. Moltes han desaparegut per l’avenç de la urbanització o l’abandó i falta de manteniment. Aquestes fonts que se situen en la zona indicada són de diferents menes. La majoria ja no hi són. Fonts de muntanya, fonts de fontada i reunió, fonts d’aigua comercialitzada, fonts per aprofitament rural, fonts per a ús d’aigua ornamental... Aquí es fa una relació de totes i en capítol a part ens estendrem en les fonts d’ús més complex. En alguns casos assenyalarem fonts que se surten actualment del l’àmbit de la zona estudiada, cap el que havia estat Sant Andreu de Palomar, cap a Gràcia, Vallcarca o Sant Gervasi. Són fonts que eren de la vall d’Horta i de la zona limítrof amb Sant Andreu, de freqüentació dels pobladors d’aquella zona. Actualment les fonts existents i que mantenen encara una dignitat i manteniment millor són les de la serra de Collserola.

18. Font de Sant Cebrià

GPS 41.436744, 2.133910

L’ermita de Sant Cebrià i Santa Justina és d’origen romànic i ha estat destí de romeries i aplecs populars en temps passats. L’antic camí a Sant Cebrià des del poble d’Horta encara conserva una part del seu traçat que antigament pujava per la riera de Marcel·lí i entre les finques del Laberint i de les Heures. L’ermita de Sant Cebrià és en una desviació a l’esquerra del camí ascendent i té als costats unes humils edificacions. Una d’elles és un safareig on arriba l’aigua de la font a través d’una mànega. La font brolla uns metres més amunt a l’oest, per sota de la casa de can Carlets i a la llera del torrent de la Llet. Sembla l’entrada a una mina o galeria formada amb roques i una gran pedra que fa de llindar, tot encastat a la muntanya. En realitat és només una cavitat que se suporta per roques naturals i alguna paret de maons per on brolla l’aigua que recull una pica. El conjunt està en un estat molt descuidat.

22.Font de la Cabra

GPS 41.432833, 2.135771

Està situada a molt poca distància del revolt de la Paella, a la carretera de la Rabassada. L’accés millor és per la pista forestal que ve de l’ermita de Sant Cebrià, en direcció sud, i que conduirà a la font situada en una clariana a pocs metres de la corba que marca el torrent de Generet o d’en Barret i just per sobre del barri de Montbau. El broc està encastat en una roca protegit als costats per dos pilars cimentats amb petites pedres. No hi ha cap pica que reculli la poca aigua que raja i va directament muntanya avall. La Diputació de Barcelona i l’Obra Social de La Caixa van engegar un projecte l’any 2009 per recuperar i millorar antigues fonts de Collserola. La font de la Cabra va ser una des les tretze fonts seleccionades. Se’n van recuperar vuit però la font de la Cabra no va tenir sort i continua a l’espera en un estat total d’abandonament.

23.Font dels Frares

GPS 41.430783, 2.130220

Aquesta font també era una de les fonts de mina que alimentaven d’aigua l’antic monestir de Sant Jeroni de la Vall Hebron. El monestir va deixar d’existir la primera meitat del segle XIX arran de les desamortitzacions eclesiàstiques i les bullangues contra el clero. El conjunt d’edificis que el formaven estaven repartits a l’explanada de la carretera de la Rabassada cap el quilòmetre 3 on ara hi ha la benzinera. Encara podem veure algunes restes de l’estructura, murs i una petita ermita a tocar a la banda muntanya de la carretera. Davant de la benzinera, també a la mateixa banda, hi ha un hort amb una edificació baixa i allargada al costat. Al fons de l’hort es pot apreciar un antic mur que és una de les parets d’una de les basses d’aigua que donaven servei al monestir. En el costat nord de la bassa, a tocar de l’edificació, està l’entrada a l’antiquíssima mina que encara aporta un importat cabal d’aigua. La finca ara és de propietat particular i no es pot accedir a la font. Un dels documents de les amortitzacions del notari Calvillard de 1845 descriu: “El huerto junto al monasterio que se supone de tenida un cuarter de mojada de tierra, la que unida con el alberque grande que hay en el y otro de pequeño, y sirven para depositar las aguas por el riego de dicho huerto y unas paredes que circuyen part del mismo y la mitad de las aguas que discurren de las dos fuentes, la una nombrada de la Reina, u la otra que viene del conducto de la parte de Sant Medí”.

Font dels frares

24.Font de l’Hotel San Jerónimo

GPS 41.430296, 2.127706

Pujant per la carretera de la Rabassada abans d’arribar al pla on havia estat el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron (actual benzinera) hi ha les restes abandonades de l’edifici de l’Hotel San Jerónimo. A l’esquerra de l’edifici en una zona contigua a l’hotel, que devia haver estat enjardinada, hi ha les restes d’una font protegida per un arc d’obra decorat amb sanefa de pedretes i bancs al costat del frontal. El broc situat dins de l’arcada rajava a una pica en un entorn que devia ser de calma i tranquil·litat. L’aigua probablement procedia d’una mina excavada a mitja muntanya prop de la residència Vista Rica. La mina està abandonada i l’aigua que recull es filtra per la muntanya i ja no arriba a la font, però a la muntanya encara hi ha restes de la canonada de conducció de l’aigua. L’entrada a la mina és per unes escales a una galeria suportada per maons formant fins a set arcs ogivals. 

Font de l'Hotel de San Jerónimo

25.Font Tenebrosa

GPS 41.427556, 2.126605

Només el nom ja incita a llegendes. Es deia que aquell paratge s’havia anomenat “porta del infern” per existir un pou del qual ningú havia trobat el fons i si t’acostaves al brocal veies l’avenir. També es deia que a les nits de tempesta un monjo blanc del monestir de Sant Jeroni es dirigia a la font amb un espelma en una mà i un llibre d’oracions a l’altra, pregant per fer fugir el dimoni que sortia del pou que conduïa a l’infern. La font Tenebrosa coneguda ara és un pilar construït en un revolt de la carretera de la Rabassada poc després del quilòmetre 2, prop de la benzinera i de les ruïnes de l’antic monestir de Sant Jeroni de la Vall Hebron. Al pilar hi ha un broc de ferro per on degota l’aigua que regalima fins a terra. La font no està habilitada per poder beure i així ho indica un senyal d’aigua no potable. En realitat la deu original es troba uns 50 m dins la muntanya i està completament tapada per la vegetació i només s’arriba a veure un broc que sobresurt d’un petit mur. 

Font nova de la Tenebrosa

26.Font del Roure Font de Sant Jeroni

GPS 41.429032, 2.128900

La font del Roure d’ara no es deu assemblar a la d’altres temps. Va ser arranjada pel Col·lectiu Agudells, de Sant Genís, el 1986. Al final del carrer Costa Pacheco es canvia el nom per carrer de la Font del Roure i enmig d’uns jardins trobem la nova font en un mur de pedra amb una rajola que la identifica. Una mica més amunt de la font hi ha un petit espai molt deteriorat amb bancs i al costat un pou en una finca particular. El conjunt és un fondal en l’extrem més alt del barri de Sant Genís dels Agudells. Abans la font estava en aquest fondal i alguns veïns antics recorden venir a buscar aigua a la font que li deien la mina. Segons plànols del segle XIX situen aquesta font a l’inici del torrent de Sant Genís i l’anomenen font de Sant Jeroni per estar a pocs metres del monestir homònim a la carretera de la Rabassada. Amb tota seguretat era una de les fonts que subministraven aigua al monestir de Sant Jeroni de la Vall Hebron fundat el 1393 per la reina Violant de Bar.

Font del Bacallà o de Sant Jeroni

27. Font de can Borni

GPS 41.423508, 2.122735

Es coneixen poques dades de la masia de can Borni. Estava situada a prop de l’anomenat camí antic de Collserola, que pujant de Gràcia per la finca de can Gomis i les terres de can Borni es dirigia a Sant Cugat del Vallès. Amb motiu de l’exposició Universal de 1929 l’arquitecte i paisatgista Rubió i Tudurí va dissenyar un jardí d’aclimatació de plantes de tot el món. Posteriorment va ser un viver municipal i ara són jardins públics. En enderrocar la masia la font va ser traslladada on està avui, al costat del camí que puja de la carretera de les Aigües a la carretera de la Rabassada. Tot i el cartell que indica que és aigua no tractada és usada per caminants i ciclistes. La font desaigua a les basses dels vivers de can Borni i és l’inici del torrent de la Font del Bacallà que finalitza a la Clota i la riera de Horta. Hi ha referències no documentades d’una altra font dita de la Tarongeta per sota de can Borni i que deu estar desapareguda.

28. Font del Bacallà

GPS 41.422230, 2.125703

La font del Bacallà va ser molt coneguda i popular durant decennis. En Joan Amades, insigne folklorista al seu llibre Històries i Llegendes de Barcelona explicava que a la plaça de Santa Anna de Barcelona hi havia la Taverna de l’Aigua on venien aigua de la font del Bacallà, d’en Xirot i d’altres fonts de la carena de Collserola de les quals els nostres avis n’estaven enamorats. Els anys quaranta Riutort diu d’aquesta font: “punto de reunion dominguera en el pasado siglo, de los barceloneses amigos de pasar el dia en el campo. De acceso fàcil y agua excelente era teatro de alegres àgapes y bailes animados que duraban hasta bien entrada la noche”. Cap els anys cinquanta Coll diu: ”Paraje muy bien cuidado y de gran belleza. Hay dos Fuentes en una plataforma muy bien arreglada con fogones”. Són prou referències que donen fe de la popularitat i acceptació d’aquesta font al llarg dels anys. A finals del segle passat va caure en desús i la vegetació va dificultar i impossibilitar l’accés fins que va ser arranjada de nou pel Col·lectiu Agudells els anys vuitanta. Posteriorment el camí a la font va ser rehabilitat pel Consorci del Parc de Collserola i actualment és de fàcil accés tan des de la corba de la carretera de la Rabassada com des del camí que baixa de can Borni. És l’inici, amb la font de can Borni, del torrent del seu nom, un dels més llargs d’Horta, que travessa Sant Genís dels Agudells i és un dels formadors de la riera d’Horta.

Font del Bacallà

29.Font de can Soler

GPS 41.425180, 2.132571

A mitjans del segle XIX can Soler era coneguda com cal Boix i era una masia que disposava de molta aigua que aconseguia del torrent de la Font del Bacallà. Ara és un espai de divulgació del patrimoni natural de la zona i seu de diverses entitats i al davant de la casa hi ha parterres on els veïns de Sant Genís mantenen horts gràcies a l’aigua que omple la bassa que hi ha al costat de la casa i que habitualment és plena. Per sobre de la bassa hi ha una antiga caseta distribuïdora d’aigües ara en desús, on a la pedra de la llinda de la porta hi ha gravat l’any 1841.

Font de can Soler

30. Font dels Pins

GPS 41.424886, 2.132948

La font dels Pins va ser un berenador popular la primera meitat del segle XX per estar prop de la ciutat i ser de fàcil accés. Antigament també s’anomenava font de la Tonyina. A la carretera de la Rabassada (BP1417) a l’alçada del quilòmetre 1,5 i davant de la masia de can Soler hi ha el restaurant Els Pins que inicialment era un berenador popular. L’activitat com a restaurant ha estat intermitent els darrers anys i en aquests moments es troba tancat. En el menjador interior a tocar una de les parets laterals i sota d’un quadre amb la imatge de les instal·lacions dels anys noranta, encara sobresurt el frontal que protegia la font amb les lletres Font dels Pins pintades al ciment. Molt a prop de terra hi havia una tapa registre que donava accés a l’aigua i al mecanisme que subministrava la font.

31. Font de can Safont o de Sant Genís

GPS 41.427700, 2.136401

L’església de Sant Genís dels Agudells és mil·lenària i la masia de can Safont, que és al costat, té orígens medievals. Les referències documentals a l’anomenada font de Sant Genís són molt vagues i no especifiquen una ubicació exacta que per l’antiguitat del lloc caldria esperar. Probablement la font de Sant Genís seria la mina d’aigua de can Safont, edifici situat entre els carrers de Natzaret i de Saldes. Els vestigis actuals situen una boca de la mina en un passatge que hi ha entre l’església i la casa Safont. El mur nord d’aquest passatge és de pedres molt irregulars però s’aprecia clarament un arc fet de maons i uns carreus que han tapat l’entrada. La masia disposava d’una gran bassa que rebia l’aigua i estava situada entre el carrer de Natzaret i el final del carrer d’Idumea on hi ha un fort desnivell. L’aigua de can Safont va ser motiu de disputa amb els monjos del monestir de Sant Jeroni de la Vall Hebron, situat ben a la vora. 

Font de can Safont o de Sant Genís

32.Font d’en Gomis / del Cigró / de la Maduixera

GPS 41.419807, 2.128279

El pla dels Maduixers és utilitzat com aparcament a l’inici de la carretera de les Aigües per sobre de l’estació del funicular al Tibidabo. Continuant la carretera direcció al barri de Penitents, per un tram ara asfaltat, hi ha la font d’en Gomis o del Cigró en uns terrenys de l’antiga casa Gomis que estava on ara se situa la plaça d’Alfons Comín. Durant molts anys la font no era més que un tub de goma de llampant color groc que sobresortia ben alt a la carretera de les Aigües amb un minso degotall. Fa uns anys una construcció de pedra amb bancs ha dignificat la font molt utilitzada pels esportistes que recorren el camí de les Aigües. Llàstima del poc cabal, només un degoteig de 3,6 litres/hora (86 litres/dia). 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_