Passa al contingut principal

FONTS ARXIVÍSTICS RELATIUS A SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON (I)


Iniciem aquest petit recull documental, amb ànim modest i gens exhaustiu, amb la pretensió de fer una primera aproximació al fons arxivístics conservats, pertanyents o relacionats, del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.

Els fons documentals d’aquest monestir van patir en el transcurs del primer terç del segle XIX, danys importants per un incendi provocat durant la guerra del francès, i posteriorment, a partir de la desamortització de 1835, van ser parcialment cremats i disgregats. La dispersió es va produir amb la intenció de preservar la màxima documentació possible, però només una part va acabar finalment en arxius. Desgraciadament, hem de lamentar la pèrdua irreversible de la pràctica totalitat de la biblioteca, i d’una part molt sensible de la seva documentació arxivística.

La sort dels fons arxivístics de Sant Jeroni va ser dispar. Els disturbis produïts el 6 de Juliol a Saragossa, foren el primer crit d’alerta del que pocs dies després s’esdevingué a Barcelona. El dia 19 de juliol tocà el torn als convents de Reus i el dia 25 de juliol, dia de Sant Jaume, nombrosos convents de la ciutat de Barcelona foren cremats i els monjos perseguits pels carrers.  

Malgrat les diferències de criteri existents entre el Pare Prior i el Pare vicari alhora de preservar els bens del monestir, finalment va prevaldre la raó, i nombrosos objectes i documentació van sortir del convent abans del seu abandó per la comunitat. Imatges, joies, quadres, llibres del cor i una part significativa de l’arxiu fou distribuïda entre diverses cases de confiança i esglésies del voltant del monestir, amb la il·lusió de poder-ho recuperar tot un cop passat el temporal, com ja s’havia produït l’any 1820, durant el trienni liberal.

“Como prevención, pues, las alhajas de plata, tales como varios cálices, dos ostensorios o custodias etc..., metidos en una gran caja, fueron escondidos bajo tierra, en la falda del monte, cerca de la capilla hoy subsistente de San Cipriano y Santa Justina, según dicen unos, o en el Laberinto del Marqués de Alfarrás, según otros”. (1)

Els monjos a la vista dels esdeveniments van optar per abandonar, aquest cop de manera definitiva el monestir el dia 26 d e juliol, amb l’excepció del P. Ascensi M. Pastor. Tot fa pensar que el primer lloc d’acollida del P. Prior i el P. Vicari, acompanyats d’un nombre significatiu de monjos, fou la casa anomenada Can Biel, malgrat que el seu posterior destí seria divers. El Prior, Josep Boada va ser albergat finalment a la casa del Marquès d’Alfarràs, al Laberint d’Horta, on va hi va viure molts anys.

El Pare Ascensi va abandonar el monestir el dia després, 27 de juliol, alertat de l’arribada al monestir de tot un seguit de persones comandades pel cap de la milícia de Sant Cugat, amb la voluntat d’incendiar el monestir.

Entre aquesta data i el 13 d’agost, moment en el l’ecònom Salvador Codoñés, signà un inventari del bens recuperats del monestir i dipositats a la capella de Can Blai (realment la capella de Can Fontaner), va transcórrer un temps prou significatiu com perquè moltes altres peces del convent haguessin pogut estar salvaguardades.

L’inventari conservat i signat per l’ecònom Salvador Codonés, (capellà aleshores de Sant Genís dels Agudells) deixa entreveure efectivament que les peces més importants ja havien sortit del convent:

19 casullas viejas de varios colores

2 albas muy usadas

8 cíngulos viejos

20 amitos

48 Purificadores

2 manteles de altar

5 aras

8 misales

3 sacras buenas y otras muy estropeadas

1 capa pluvial vieja

4 sobrepellices de monaguillo

4 campanillas

Varias imagenes, però las mejores de S. Pedro, S. Pablo y S. Gerónimo de madera plateadas, las tres con un relicario en el pecho

4 crucifixos pequeños

4 reloicarios con varias relíquias y una cajita con ser (su) autentica

2 catifas viejas

La urna de madera plateada

Varios candeleros plateados algo viejos

8 lámparas de latón

El palio

La cruz de madera plateada

Un dozel de terciopelo carmesí, una almohade de idem y otro dozel de madera plateado.(2)

Si realment aquesta és la relació completa de bens que mig mes després de la marxa dels monjos van ser recollits, tot apunta que els bens més importants ja no estaven al monestir i es trobaven probablement en un lloc, a priori, molt més segur. El mateix Mn. Codoñés, ho reconeixia en l’escrit que acompanyava l’inventari.

“Lo mas principal no se halló ya, y lo que está en mi poder según tengo prevenido por VVSS va notado en el inventario que acompaño... algunas imágenes estan en poder de algunos feligreses mios de toda confiança que en los días de evacuar dicho Monasterio los PP que aun havia, se lo entregaron...”(3)

Sabem doncs del primer parador d’alguns d’aquests objectes, però de la majoria d’ells en no disposar de dades fiables, i mai escrites, es va perdre el record de la seva ubicació, en no ser mai més reclamats pels monjos com a conseqüència de la exclaustració definitiva de 1835. Som coneixedors per referències coetànies als fets, tot i que recollides amb notable posterioritat per Gaietà Barraquer, de la dissort final d’alguns dels bens salvats a primera hora.  

Els llibres del cor  guardats a la masia de can Mariner d’Horta, així com altres bens guardats a la capella de la Immaculada Concepció de can Fontanet (referits a l’inventari de Mn. Codoñés), malgrat haver-se salvat en primera instància, foren cremats, poc després de l’exclaustració, per una gernació esbojarrada en el seu camí destructor vers el monestir de Sant Jeroni.

“Cuando estos de San Andrés pasaron por ca'n Blay pretendieron poner fuego a la capilla (capella de Can Fontaner) donde se hallaban depositados los arriba indicados objetos; mas desistieron de quemar la capilla, pero no los objetos; los cuales fueron sacados, y después de haber tomado de ellos cada uno lo que quiso, les pusieron fuego. Muchos salían de allí tocando una flauta del órgano, a modo de instrumento de viento. Pasaron también a casa del alcalde Mariner, y en su era quemaron los libros de coro...”(4)

De manera indirecte acabem tenint coneixement també de l’existència de bens dispersos del monestir, que com s’havia apuntat havien anat a parar a diverses cases particulars i que mai més van ser reclamats, o senzillament oblidats. Aquest seria el cas de Can Safont, una important casa pairal al redós de l’església de Sant Genís dels Agudells. Desideri Díez en el seu conegut llibre Les masies d’Horta,  en fa esment d’una manera gairebé indirecte: A la sala dels senyors hi havia cadires de boga dos canapès de boga, un quadre de Santa Magdalena, un quadre de la Sagrada Família, tots dos de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron...”(5)

Altres fonts, de caràcter oral, recollides per en Jordi Vila Traguany, ens parlen també del paper que va fer la masia Cal Peronet, on la veu popular l’assenyala com a dipositària de gran part del tresor de Sant Jeroni, abans de la seva dispersió. La masia es trobava a peu del camí que portava de Sant Genís dels Agudells a Sant Joan d’Horta.

Sigui com sigui, la part més significativa i coneguda de l’arxiu de Sant Jeroni, va anar a parar a la rectoria de Sant Joan d’Horta, on va romandre oblidada durant molts anys. Redescobert l’arxiu l’any 1875 per Josep Fiter Inglés, aquest va aconseguir l’any 1877 a través del rector de Sant Joan d’Horta, mossèn Tomàs Casas, la donació de més de cent documents que passaren a engruixir l’arxiu de la recent creada Associació Catalanista d’Excursions Científiques. Aquest arxiu fou el germen de l’arxiu històric del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), on va anar a parar pocs anys després aquesta documentació de Sant Jeroni. Posteriorment, ja en ple segle XXI,  el CEC va cedir la seva documentació històrica a l’Arxiu Nacional de Catalunya, entre la que hi ha la relativa a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.

La documentació restant de l’arxiu que es va conservar a la rectoria d’Horta, fou retirada vint-i-cinc anys més tard, l’any 1902, a instancies del canonge Gaietà Barraquer amb  destinació a l’Arxiu Diocesà, on es troba a dia d’avui. La documentació d’aquest arxiu com indicaria molts anys més tard Josep Martí Bonet, es guardava en la mateixa situació de quan va arribar, fent-se pràcticament una primera ordenació del fons de Sant Jeroni, a principis dels anys noranta del segle XX.

L’arxiu de la Corona d’Aragó conserva la documentació que procedeix de la Intendencia de Ejército y Provincia del Principado de Cataluña, ens que va incorporar les responsabilitats que corresponien prèviament a la Batllia General amb les seves competències relatives a Hisenda, derogades arran de la intervenció borbònica i com a conseqüència directe de l’entrada en vigor del Decret de Nova Planta. Aquesta documentació va ser finalment transferida a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. (6) Així com també la resta de documentació de caire jurídica procedent de la Real Audiència.

Això explicaria que pràcticament  l’únic fons documental corresponent a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron que es conserva actualment a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, faci referència exclusiva a causes judicials, procedents en la seva totalitat de la Intendencia de Ejército y Provincia del Principado de Cataluña i de la Reial Audiència.

Altres arxius que disposen de documentació procedent o relativa a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, si bé escassa, són l’arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB), L’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i la Biblioteca de Catalunya (BC).

L’arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona conserva per donació del polític català Nicolau d’Olwer, el Dietari de Sant Jeroni, escrit en gran part, tot i que no completament de Pere Balç, diverses vegades prior del monestir i reconegut historiador. El Dietari és una magnífica font documental de principis del segle XVII.

La biblioteca de Catalunya conserva, entre altres documents, el Llibre de Costums del Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, escrit l’any 1593, malgrat que la còpia conservada es de l’any 1732.

L’Arxiu Nacional de Catalunya, com ja s’ha dit, conserva els pergamins de Sant Jeroni procedents de l’Arxiu històric del CEC, entre ells el fundacional. Cal ressenyar també dos plànols del monestir i el seu entorn,  producte d’un plet judicial i procedents de la Reial Audiència.

La Biblioteca Reial de San Lorenzo de l’Escorial, conserva un manuscrit procedent del monestir de Sant Jeroni de l’any 1595, destinat al P. General de l’orde jerònima i que va servir de base per a la magna obra del Pare Siguenza, en tot allò que fa referència a la Historia del Monestir de San Jeroni. Manuscrit conegut com Història Breve de la Fundación del Monasterio de San Jerónimo del Valle de Hebron.(7)

Caldria fer un estudi en profunditat de la documentació existent a l’Arxiu de Protocols de Barcelona (APB) que pogués tenir relació amb Sant Jeroni, aspecte aquest pendent encara d’estudi sistemàtic des de fa anys, i que podria aportar informació fins ara desconeguda del nostre monestir.(8)

Lluís Jordà i Roselló


PRIMERA PART

ARXIU DE LA CORONA D’ARAGÓ (ACA)

SIGNATURA

(nº Volum)

DATA

DESCRIPCIÓ

COMENTARIS

ACA, ORM, Gran Priorat, Volums i Lligalls, 431

1670 / 1803

1670-1679.- Plet entre el Prior y monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el Gran Prior  de Catalunya pel dret de cena.

Forma part d’un aplec de diferents expedients sense relació amb Sant Jeroni (santjoanistes)

ACA, ORM, Gran Priorat, Volums i  Lligalls, 231

1259  / 1465

1465.- Plet del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron  per les cenes de la comanda de Gardeny

Forma part d’un lligall amb un aplec de capbreus i plets (santjoanistes)

ACA, CONSELL D’ARAGÓ, Lligalls,  0262, nº 053

1581  / 1588

Relació sobre diferents monestirs

Procedència Consell d’Aragó(Guerra Segadors) Santjoanistes

ACA, ORM, Gran  Priorat, Volums i Lligalls, 503

 

1414 / 1415

Plet entre el comanador de Cases Antigues de Lleida i el convent de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron per las cenas d’absència

Ordes religiosos (Santjoanistes)

ACA,ORM, Gran Priorat,

Volúms i Lligalls,1134

--------------

Indexs i estractes, Lligall 9

Rúbriques dels Manuals de l’Armari 26, comuns 4 (secció 2ª); i altres. Plec 3.

Quadern 33.- Resum del plet entre el comnd. de Casa antigues i el convent de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron , Armario 23.

ACA, REIAL AUDIENCIA, Plets civils,26381

1616

Causa de l’ecònom del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron,   contra Raimon de Guimerà, noble

Sobre la possessió d’una peça de terra a Ciutadilla i l’obligació de contribuir per ella el monestir de St. Jeroni.

ACA,  REAL PATRIMONIO, BGC, Processos,1620,nº 1, J

1620

Procés del procurador fiscal contra el monestir de la Vall d’Hebron, a Sant Genís dels Agudells, territori de Barcelona, sobre capbrevació d’aigües de la Sèquia Reial o Rec Comtal.

Procedent de la Batllia General de Catalunya (1283-1714)

ACA, REAL PATRIMONIO, BGC, Processos,1678,nº 1, O

1678

Procés del síndic i de l’ecònom del Monestir de Vall d’Hebron, contra Pere Jaume Gausacs, pagès i veí de St. Genís dels Agudells, territori de Barcelona, per obrir un camí.

Procedent de la  Batllia General de Catalunya (1283-1714)

ACA, REAL AUDIÈNCIA, Plets civils,19123

1726

Causa del prior i convent del reial monestir de la Vall d’Hebron, contra Maria Codoñés (o Codonés o Codonyes), vidua de Bernat Codoñés, pagès de la parròquia de Sant Martí de Cerdanyola, tenutària i usufructuaria dels bens del seu espòs, els fills hereus i en el seu nom els tutors i curadors: Jacint Coll, de Cerdanyola, Salvador Sitjes, de Sant Cugat del V. 

Procedent de la Reial Audiència de Catalunya.

Sobre el pagament de 15 pensions degudes d’un censal, de propietat 430 lliures i pesin anual de 21 lliures, 10 sous, venut per Bernardo Codonyés, o l’entrega dels bens obligats.

ACA, REAL PATRIMONI, BGC, Processos,1612, nº 1, R

1612

Procés del prior i del convent de la Vall d'Hebron contra Bernat Torres, corredor d’or, veí de Barcelona, sobre ús d’aigües  de la sèquia Reial o Rec Comtal a Sant Andreu de Palomar, territori de Barcelona.

Procedent de la Batllia General de Catalunya

ACA, REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,17330

1733

Causa del Prior i convent de la Vall d'Hebron i altres creditors, contra els hereus i successors de María Llor, vídua en primeres núpcies de Lluís Llor, botiguer de la ciutat de Barcelona

Proc. Reial Audiència de Catalunya. Procés de compromís, davant l’àrbitre magistrat doctor en dret Ignasi Pi i Riu, entre els hereus de Mari Llor, Josep Astor, i els seus diferents creditors sobre la venda de  l’heretat obligada, un mas anomenat Magasola i la seva heretat, ubicat a la parròquia de St. Medir, del terme de St. Cugat del V., per a satisfer els diferents deutes.
Procés instruït davant l’arbitri del magistrat i doctor en dret Ignasi Pi i de Riu.

ACA, REIAL PATRIMONI, BGRP, Processos,1723, nº 5, F

1723

Autos sobre justificació de censos i censals a instància del monestir de la Vall d’Hebron, sobre certs bens situats en el territori de Barcelona.

Procedència Intendència de l’exèrcit i Província del Principat de Catalunya

ACA, REIAL PATRIMONI, BGRP, Processos,1723, nº 5,Bz

1723

Autos sobre justificació de pensions a instància de Antoni de Rialp, monjo del monestir de la Vall d'Hebron, sobre la hisenda de José de Rialp, d’Anglesola.

Procedència Intendència de l’exèrcit i Província del Principat de Catalunya

ACA, ORM, Monacals-Hisenda, Volums,  2537

1801 / 1807

Barcelona, monestir de la Vall d’Hebron. Inspecció de franquícies.

1 llibre

ACA, REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils, 7552

1788

Causa de Miquel Pujol, pagès del terme i parròquia de St. Esteve  de Massanes, pobre de solemnitat, contra el prior del monestir de la vall d'Hebron

Procedència Reial Audiència de Catalunya

ACA, REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,12748

1796

Causa de Vicente Cañadó, comerciant de Barcelona, contra el prior i monestir de la Vall d’Hebron, Barcelona

Procedència Reial Audiència de Catalunya

ACA, REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,10334

1796

Causa de Vicente Cañadó, comerciant veí de Barcelona, contra el prior i monestir de la Vall   d'Hebron

Procedència Reial Audiència de Catalunya

ACA, REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,18651

1655

Causa de l’ecònom del monestir de Vall   d'Hebron, diòcesi de Barcelona, contra Pau Sastre, de la vila d’Olesa de Montserrat

Procedència Reial Audiència. Sobre la reclamació del pagament de les pensiones transcorregudes d’un censal creat per Joan Sastre de la vila d’Olesa, que Pau Sastre, como a seu successor, lluí i quità en 1652 segons el monestir amb moneda defectuosa, per la qual cosa dita lluïció seria nul·la. Causa continuada contra la seva vídua, Elisabet Sastre.

ACA, REAL AUDIÈNCIA, Plets civiles,1868

1614

Causa de l’ecònom del monestir  i convent de Vall d'Hebron contra el noble Berenguer Doms, Barcelona, habitant

Procedència Reial Audiència. Causa de capbrevació i reconeixement  de terres i demés possessions i pagament de censos, rèdits i demés drets dominicals.

ACA, REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,13143

1603

Causa del magnífic Joaquim Cassador, domiciliat a Barcelona, contra el discret Andreu Collell, notari de Barcelona, procurador del monestir de Vall d'Hebron

Procedència Reial Audiència de Catalunya

ACA, REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,7205

1770

Causa del marquès de Benavent, contra el prior y reial monestir de Vall d'Hebron, de Barcelona

Procedència Reial Audiència de Catalunya

ACA, REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,688

1661

Causa del prior i convent de Vall d'Hebron contra el noble Oleguer d’Erill i d’Orcau

Proc. Reial Audiència. Causa de reclamació contra els bens d’Oleguer d’Erill per incompliment de la concòrdia signada entre aquest i Elisabet (o Isabel) de Salbà de Cardona a 1685 per deutes d’un censal.

ACA, REIAL AUDIÈ NCIA, Plets civils,5562

1684

Causa del prior i convent de Vall  d'Hebron de Barcelona contra Jose Duran, mercader de Barcelona, i altres

Procedència Reial Audiència de Catalunya

ACA, REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,5583

1683

Causa del prior i convent d'Hebron de Barcelona contra José Jornet, fuster, i María Jornet, consorts

Procedència Reial Audiència de Catalunya

ACA, REAL AUDIÈNCIA, Plets civils,33087

1720

Causa del prior i convent del reial monestir de la Vall d'Hebron contra Josep Nadal, argenter de Barcelona

Sobre la reclamació del pagament de pensions degudes d’un cens venut per Pablo Fernando de Medina, teixidor de veles, i la seva consort Benita, al demandant, amb obligació dels seus bens, en particular un cens que els cònjuges percebien por unes cases del carrer Burgès de Barcelona que les prestava Joana Pi, vídua, i que ara posseeix el demandat.

ACA, REIAL AUDIÈNCIA,

Plets civils, 28295

 

1665

Causa de l’ecònom del monestir i convent de Sant Jeroni de Vall d’Hebron, contra Juan Antonio Velasco i Maria Velasco i Reguer, cònjuges, nobles

Sobre la reclamació de les pensions degudes d’un censal.

ACA, REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,6719

1722

Causa del prior i sagristà major del monestir de Sant Cugat del V. contra el prior y convent de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron  de Barcelona

Procedència Reial Audiència de Catalunya

ACA, REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,5920

1764

Causa del procurador i monestir de la Vall  d'Hebron de Barcelona, contra Francisco Blanco

Procedència Reial Audiència de Catalunya

ACA, REIAL PATRIMONI, BGC, Processos,1670, nº 1, M

1670

Procés de l’Ajuntament d’Horta o Sant Genís dels Agudells, territori de Barcelona, contra el Convent de Sant Jeroni de la Vall   d'Hebron, per drets de pastura.

Procedència Batllia General de Catalunya

ACA, REAL PATRIMONI, BGC, Processos,1604,nº 1, X

1604

Procés de l’ecònom del monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron i del procurador fiscal contra Climent Saporta, arrendatari de la lleuda de Tortosa, sobre pagament de pensions degudes a dit monestir.

Procedència Batllia General de Catalunya

ACA, REIAL PATRIMONI, BGC, Processos, 1469,nº 1, F

1469

Procés del monestir de la Vall  d'Hebron contra el fiscal i els arrendataris de censals de la Batllia general de Catalunya i la ciutat de Barcelona sobre reclamació de censals.

Procedència Batllia General de Catalunya

ACA, REIAL PATRIMONI, BGRP, Processos, 1717, nº 1,Bb

1717

Procés del prior i el monestir de la Vall d'Hebron contra el fiscal, en procés informatiu de certs crèdits de justícia.

Intendència d’Exèrcit Província del Principat de Catalunya

ACA,REAL PATRIMONI, BGC, Processos,1620,nº 1, J

1620

Procés del procurador fiscal contra el monestir de Sant Jeroni de la Vall  d'Hebron, a Sant Genís dels Agudells, territori de Barcelona, sobre capbrevació d’aigües de la Sèquia Reial o Rec Comtal.

Batllia General de Catalunya

ACA, REAL PATRIMONI, BGC, Processos,1597,nº 2, H

1597

Procés del procurador fiscal contra el prior del monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron i contra l’arquebisbe de Tarragona sobre reconeixement del feu de la carlania de Tamarit.

Procedència Batllia General de Catalunya

ACA, DIVERSOS, Monistrol, Pergamins, núm. 1138

1574-05-25,

Barcelona

Àngela de Claramunt, vídua de Miquel de Claramunt. Creació de un censal de 200 sous de renda anual i 200 de capital a favor del monestir de la Vall d’Hebron

 

ACA,  DIVERSOS, Monistrol,

Pergamins, núm. 1123

1569-07-05, Barcelona

Àngela de Claramunt, vídua de Miquel de Claramunt, "donzell", domiciliada a la vegueria d’Igualada i Barcelona. Creació d’un censal de 1.600 sous de renda anual i 1.600 lliures de capital a favor del prior i  convent del Monestir de la Vall d'Hebron

 

ACA, DIVERSOS, Monistrol, Pergamins, núm. 1126

1569-10-13,

Barcelona

Àngela de Claramunt, vídua de Miquel de Claramunt, "donzell". Creació d’un censal de 400 sous de renda anual i 400 lliures de capital, a favor del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

 

ACA,GENERALITAT,Pergamins, Carpeta,75, Perg.1612

1687-05-01, Barcelona

Àpoca de 105 sous atorgada pel procurador del monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron a favor de Antoni Sayol, Miquel Masdovellas i Francesc Alaix, per un censal.

Procedència Diputació del General de Catalunya.

Notari Josep Sauleda

ACA,GENERALITAT,Pergamins,

Carpeta,75,Perg.1620

1560/1570

Venda d’un censal mort atorgat per Francesc de Montcada i Anna de Montcada i Cardona, comtes d’Aitona, a favor del prior i monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron de Barcelona.

Procedència Diputació del General de Catalunya.

 

ACA,CONSELL D’ ARAGÓ, Lligalls,0529

1675/1678

Memorials de la negociació de Catalunya

Destaca, junt amb els memorials dels particulars, les peticions d’algunes institucions monàstiques, com Ripoll, Montserrat o la  Vall d’Hebron, a més de contenir documents relatius a viles y territoris d'Àreu, Sant Feliu de Guíxols, Prats de Lluçanès, Viella, Altura, La Bisbal, Vall d'Aran.

ACA,REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,24751

1717

Causa d’Antoni Mallach, cererer de cera, ciutadà de Barcelona, contra el prior i convent de Sant Geroni de la Vall d'Hebron

Procedència Reial Audiència de Catalunya

ACA,REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,24896

1667

Causa de l’ecònom del prior i convent del monestir de Sant Geroni de la Vall d'Hebron, contra dona Francesca de Cartellà Erill i de Cardona, baronessa de l’Albí, vídua, i dona Maria de Sabastida de Cartellà, vídua, mare i filla

Causa de reclamació pel cobrament d’un censal venut per les demandades.

ACA, REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,23717

1698

Causa del prior i reial monestir de Sant Geroni de la Vall d'Hebron contra Caterina Graell, vídua de Pere Graell, doctor en medicina

Sobre la possessió d’exigir i cobrar a Caterina Graell una pensió anual de censal.

ACA, REIAL AUDIÈNCIA, Plets civils,30700

1692

Causa del reverend prior i convent reial monestir de Sant Geroni de la Vall d'Hebron, diòcesi de Barcelona, contra Francesc Santacruz, escultor de Barcelona

Sobre la reclamació del pagament de pensions degudes d’un censal creat per Geroni Rovira, sastre de Sant Cugat del Vallès, amb obligació d’una peça de terra en Valldoreix. Es va vendre una peça de terra que era part del preu del pacte de quitació del dit censal.

ACA, REIAL PATRIMONI, BGC, Processos,1606,nº 1, D

1606

Procés del procurador fiscal contra Onofre Alentorn i el monestir de la Vall d'Hebron, sobre reconeixement d’aigües a Horta, territori de Barcelona.

Procedència Batllia General de Catalunya

ACA,DIVERSOS, Monistrol,

Pergamins, núm. 0681

1411-05-30, Monestir de la Vall d'Hebron

Fra Jaume Llull, conventual del monestir de la Vall d'Hebron. Àpoca a Galcerà Dusay del preu de la venda d’una casa a Barcelona, feta anteriorment

Ramón de Forest, Notari de Barcelona

ACA,DIVERSOS,Monistrol,

Pergamins, núm. 0680

1411-05-19,

Barcelona

Pere Merles, cavaller, de Barcelona. Reconeixement a Galcerà Dusay d’haver comprat per i per a ell el dit Dusay unes cases a Barcelona, a prop de les clarisses, compra feta a Jaume Llull, monjo de  la Vall d'Hebron

Ramón de Forest, Notari de Barcelona

ACA, DIVERSOS, Monistrol,

Pergamins, nº 2048

1476-06-11, Monestir de Sant Cugat

Bernat de Rocacrespa, paborde del Penedès del monestir de Sant Cugat. Establiment de la "quadra" de Monistrol d'Anoia a Jaume Tapies, prior i al convent de la Vall d'Hebron de Collserola

 

ACA, GENERALITAT,

Correspondència del virrei Comte de Santa Coloma, CARTA NÚM.9587

1640-04-07

Vall d’Hebron

Carta de UBACH, Valentí a [comte de Santa Coloma]

Diputació del General. Secretaria personal del virrei de Catalunya, comte de Santa Coloma

ACA,REIAL AUDIÈNCIA,

Plets civils,31538

1707

Causa del prior i convent de Sant Geroni del valle de Hebrón, contra Pedro Sanmartí, arrendatari de mules de Barcelona

Sobre la reclamació del pagament d’un censal per unes cases i horts situats al carrer Dormitori de Sant Francesc de Barcelona.

ACA,REAL AUDIENCIA,

Plets civils,22702

1685

Causa d’Anna de Riber, vídua de Miquel de Riber, difunt cavaller de la ciutat de Barcelona, contra el prior i convent de religiosos del monestir de Sant Geroni de la ciutat de Barcelona

Sobre la possessió que es troba del mas i heretat de Riber, situat a la muntanya de Puigcastellar, i particularment el cessament de la tala de lenya del bosc que es troba en les seves terres.

ACA,REIAL PATRIMONI,

BGRP, Procesos,1772,nº 8, N

1772

El prior i reial monestir de San Gerónimo del Valle de Hebron. Sobre ampliació d’establiment

Intendència d’Exèrcit i Província del Principat de Catalunya

ACA,CONSELL D’ARAGÓ,

Lligalls,0312,nº 089

1658/1659

Sobre les peticions dels convents de la Murtra i Vall d’Hebron, jerònims, de que la Diputació els pagui les rendes que se’ls deu

Consell d’Aragó

ACA,REIAL PATRIMONI,

BGC, Processos, 1602,nº 2, O

 

1602

Autos sobre les escriptures produïdes pel monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i l’arquebisbe de Tarragona contra el procurador fiscal, sobre la carlania de Tamarit.

Procedència Batllia General de Catalunya

ACA,REAL AUDIENCIA,

Sotsdelegació de Bens Mostrencos, Caixa 17,333

1806/1808

El fiscal contra el monestir de jerònims de laVall de Hebron  sobre la possessió de l’heretat anomenada "Camprunera" a Vallirana.

Real decreto de 27 de Noviembre de 1785 s’ establí la Sotsdelegació general de Bens Mostrencos, Vacants i Abintestatos, d’acord a la Instrucció de 26 de Agost de 1786.Instrucción del 26 de agost de 1786 sobre la recaptació de bens mostrencos i vacants.

 

ACA,REAL AUDIENCIA,

Subdelegación de Bienes Mostrencos,Caja 15,272

1803-1806

Jose Pí y Llatro sobre vacancia de un terreno sito en el "Hermot d' En Guitart" cuya propiedad pretenden el monasterio de jerónimos del Valle de Hebrón   y María Teresa de Figuerola de Agustí y de Guitart

Subdelegación de Bienes Mostrencos, Vacantes y Abintestatos de Barcelona y su corregimiento 

 

ACA,CONSEJO DE ARAGÓN, Legajos,0262,nº 053

 

1585-12-24

Memoria de los monasterios de frailes y hospitales que piden limosnas

Diversos monestirs i hospitals. Monestir de la Santíssima Trinitat de Barcelona, hospital de Nostra Senyora de la Misericordia de Reus, cartoixa de Montalegre de Barcelona, convent de San Francisco de Paula de Barcelona, convent de Balaguer orde predicadors,  Sant Jeroni de la Vall d’Hebron de Barcelona, convent de Sant Francesc de Balaguer, convent de Sant Jeroni de la Murta de Barcelona, convent de Tarragona orde predicadors, monestir de la Mercè de Vic, hospital general de Barcelona, convent de Santo Domingo de Colibre, convent de Sant Domènec de Perpinyà, convent de Santo Domenec de Trenys, monestir de la Victoria de Perpinyà, convent de Jesús de Cervera, monestir de Luís de frares observants de Sant Francesc, monestir de Santa Madrona, monestir de Santa Caterina de Barcelona, monestir de Sant Agustí de Barcelona, i presos de la carcel.

ACA, REIAL PATRIMONI, BGRP, Processos,1763,nº 5,Bj

1763

El monestir d’Hebron. Sobre establiment

Intendencia d’Exèrcit i Provincia del Principat de Catalunya

ACA, REIAL PATRIMONI, BGRP,  Processos,1763,nº 5,Ci

1763

El monestir d’Hebron. Sobre establiment

Intendencia d’Exèrcit i Provincia del Principat de Catalunya

ACA, REIAL PATRIMONI, BGRP,  Processos, 1774,nº 8,Bd

1774

El prior i monestir d’Hebron. Sobre establiment

Intendencia d’Exèrcit i Provincia del Principat de Catalunya

ACA, REIAL PATRIMONI, BGRP, Processos,1794,nº 3, B 

1794

El prior i monestir d’Hebron contra Ramon Pujol i altres

Intendencia d’Exèrcit i Provincia del Principat de Catalunya

ACA, REIAL PATRIMONI, BGRP,

Processos,1792,nº 1, D

1792

El prior i religiosos d’Hebron. Sobre lluïció de censal

Intendencia d’Exèrcit i Provincia del Principat de Catalunya

ACA, REIAL PATRIMONI, BGRP, Processos,1793,nº 1,Be

1793

El prior i monestir d’Hebron. Sobre establiment

Intendencia d’Exèrcit i Provincia del Principat de Catalunya

ACA,CONSELL D’ ARAGÓ,

Lligalls,0310,nº 065

1653 / 1656

Per fra Francisco Monti i Sorribas, monjo jerònim del convent d’Hebron, a Barcelona, que demana la plaça de predicador de S.M. per al Principat de Catalunya

Consell d’Aragó

ACA, REIAL PATRIMONI, BGRP, Procesos,1806,nº 8,An

1806

Doña Antonia de Rialp, viuda, contra Valentín Xatart y el prior y convento de San Gerónimo del Ebron

Intendència d’Exèrcit i Província de Catalunya

ACA, REIAL PATRIMONI,  BGRP, Processos,1747,nº 3, H

1747

El fiscal contra el monasterio de Ebron 

Intendència d’Exèrcit i Província de Catalunya

ACA,REAL PATRIMONIO, BGRP, Processos,1771,nº 5, N

1771

El prior y monasterio de la Valle de Ebrón. Ban

Intendència d’Exèrcit i Província de Catalunya

ACA,CANCILLERÍA,Registros,NÚM.4303

1564 / 1569

Felipe I el Prudente. Diversorum 8

Comença el març de 1564 i acaba el gener de 1569, malgrat que l’últim document, afegit posteriorment, es de maig d’aquell any.
En els folis Br a Gr conté índex alfabètic de destinataris.

Es copia la part del "Índex alfabètic dels registres de don Felipe I" dirigit per Pròsper de Bofarull corresponent a aquest registre:

Ebrón, Monasterio de San Geronimo 193

ACA, REIAL PATRIMONI, BGRP, Processos, 1786,nº 1, O 

1786

Ramon Pujol contra el prior de San Gerónimo del Valle de Ebron 

Intendència d’Exèrcit i Província de Catalunya

 

SEGONA PART

BIBLIOTECA DE CATALUNYA (BC)

Biblioteca de Catalunya, Ms.315

1732

Costumas y bons usos de aquest Monastir de Sant Geronym de Vall de Hebron de la ciutat de Barcelona

Procedència Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Venedor Salvador Babra

Biblioteca de Catalunya, Ms. 165

1730

Carta sobre els monjos sants i venerables del seu monestir i del de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron i sobre el blasó del cognom Alemany. Jeroni de Rossell i Monfar, bibliotecari del monestir de Sant Jeroni de la Murtra.   

Autor. Rossell i de Monfar, Jeroni. Procedència Biblioteca de Pròsper de Bofarull

Biblioteca de Catalunya, Ms. 1362

1754?

Exposición del Salmo Deus Judicium tuum regida... en que se trata de la exaltación de la España, pérdida de la Francia, cayda de Mahoma, ConquistaUniversal, venida del Antechristo, con otras muchas cosas curiosas compuesto por el R.P.F. Gerónimo Agulló, monje del convento del Valle de Ebron.

Autor, Agulló, fra Jeroni. Procedència col. Manuscrits d’Eduard Toda.

Biblioteca de Catalunya, Tor 372-Fol.

1726

Evidencia de las equivocacions halladas por Gertrudes Arau, viuda y Maria Camps, doncella, y las dos al·legacions del prior y Convento del Real Monasterio de San Geronimo de la Valle de Hberon, presentades en 6 y 27 de agosto de 1726.

Plet relacionat amb el Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Biblioteca de Catalunya, F.Bon. 11.684

1796?

El Doctor maximo, maximo en la sabiduria y maximo en la santidad, san Geronimo : sermón que en los solemnes anuales cultos que el ... monasterio de mongesgeronimos  de Val-de-Hebrón, extramuros de Barcelona, consagra a su glorioso padre y patriarca / dixo el dia 30 de setiembre de 1796 el R.P.Fr. Raymundo Pujadas

Barcelona: Editat per Manuel Texéro.

Sermó.

procedència Fullets Bonsoms.

Biblioteca de Catalunya,

F. Bon. 12.125

1729

Legal y jurídica  satisfacion a las dudas dades en la Real Audiencia en la sala del Noble Señor don Leonardo Gutierrez de la Huerta ... por Gertrudez Arau y antes Camps viuda, y Maria Camps doncella, contra el prior y Rl. Monasterio de San Geronimo de la Valle de Hebron, y Maria Rosa Bayer y de Torres, heredoros del quondam Dotor en ambos Derechos [sic] Salvador Camps ... : escrivano Francisco Mora Notario

Plet relacionat amb el Monestir de sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Procedència Fullets Bonsoms

 

Biblioteca de Catalunya.

Topogràfic: 11-VI-9

1602

 

Sermo vulgarment anomenat del Serenissim Senyor Don Iaume segon ... : predicat en la Sancta Iglesia, de la ... ciutat de Barcelona a 4 de noembre del any 1597 / per Honofre Manescal ... 

Autor. Menescal, Onofre

Estampat en Barcelona: en casa de Sebastia de Cormellas... : a costa de Hierony Genoues

Biblioteca de Catalunya,

Manuscrit, UAB. Ms. 40

1639/1806

Documents notarials de Sant Genís dels Agudells, d’Horta

Recull d’establiments censals, àpoques, memorial i certificats de propietats del terme de Sant Martí dels Agudells, entre els quals destaca el terreny on hi ha la taverna de la plaça, relatives a actes contrets per pagesos i obrers de la parròquia amb regidors i el batlle o bé els priors dels convents i monestirs de nostra Senyora del Bonsuccés, de jesuïtes, i el de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

 

 

BIBLIOGRAFIA

AULADELL i SERRABOGUNYÀ, Joan. La desamortització del monestir de Sant Cugat del Vallès. Grup d’Estudis Locals. Sant Cugat del Vallès 2010.

BARRAQUER I ROVIRALTA, Gaietà. Las casas de Religiosos en Catalunya durante el primer tercio del siglo XIX. 2 vols  Barcelona 1906

BARRAQUER I ROVIRALTA, Gaietà. Los religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX.  4. Vols Barcelona 1918

BIBLIOTECA UNIVERSITAT DE BARCELONA. Llibres exhumats d’un monestir desaparegut, Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.

DIAZ I MARTÍ, Carles. Pergamins referents a la Fundació de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Acta Arqueológica Medievalia.  Barcelona 2008

DIAZ MARTÍ, Carles. La História breve del monasterio de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron: análisis de un documento conservado en la Real Biblioteca del monasterio de San Lorenzo de El Escorial. Ommpress. Madrid 2018.

DIAZ i QUIJANO, Desideri. Les masies d’Horta. Història d’Horta 3. El Tinter Coop. Limitada. Barcelona 1986.

JORDÀ i ROSELLÓ, Lluís. La Desamortització i el fons d’Hisenda de Sant Jeroni existent a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Bloc de l’associació d’Amics del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.  Barcelona 2021

JORDÀ i ROSELLÓ, Lluís. La dispersió i pèrdua del patrimoni de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Bloc de l’associació d’Amics del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.  Barcelona 2021

MADURELL I MARIMÓN, José M. Los contratos de obras en los protocolos notariales y su aportación a la historia de la Arquitectura. Separata de Estudios Históricos y Documentos de los Archivos de Protocolos I. Colegio Notarial de Barcelona. Barcelona 1948

MARTÍ BONET, Josep Mª. MEMORIA ECCLESSIAE VII; Archivo de San Jerónimo de la Vall d’Hebron. Memoria Ecclesiae. Ordenes monásticas y archivos de la iglesia Vol. II. Actas del IX congreso  de la Asociación de Archiveros celebrado en Oviedo – Valdediós 2a. Parte. Oviedo 1995

SANABRE, José. El Archivo Diocesano I, Fidel Rodriguez Impresor. Barcelona 1947

TÉLLEZ N, CASTELLET M. Els pergamins de la Vall d’Hebron. Serra d’Or. Montserrat 2008.

TÉLLEZ, Núria. Diplomatari del fons en pergamí del monestirs de Sant Jeroni de la Vall d’Hberon. Barcelona: Fundació Noguera (en premsa)

VILA TRAGUANY, Jordi. On es van portar els objectes salvats de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron? Bloc Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.



 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_