Passa al contingut principal

SANT JERONI A LA MUNTANYA

 

L’Associació d’amics del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron al marge de la recuperació de la memòria històrica i restes monumentals del vell monestir, també té com objectiu la recuperació de les tradicions i festes populars que giraven al seu voltant.

El dia 30 de setembre, dia de Sant Jeroni, els barcelonins i habitants de la rodalia de la ciutat, pujaven al convent a passar el dia, aprofitant la bellesa del seu entorn, la beatitud de les seves fonts i per fruir del menjar que els monjos havien preparat per als visitants.

En ocasions es presentava una gernació, cosa que incomodava els monjos i feia difícil acollir el gran nombre de persones que pujaven al monestir i als seus vorals. És en virtut  d’aquesta pujada popular al monestir el dia de Sant Jeroni, que amb el temps esdevindria tradicional i en sorgiria la dita de “Sant Jeroni a la muntanya”.

La popularitat d’aquesta jornada quedaria recollida per sempre més en rajols decoratius i auques. Justament, la impremta Estivill de Barcelona durant el primer terç del segle XIX publicaria una auca relativa a les Funcions de Barcelona, reeditada als anys trenta del segle XX, en la que es recollia entre altres festivitats el costum de la cèlebre pujada al monestir de Sant Jeroni, “Sant Jeroni a la muntanya”. Joan Amades va descriure el seu record en diversos llibres i en especial en el que fa referència a l’auca de les Funcions de Barcelona.

Aquest any, el dia 30 de setembre ha caigut en dijous, motiu pel que des de l’associació hem traspassat la pujada al monestir al dissabte dia 2 d’octubre, amb la voluntat de recuperar la diada del Sant Jeroni a la muntanya.

El passat dissabte dia 2, doncs, acompanyats pels amics del Col·lectiu Ecologista Agudells i un bon grapat de bona gent de Sant Genís dels Agudells, hem reiniciat la recuperació del “Sant Jeroni a la Muntanya”.

La pujada a l’indret on es trobava el vell monestir s’ha efectuat des del Font del Roure, amb la pretensió de recuperar en un futur immediat l’antic camí de pujada a Sant Jeroni i amb l’afany de donar a conèixer i recobrar l’entorn natural del monestir, les seves fonts, capelles i hortes i com no, les restes arqueològiques del monestir.

El record del dinar popular que es feia als vorals  de Sant Jeroni, aquest any, i gràcies al Col·lectiu Ecologista Agudells, l’hem pogut efectuar a la Masia de Can Soler, amb la pretensió que en anys futurs el puguem fer al voltant del vell monestir.

L’associació d’amics del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, ha intentat d’aquesta manera recuperar aquesta festivitat que esperem esdevingui novament popular i tradicional i es torni a efectuar en els anys futurs.

Per molts anys Sant Jeroni a la Muntanya!

Lluís Jordà i Roselló

 

AUCA DE LES FUNCIONS DE BARCELONA


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'HOSPITAL DE POBRES DE SANT JERONI DE LA VALL D'HEBRON

Els ordres religiosos cristians incloïen l'Hospitalitat i l'Atenció als malalts, en seu sentit caritatiu i pietós. El monestir atenia i oferia hospitalitat, donava aixopluc i menjar als pobres i peregrins, transeünts i malalts del l’antic camí de Collserola que passava pel davant del monestir. Els allotjava i alimentava "ab la charitat acostumada" en especial en l'aplec que s'organitzava la diada de Sant Jeroni, el 30 de setembre, en que n'hi pujaven en gran nombre, superior al centenar. Si bé una provisió del rei Joan II, del 12 de novembre del 1478, obligava els vianants a desviar-se del monestir per anar a Sant Cugat, amb un ban o crida pública sota pena de mil florins de multa. Document que Josep Fiter recollia de l'antic arxiu del monestir i publicà el 1875: "Davant n(ostr)a Ma(gesta)t es stat exposat humilment p(er) part del prior e frares del monestir de sent Jeronim appellat de la val de bron situat en lo territori de la dita ciutat co

El que queda d'un gran monestir...

  El vessant de la serra de Collserola, que forma l’inici de la vall d’Horta, era lloc habitat des d’antic per ermitans que vivien escampats per la muntanya aprofitant les coves i el pendent. enllaç - Què queda d'un gran monestir

El primer Aplec de Sant Jeroni del primer aniversari de la nostra Associació

  El primer Aplec de Sant Jeroni del primer aniversari de la nostra Associació l'hem fet al centre Cívic casa groga. Participant del seu 30è aniversari, i presentant-nos al barri. He de dir amb molt cordial acceptació i amb ganes d'ajudar-nos per part de les altres associacions, col.lectiu Agudells -no cal dir-, Associació de veïns, Associació de Joves...simpatitzant i col.laborant amb els nostres objectius, que també són del barri. Ens ha presentat el Colectiu Agudells, en Juli, i en nom dels Amics, jo mateix (l'Oriol)  he exposat que avui era també el dia de Sant Jeroni, el nostre primer aniversari com associació, i els nostres objectius. L'acte es va celebrar a l'exterior del Centre Cívic a les 19:30 hores. AAMSJVH