Passa al contingut principal

SANT JERONI A LA MUNTANYA - COMENTARIS DE JOAN AMADES

EXTRETS DEL LLIBRE AUCA DE LES FUNCIONS DE BARCELONA 


Aquest dia tenia lloc un aplec al convent  de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, situat a mig aire de la muntanya del Tibidabo, vers el cantó de Tramuntana, damunt el vell camí de la Rabassada i de Vista-rica, a la carena de Collcerola.

Era molt concorregut perquè marcava la darrera sortida camperola de l’any. Hi anaven els qui patien de l’estómac, per poder beure aigua  de la Font del Bacallà, a la qual eren atribuïdes grans virtuts digestives. La gent deia que coïa el menjar amb gran pressa. Segons la veu popular, si hom posa un bacallà sencer sota el seu raig, al cap de dues hores s’ha dissolt tot, és a dir, se l’ha menjat completament, i no en resta sinó l’espina.

La fadrinalla del braç arremangat anaven a dinar a la Font Tenebrosa per veure si en sortia el diable; perquè, segons dir de la gent, dóna a l’infern. Les nits de gran tempesta en sortia en Banyeta amb la cua tota  enravenxinada i se’n baixava  muntanya avall a fer  malifetes de les seves. Per tal de conjurar-les, enmig de la gran tempesta sortia  del convent de Sant Jeroni un monjo tot vestit de blanc, amb una calavera en una mà i un ciri encès a l’altra. El ciri cremava cap per avall i, per més aigua que caigués i per més que bufés el vent, no parpellejava ni s’apagava. El monjo s’instal·lava al peu de la font, llegia cap per avall un gros llibre que duia i per efecte de la presència del frare, de la seva lectura i dels adminicles que portava, el diable restava conjurat i impossibilitat de sortir aigua avall del raig de la font.

Els qui sentien afany de riqueses anaven a situar-se a la Font Groga, (dita així perquè l’aigua, provinent d’uns immensos estanys subterranis estesos damunt d’uns jaços d’or i de tresors incalculables, rajava lleugerament tenyida de groc), omplien gots  d’aigua i miraven a contraclaror si trobaven algun filet d’or sortit de les mines al·ludides.

HEUS ACI COMENTADA L’AUCA DE LES FUNCIONS DE BARCELONA QUE DESGRANA ELS COSTUMS MÉS IMPORTANTS QUE ARA FA UN SEGLE ES PRODUIEN DURANT EL CURS DE L’ANY EXPOSATS A TRET I INTERÈS DE LA MAINADA.

compilat per Lluís Jordà i Roselló


BIBLIOGRAFIA

AMADES, JOAN. Auca de les Funcions de Barcelona. Auques comentades n2 . Tallers Gràfics Hesperia. Barcelona 1936


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'HOSPITAL DE POBRES DE SANT JERONI DE LA VALL D'HEBRON

Els ordres religiosos cristians incloïen l'Hospitalitat i l'Atenció als malalts, en seu sentit caritatiu i pietós. El monestir atenia i oferia hospitalitat, donava aixopluc i menjar als pobres i peregrins, transeünts i malalts del l’antic camí de Collserola que passava pel davant del monestir. Els allotjava i alimentava "ab la charitat acostumada" en especial en l'aplec que s'organitzava la diada de Sant Jeroni, el 30 de setembre, en que n'hi pujaven en gran nombre, superior al centenar. Si bé una provisió del rei Joan II, del 12 de novembre del 1478, obligava els vianants a desviar-se del monestir per anar a Sant Cugat, amb un ban o crida pública sota pena de mil florins de multa. Document que Josep Fiter recollia de l'antic arxiu del monestir i publicà el 1875: "Davant n(ostr)a Ma(gesta)t es stat exposat humilment p(er) part del prior e frares del monestir de sent Jeronim appellat de la val de bron situat en lo territori de la dita ciutat co

El primer Aplec de Sant Jeroni del primer aniversari de la nostra Associació

  El primer Aplec de Sant Jeroni del primer aniversari de la nostra Associació l'hem fet al centre Cívic casa groga. Participant del seu 30è aniversari, i presentant-nos al barri. He de dir amb molt cordial acceptació i amb ganes d'ajudar-nos per part de les altres associacions, col.lectiu Agudells -no cal dir-, Associació de veïns, Associació de Joves...simpatitzant i col.laborant amb els nostres objectius, que també són del barri. Ens ha presentat el Colectiu Agudells, en Juli, i en nom dels Amics, jo mateix (l'Oriol)  he exposat que avui era també el dia de Sant Jeroni, el nostre primer aniversari com associació, i els nostres objectius. L'acte es va celebrar a l'exterior del Centre Cívic a les 19:30 hores. AAMSJVH