Passa al contingut principal

L’EXPOSICIÓ DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON


18 d’abril a 4 de maig de 1997

Gairebé vint-i-cinc anys després de l’exposició que es va realitzar al Centre Cívic Casa Groga de Sant Genís dels Agudells, ens hem proposat recuperar la memòria d’aquells precursors que van fer possible l’exposició sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. El seu objectiu, amb la justificació lleugerament tardana de la celebració del VIè centenari de la seva fundació,  era treure aquest cenobi jerònim de l’oblit en el que es trobava.

El periodista Josep M. Huertas Claveria, sempre amatent al pols de la ciutat, va publicar un article el dia 9 de març de 1997 fent-se ressò de l’exposició que era apunt de celebrar-se. Els artífexs, la Comissió VIè. Centenari  de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron impulsada des de la parròquia de Sant Jeroni de Montbau amb Mn. Barnades al capdavant, i l’Associació de veïns de sant Genís del Agudells. Cal fer esment d’algun dels personatges que entre d’altres, es trobaven al darrera d’aquesta exposició, com en Carles Quintana Señer o en Fèlix Olivé i Guilera.

Tots dos, en ocasió del VIè. Centenari van publicar sengles llibres, editats sota els auspicis de la parròquia de Sant Jeroni de Montbau, i que encara a dia d’avui són de referència obligatòria per a totes les persones interessades en la història del nostre cenobi.

Felix Olivé i Guilera va publicar el conegut llibre, de lectura obligada, Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i en Carles Quintana el llibre  Ceràmica de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. A tots ells va dedicat el nostre record i reconeixement gairebé vint-i-cinc anys després de l’exposició que ara recordem.

Amb aquest humil recordatori, l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, creada el  passat 30 de setembre de l’any 2020, es vol fer deutora de l’actuació d’aquests significats precursors, molts d’ells, encara hores d’ara, anònims.

Compilat per Lluís Jordà i Roselló


BIBLIOGRAFIA

HUERTAS CLAVERIA, Josep. Los orígenes de Vall d’Hebron. El Periódico. 9 març 1997.

OLIVÉ I GUILERA, Fèlix. Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Parròquia de Sant Jeroni de Montbau. Barcelona 1997.

QUINTANA I SEÑER, Carles. Ceràmica de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Parròquia de Sant Jeroni de Montbau. Barcelona 1997








 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

MANIFEST PER A LA RECUPERACIÓ DE LES RESTES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I DEL SEU ENTORN

L’any 2020 es va constituir l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall  d’Hebron amb l’objectiu d’estudiar i difondre la seva història, així com de recuperar i  museïtzar les seves restes arqueològiques, que es troben íntegrament dins del Parc Natural  de la Serra de Collserola. L’esmentat monestir i el seu entorn han estat sotmesos des de fa més d’un segle a un  procés continuat de degradació. A l’enderroc del nucli monàstic poc després de 1835, el  va continuar malmetent el traçat de la carretera de la Rabassada. En el transcurs del segle  XX, la incúria i la construcció d’una benzinera damunt del seu emplaçament original van  acabar d’esborrar gairebé el seu record. L’any 2023 es va demanar formalment a l’Ajuntament de Barcelona, a través del Districte d’Horta-Guinardó, l’elaboració d’un PLA DIRECTOR per protegir el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu entorn natural i paisatgístic.  CONSIDEREM que ha arribat el moment de recuperar les seves restes a

Capítol 1 - Can Gallart i La Hispano-Suiza

Aquesta vegada, parlem dels cotxes que la família Gallart fabricava a principis del segle XX, fins l'any 60 a la Sagrera. Aquests vehicles van gaudir d'un prestigi i renom mundial, això era luxe... però després d'un inici espectacular, "la guerra civil" va canviar-ho tot fins a la seva desaparició. Comencem una sèrie de 7 capítols de cotxes. 07032004-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano_bordeaux 09012009-Hispano-Suiza-1923hispanosuizaa 11072008-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-10593 12012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-autowp.ru_hispano-suiza_j12_sedanca_de_ville_1 13012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-made-for-movie-hispano-suiza-07 16042012-Horta- Can Gallart-1900 aprox.-Hispa