Passa al contingut principal

EL CALZE I PATENA DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON DESAPAREGUTS


L’incendi del monestir de sant Jeroni durant la guerra del francès, els robatoris, les desamortitzacions de 1820 i 1835, la destrucció sistemàtica del complex conventual, la construcció de la carretera de Gracia a Sant Cugat, la setmana tràgica de 1909, la guerra civil de 1936, la pobresa de la postguerra, tots aquests esdeveniments i altres han contribuït al fet que el pobre patrimoni supervivent del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron s’hagi anat perdent gairebé completament, llevat d’honroses excepcions.

L’orfebreria, un dels aspectes més cobejats pels depredadors va ser de sempre objectiu prioritari, hores d’ara, amb l’excepció del Lignum Crucis procedent del monestir i preservat a la parròquia d’Horta, res més queda de tots els objectes guardats durant molts anys a la sagristia del monestir jerònim. 

No obstant això, si teníem constància fins després de la guerra civil que un altre objecte s’havia preservat, un preciós calze, molt ben ornamentat amb tot un seguit de pedres precioses i amb peu renaixentista, que pels antics testimonis presencials i fotografies que resten apuntava ser de la primera meitat del segle XVI.

D’aleshores ençà, des de la seva breu descripció documental i fotogràfica que figurava l’any 1947 en el Catálogo Monumental de la Ciudad de Barcelona, s’ha perdut tot rastre del calze, peça  que figurava també acompanyada d’una patena de la mateixa procedència, Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.

Ens queda la descripció que consta en el primer volum del Catálogo Monumental abans esmentat: “...dos notables piezas del tesoro pudieron salvarse y hallar refugio en la Iglesia parroquial de San Juan de Horta; son un cáliz con su patena y un relicario para el Lignum Crucis, este último lleva una inscripción alusiva al exámen de la relíquia llevado a cabo en 1530 por el Arzobispo de Tesalónica, coadjutor de Barcelona D. Juan Miralles. Relicario y cáliz son de plata y pueden fecharse  en el siglo XVI.

El detall de la descripció de les peces d’orfebreria tot i la seva brevetat és suficientment explícit com per interpretar que ambdues peces existien amb posterioritat a la guerra civil. Acompanyava el text, però en el volum segon del Catálogo, una foto del calze i la patena actualment desapareguts, convertint-se pràcticament aquest en l’únic testimoni gràfic que ens queda d’aquest preciós objecte (fig. 942 vol. II).

Desgraciadament mancats de tota documentació que justifiqui la seva desaparició, possiblement mai podrem arribar a conèixer la destinació final d’aquests preuats objectes.

Lluís Jordà i Roselló


BIBLIOGRAFIA

Ainaud, Juan, Gudiol José, Verrié, J.F. Catálogo Monumental de España. La Ciudad de Barcelona, 2 volums. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Instituto Diego Velazquez. Madrid 1947.

foto del calze i la patena actualment desapareguts

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_