Passa al contingut principal

TORNEM A L’ERMITA DEL SANT SEPULCRE DE SANT JERONI DE VALL D’HEBRON

 

L’autor de la traça de l’ermita del Sant Sepulcre que es va bastir a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron fou Jaume Peguera, no hi ha cap dubte en aquesta qüestió.

També hi ha unitat de criteri en el sentit que la traça que va prendre Jaume Peguera va ser presa directament de l’original, en el transcurs d’un viatge que aquest va fer a Terra Santa. Lògicament, estem pensant sempre en l’edicle que figura sota la cúpula de la sala de columnes i que correspon a l’indret on Crist suposadament fou sebollit.

Tampoc hi ha dubte  del moment en el que es va començar a erigir l’ermita del Sant Sepulcre al voltant de Sant Jeroni. Les diferents informacions obtingudes fan sempre referència a un moment anterior a l’any 1533, any aquest en el que Jaume Peguera pren els hàbits jerònims.

La importància d’aquestes dades rau en el fet que la traça que va prendre durant el seu viatge a Terra Santa era lògicament anterior a l’any 1555, moment en el que l’edicle és objecte d’una nova reforma.

Anem a pams, l’edicle ha patit o ha estat objecte de tres alteracions o reformes en el transcurs dels seus 1700 anys d’història, sense comptar l’estructura original  bastida l’any 324.

Podríem considerar que la segona reforma o reconstrucció tenia en essència forma romànica, i es va fer l’any 1012, després d’haver patit severes destruccions. Hi ha historiadors que consideren que fou intervingut novament també durant el període croat, mitjançant el segle XII.

Però aquí ve el que ens interessa. Una altra intervenció important es va produir l’any 1555 i per últim després d’un fort incendi patit l’any 1808, fou objecte de restauració sota criteris barrocs otomans, per un arquitecte turc l’any 1810.

Si aquesta és la relació de reformes patides per l’edicle, vol dir que Jaume Peguera va fer una rèplica de l’edifici (edicle) existent en un moment just anterior a la reforma de l’any 1555, edifici lògicament que presentava  sengles diferències amb el que avui dia podem contemplar.

Ens poden ajudar les repliques existents d’aquest edifici disperses arreu del món cristià?

Potser sí! Això malgrat les coincidències que encara l’edifici actual pugui mantenir amb els anteriors edicles desapareguts. He pres com a suposat model del que podia haver estat la nostra ermita la rèplica de finals del segle XV  existent a Görlitz (Alemanya)


Lluís Jordà i Roselló


Aquesta rèplica fou erigida l’any 1489 per Georg Emmerich (1422-1507) als afores de Görlitz.

Georg Emmerich va marxar durant la seva joventut de pelegrinatge a Terra Santa, on va visitar el Sant Sepulcre, posteriorment de retorn a  Görlitz va bastir aquesta rèplica de l’edicle després de ser nomenat batlle de la ciutat. Aquesta rèplica, anterior a la reforma de l’any 1555, podria guardar similituds significatives amb el Sant Sepulcre de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

SANT JERONI A LA MUNTANYA - COMENTARIS DE JOAN AMADES

EXTRETS DEL LLIBRE AUCA DE LES FUNCIONS DE BARCELONA  Aquest dia tenia lloc un aplec al convent   de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, situat a mig aire de la muntanya del Tibidabo, vers el cantó de Tramuntana, damunt el vell camí de la Rabassada i de Vista-rica, a la carena de Collcerola. Era molt concorregut perquè marcava la darrera sortida camperola de l’any. Hi anaven els qui patien de l’estómac, per poder beure aigua   de la Font del Bacallà, a la qual eren atribuïdes grans virtuts digestives. La gent deia que coïa el menjar amb gran pressa. Segons la veu popular, si hom posa un bacallà sencer sota el seu raig, al cap de dues hores s’ha dissolt tot, és a dir, se l’ha menjat completament, i no en resta sinó l’espina. La fadrinalla del braç arremangat anaven a dinar a la Font Tenebrosa per veure si en sortia el diable; perquè, segons dir de la gent, dóna a l’infern. Les nits de gran tempesta en sortia en Banyeta amb la cua tota   enravenxinada i se’n baixava   muntanya avall a

L'HOSPITAL DE POBRES DE SANT JERONI DE LA VALL D'HEBRON

Els ordres religiosos cristians incloïen l'Hospitalitat i l'Atenció als malalts, en seu sentit caritatiu i pietós. El monestir atenia i oferia hospitalitat, donava aixopluc i menjar als pobres i peregrins, transeünts i malalts del l’antic camí de Collserola que passava pel davant del monestir. Els allotjava i alimentava "ab la charitat acostumada" en especial en l'aplec que s'organitzava la diada de Sant Jeroni, el 30 de setembre, en que n'hi pujaven en gran nombre, superior al centenar. Si bé una provisió del rei Joan II, del 12 de novembre del 1478, obligava els vianants a desviar-se del monestir per anar a Sant Cugat, amb un ban o crida pública sota pena de mil florins de multa. Document que Josep Fiter recollia de l'antic arxiu del monestir i publicà el 1875: "Davant n(ostr)a Ma(gesta)t es stat exposat humilment p(er) part del prior e frares del monestir de sent Jeronim appellat de la val de bron situat en lo territori de la dita ciutat co

El primer Aplec de Sant Jeroni del primer aniversari de la nostra Associació

  El primer Aplec de Sant Jeroni del primer aniversari de la nostra Associació l'hem fet al centre Cívic casa groga. Participant del seu 30è aniversari, i presentant-nos al barri. He de dir amb molt cordial acceptació i amb ganes d'ajudar-nos per part de les altres associacions, col.lectiu Agudells -no cal dir-, Associació de veïns, Associació de Joves...simpatitzant i col.laborant amb els nostres objectius, que també són del barri. Ens ha presentat el Colectiu Agudells, en Juli, i en nom dels Amics, jo mateix (l'Oriol)  he exposat que avui era també el dia de Sant Jeroni, el nostre primer aniversari com associació, i els nostres objectius. L'acte es va celebrar a l'exterior del Centre Cívic a les 19:30 hores. AAMSJVH