Passa al contingut principal

TORNEM A L’ERMITA DEL SANT SEPULCRE DE SANT JERONI DE VALL D’HEBRON

 

L’autor de la traça de l’ermita del Sant Sepulcre que es va bastir a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron fou Jaume Peguera, no hi ha cap dubte en aquesta qüestió.

També hi ha unitat de criteri en el sentit que la traça que va prendre Jaume Peguera va ser presa directament de l’original, en el transcurs d’un viatge que aquest va fer a Terra Santa. Lògicament, estem pensant sempre en l’edicle que figura sota la cúpula de la sala de columnes i que correspon a l’indret on Crist suposadament fou sebollit.

Tampoc hi ha dubte  del moment en el que es va començar a erigir l’ermita del Sant Sepulcre al voltant de Sant Jeroni. Les diferents informacions obtingudes fan sempre referència a un moment anterior a l’any 1533, any aquest en el que Jaume Peguera pren els hàbits jerònims.

La importància d’aquestes dades rau en el fet que la traça que va prendre durant el seu viatge a Terra Santa era lògicament anterior a l’any 1555, moment en el que l’edicle és objecte d’una nova reforma.

Anem a pams, l’edicle ha patit o ha estat objecte de tres alteracions o reformes en el transcurs dels seus 1700 anys d’història, sense comptar l’estructura original  bastida l’any 324.

Podríem considerar que la segona reforma o reconstrucció tenia en essència forma romànica, i es va fer l’any 1012, després d’haver patit severes destruccions. Hi ha historiadors que consideren que fou intervingut novament també durant el període croat, mitjançant el segle XII.

Però aquí ve el que ens interessa. Una altra intervenció important es va produir l’any 1555 i per últim després d’un fort incendi patit l’any 1808, fou objecte de restauració sota criteris barrocs otomans, per un arquitecte turc l’any 1810.

Si aquesta és la relació de reformes patides per l’edicle, vol dir que Jaume Peguera va fer una rèplica de l’edifici (edicle) existent en un moment just anterior a la reforma de l’any 1555, edifici lògicament que presentava  sengles diferències amb el que avui dia podem contemplar.

Ens poden ajudar les repliques existents d’aquest edifici disperses arreu del món cristià?

Potser sí! Això malgrat les coincidències que encara l’edifici actual pugui mantenir amb els anteriors edicles desapareguts. He pres com a suposat model del que podia haver estat la nostra ermita la rèplica de finals del segle XV  existent a Görlitz (Alemanya)


Lluís Jordà i Roselló






Aquesta rèplica fou erigida l’any 1489 per Georg Emmerich (1422-1507) als afores de Görlitz.

Georg Emmerich va marxar durant la seva joventut de pelegrinatge a Terra Santa, on va visitar el Sant Sepulcre, posteriorment de retorn a  Görlitz va bastir aquesta rèplica de l’edicle després de ser nomenat batlle de la ciutat. Aquesta rèplica, anterior a la reforma de l’any 1555, podria guardar similituds significatives amb el Sant Sepulcre de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. 





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_