Passa al contingut principal

VICTOR BALAGUER I SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

Victor Balaguer prohom de la Renaixença i polític liberal, un dels màxims protagonistes de la cultura catalana del segle XIX, va tenir en un moment puntual relació amb Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.

La pregunta podria ser, quina relació va poder tenir aquest indret amb Victor Balaguer, sobretot perquè quan aquest va néixer, l’any 824, era a punt de produir-se la desamortització definitiva del convent de l’any 1835?

Potser paga la pena fer una mica d’història.

Ens hem de remuntar al trienni liberal, en aquest període es va produir el primer intent de desamortització de Sant Jeroni. Desamortització que va resultar fallida i a la fi d’aquest període les propietats i terres subhastades van ser retornades als seus propietaris originals, els monjos de la Vall d’Hebron.

Gaietà Barraquer fa relació dels bens subhastats durant aquest període pertanyents en origen al convent de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Bens que malgrat haver estat retornats als monjos l’any 1823, van ser novament reclamats, anys després, per les persones que les havien adquirit a l’estat durant el període liberal.

L’any 1835, en ocasió de la desamortització definitiva dels bens dels monestirs a Espanya, les propietats venudes per l’estat van retornar als legítims propietaris que les havien comprat en pública subhasta una dècada abans.

Un d’aquests propietaris, que va perdre els bens comprats al govern liberal, un cop restituït el govern absolutista de Ferran VII, fou Ramón Carbonell. Aquest i altres propietaris desposseïts, van reclamar judicialment, després d’aprovada la llei de desamortització de 1835, la devolució dels bens que els havien estat incautats l’any 1823.

Si seguim l’indicat per Gaietà Barraquer coneixerem el detall dels bens de Sant Jeroni que Ramón Carbonell comprà: “veamos ante todo la (escritura) firmada ante don Manuel Clavillart, notario de Hacienda en Barcelona, a los 23 de octubre de 1845. Dice que las fincas que luego reseñará fueron subastadas en el tiempo constitucional, y empieza copiando el edicto de la subasta, fecho a 15 de marzo de 1822; el cual edicto escribe así: <se està subastando por disposición del Señor juez...

Primo

Segundo: una pequeña casa o choza frente al monasterio, con su terreno, con su entrada y salida con los edificios.

Tercio: una casa immediata á la antecedente con el terreno.

Cuarto: el pessebre unido á dicha casa y el edificio arruinado por el fuego contiguo al pessebre con el terreno.

Quinto: el corral con una pequeña habitación á muy poca distancia de la citada casa con el terreno y del frente de su portal.

Sexto: la Hermita llamada el Sepulcro en medio de un jardín pequeño cerrado de paredes contiguo al Monasterio.

Octavo (sic): otra derruïda en dicha montaña é immediata a la expresada y un pequeño jardín con paredes.

Nono: el molino aceytero junto al Monasterio con el terreno y paredes tras de él.-nota: Las antedichas fincas solo pueden redituar por ahora lo preciso para los reparos de su conservación. 

Décimo: el huerto junto al Monasterio que se supone de tenida un cuarter de mojada de tierra, la que unida con el albergue grande que hay en él, y otro de pequeño, y sirven para depositar las aguas por el riego de dicho huerto y unas paredes que circuyen parte del mismo y la mitad de las aguas que discurren de las dos fuentes, la una nombrada de la Reina, y la otra  que viene con conducto de la parte de S. Medí.

Duodécimo: un campo al secano de una mojada de tierra bajo el Monasterio.

Décimotercio: la viña llamada  Aulet de tres mojadas immediata al Monasterio.

Décimoquinto: un mayol nuevo de dos mojadas cerca del Monasterio.

Décimosexto: un olivar con varios algarrobos de dos mojadas debajo del Monasterio.

Décimoseptimo: otro olivar llamado Campet del Mariner, de tres cuartas de mojada.

Décimooctavo: el bosque llamado Trecruces de ocho mojadas.

21.mo: otro dicho Tarral, de ocho mojadas.

22.mo: otro llamado Miranda, de tres mojadas.

23.mo: otro bosque llamado Aulet, de tres mojadas.

Cuya venta se hará aá favor del major postor...

Dado en Barcelona á quince de marzo de mil ochocientos veinte y dos. Francisco Madriguera. Escribano.>

Hasta aquí la copia del edicto; y continua la escritura...<cuyas fincas fueron del suprimido Monasterio de San Jerónimo del Valle de Hebrón ...><Fueron vendidas>, sigue diciendo la escritura, <en último remate, a Don Ramón Carbonell, del Comercio de Barcelona...En virtud del pago del remate el comprador fue puesto en posesión de las fincas, más a la caída de la Constitución fué desposeído>.  

Inserta aquí la escritura las disposiciones legales que después de la exclaustración del 35 mandaron restituir las fincas a los compradores, y añade:<por virtud de estas disposiciones D. Ramón Carbonell acudió a la Alcaldía Mayor de esa Ciudad...para que se  declarase petenecerle la propiedad y dominio de los bienes de su difunto padre Don Ramón Carbonell adquirió del Gobierno en dicha época Constitucional>. Este Carbonell era subteniente de Infanteria, retirado, y vecino de  Cartagena. Luego la escritura  reseña la sentencia que por la mentada reclamación de Carbonell dió el juez; en la cual se lee que el padre adquirió estos bienes con dinero <de caudal propio del citado su hijo, que este le remitió al intento>; que así lo declaro el padre.

“Termina la sentencia fallando que esos bienes son del hijo de Carbonell. En cumplimiento  de esta disposición, el alcalde de Horta Don José Mariner, por orden superior, en 21 de septiembre de 1835, dió posesión de los indicados bienes a don Ramón Carbonell y Viñals; y luego, en 23 de octubre de 1845, se le otorga la presente escritura para que le sirva de titulo de propiedad.”

En definitiva Ramón Carbonell fill, va ser reconegut com a propietari de tot un seguit de petites finques que havien estat del monestir així com de diferents casetes que estaven a redós del conjunt conventual, l’ermita del sant Sepulcre, l’horta i la bassa.

Curiosament una d’aquestes casetes era ocupada l’any 1847 per Josep Carbonell, pare de Manuela Carbonell, futura esposa de Victor Balaguer.  No conec la relació de parentiu exacte de Josep Carbonell amb Ramón Carbonell, però la identitat dels cognoms fa pensar en un parentiu pròxim, Sigui com sigui, Josep Carbonell va adquirir una caseta, que aparentment corresponia a l’antiga hospederia del monestir.

Malgrat les reticències inicials per part del pare de  Manuela Carbonell, el casament finalment es va celebrar l’any 1851, traslladant-se a viure, temporalment, la jove parella dins d’aquesta esmentada caseta.

Foto Restaurant - (Foto fons. Jordi Vila T.)

Cal ressenyar que Victor Balaguer, va utilitzar també una de les ermites com a despatx. No tenim certesa plena de quina d’elles fou l’escollida, però podria tractar-se perfectament per la seva ubicació privilegiada de la del Sant Sepulcre.

La relació d’aquest espai, avui completament en runes, amb el moviment primigeni de la Renaixensa de la que Balaguer n’és figura senyera, fa molt important i significatiu la seva recuperació. L’hostal, posterior Hotel San Jerónimo, com  a vivenda que fou del matrimoni Balaguer-Català, i l’ermita del Sant Sepulcre.

Aquesta ermita  adquireix un paper molt significatiu per ser el lloc en el que Victor Balaguer va escriure diverses obres teatrals, poètiques o de caràcter històric, i on potser també, s’inicià en la poesia en català sota el pseudònim amb el que seria conegut,  El Trovador de Montserrat.

Lluís Jordà i Roselló

BIBLIOGRAFIA

BARRAQUER I ROVIRALTA, Gaietà. Las casas de Religiosos en Catalunya durante el primer tercio del siglo XIX. 2 vols  Barcelona 1906

BARRAQUER I ROVIRALTA, Gaietà. Los religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX.  4. Vols Barcelona 1918

CUCCU, Marina. Victor Balaguer i Cirera (1824-1901). Retrat nº 25. Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

GRAS I ELIAS, Francisco. Siluetes de escriptors catalans del segle XIX. Biblioteca Popular l’Avenç. Barcelona1909

OLIVÉ I GUILERA, Fèlix. Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Parròquia de Sant Jeroni de Montbau. Barcelona 1995

RIQUER/ COMAS/MOLAS. Història de la Literatura Catalana. Vol VII. Ariel. Barcelona 1986


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_