Passa al contingut principal

SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON DURANT EL SETGE FRANCÈS DE BARCELONA DE 1706

La estratègica posició del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, el va convertir sovint en un magnífic mirador des d’on es podien contemplar els esdeveniments bèl·lics que es produïen al voltant de  Barcelona.

En diverses ocasions durant la guerra dels Segadors, Sant Jeroni va servir de campament base dels quarters generals d’exèrcits de diferent origen. Així va passar amb Joan Josep d’Àustria o amb el mariscal de la Mothe-Houdancourt, on ambdós personatges, de signe contrari, van passar per l’entorn del monestir. El primer a l’inici, i el segon al final del setge de Barcelona dels anys  1651-1652.

Aquesta situació, d’alguna manera, es va reproduir també durant la guerra de Successió. Durant el setge francès de la ciutat de Barcelona de l’any 1706, les milícies austriacistes aixoplugades al voltant de la Serra de Collserola van planificar com col·laborar en l’aixecament del setge.


L’exèrcit borbònic desprès de perdre la plaça de Barcelona l’any 1705 va intentar l’any següent la seva recuperació. Es va disposar que la flota francesa i l’exèrcit borbònic coincidissin a la ciutat comtal i aixequessin un setge.

La flota comandada per Lluís Alexandre de Borbó va partir del port de Toló, mentre que l’exèrcit de terra sota el guiatge de René de Froulay de Tessé amb la presència de Felip d’Anjou, va sortir de Casp camí de Barcelona. El dia 3 d’abril Barcelona va quedar assetjada per terra i mar.

L’Arxiduc Carles es va quedar a la ciutat amb la voluntat que la seva presència servís de reforç moral als seus defensors. A l’espera de l’arribada de l’esquadra anglesa del Mediterrani comandada por John Leake que havia estat avisat el dia 4 d’abril de la immediatesa del setge.

El quarter general de l’exèrcit francès es va assentar de bon inici en un indret immediat a la vila de Sarrià, comptaven amb divuit mil homes, més el suport de l’esquadra del comte de Toulouse. Els defensors de la ciutat disposaven d’un nombre inferior de forces per fer front a l’atac francès. Només 8.000 infants i 400 homes de cavalleria, pertanyents a distintes nacionalitats, catalans inclosos.

Els defensors de la ciutat de Barcelona van rebre el suport extern de nombroses milícies procedents d’arreu de Catalunya. Diverses forces del sometent van arribar a les envistes de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, instal·lant-se al monestir i al seu voltant amb el previsible suport de la comunitat. Es calcula que en un nombre aproximat d’entre deu i quinze mil homes sota el comandament del comte de Cifuentes.

El monestir va ser ocupat per les tropes amb la intenció de controlar i bloquejar l’accés dels camins que transcorrien del Vallès cap a Barcelona. Atacant la reraguarda de les tropes franceses que assetjaven la ciutat. Tot fa pressuposar l’existència de complicitats i simpaties dels monjos jerònims vers el partit austriacista.

Francesc de Castellví, a les seves Narracions Històriques, feia esment del suport a la ciutat assetjada per part de les milícies acantonades a Sant Jeroni: “La nit del 6 al set d’abril...les milícies que ocupaven Sant Jeroni i Collserola van davallar de les muntanyes als pendents de la part de Sarrià i, després d’un cert foc, van recular a la muntanya amb divuit cavalls i tretze presoners”.

El 18 d’abril de 1706 van partir de Sant Cugat tres regiments comandats per Josep de Peguera, Josep Moragues i d’en Morràs que es van distribuir per la serralada de Collserola a les envistes de la ciutat de Barcelona. Aquest mateix dia la flota britànica fondejava a Altea camí de Barcelona.

El 26 d’abril la flota va arribar a Mallorca on embarcà un fort contingent de tropes d’infanteria sota les ordres de lord Peterborough. A principis de maig la flota va prendre rumb a Barcelona.

El dia 7 de maig, Lluís Alexandre de Borbó, comte de Toulouse, aixecava el setge naval en ser coneixedor que la flota britànica era a punt d’arribar a Barcelona. Les tropes estacionades al voltant de Barcelona van tenir coneixement del desembarcament de tropes britàniques, i atiats pels miquelets aixecaren el setge terrestre i fugen desordenadament vers la frontera francesa.

El mateix dia 7 de maig l’exèrcit de l’arxiduc Carles arribava a Sant Jeroni, i  marxava seguidament vers Sant Cugat, amb la voluntat de tallar el pas a l’exercit borbònic a Martorell. Però l’exercit francès havia efectuat una maniobra de distracció i enganyà els seus perseguidors, prenent un altre camí, Besós amunt vers Montmeló.

Felip d’Anjou, travessà finalment la frontera per l’Empordà arribant a Perpinyà el 23 de maig de 1706. El setge de Barcelona havia fracassat.

Lluís Jordà i Roselló

 

BIBLIOGRAFIA

CASTELLVI, Francesc de. Les Narracions Històriques. Episodis de la guerra de Successió. Textos escollits. Edició a cura de Mercè Morales Montoya. Generalitat de Catalunya. Barcelona 2014

MARTI ESCAYOL, Maria Antònia. Cronologia. Guerra de Successió. Comissió Nacional de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Barcelona  2014

SANCHEZ, Miquel. La guerra de Successió al Vallès Meridional. Els casos de Cerdanyola, Montcada, Ripollet, Sant Cugat i altres (1700-1716). Ed Miquel Sánchez. Cerdanyola 2014.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_