Passa al contingut principal

RETRAT DE VICTOR BALAGUER A SANT JERONI PER FRANCESC GRAS I ELIAS

Francesc Gras i Elias va fer un recull esquemàtic de biografies d’escriptors catalans de finals del segle XIX. Aquest recull va prendre el nom de Siluetes d’Escriptors Catalans del segle XIX. Dividit i editat en quatre llibrets diferents, va començar a ser publicat per la Biblioteca Popular de l’Avenç a partir de l’any 1909. La darrera publicació, la quarta sèrie d’escriptors va ser editada l’any 1913.

Dins de la primera sèrie, la corresponent a l’any 1909, hi ha una semblança de l’escriptor Victor Balaguer. No la transcriuré sencera, sinó exclusivament  el fragment que fa referència a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, per l’interès que ens mereix dintre de la historiografia de l’indret on havia existit el nostre monestir jerònim, i on durant un breu espai de temps, va residir aquest insigne escriptor català de la Renaixença.

L’Hostal de Sant Geroni de la Vall d’Hebron, lo que fou monestir, les terres del voltant i el cementiri de Sant Genís dels Agudells, havien sigut adquirits per D. Josep Carbonell, veí de Barcelona.

Aquest senyor tenia una filla que’s deia Manuela, que era tan bonica com honesta, i era novia de D. Victor, per més que li feien la contra la mare i la seva germana.

Cada tarda en Balaguer acompanyat  del seu amic D.Domingo Verdugo i Marrien, capità d’artilleria, pujava a cavall i se n’anava a veure la seva promesa a dalt de Sant Geroni, donant la volta a Barcelona abans de que es tanquessin els portals.

Va arribar el dia de la boda, i a dalt de Sant Geroni va celebrar-se la festa. Allí passaren els nuvis la lluna de mèl, i a dins de l’ermita, que estava darrera del monestir, D. Victor va portar-hi·ls seus llibres, una taula i un tinter, i allí va escriure moltes de les seves poesies, i allí D. Domingo Verdugo, junt amb altres amics, obsequià a l’enamorada parella amb un apat servit pel millor cuiner de Barcelona.

Poc temps després el senyor Verdugo va ser traslladat a Madrid, i tornà a Barcelona l’estiu de 1853, casat amb la bella i inspirada poetisa cubana Gertrudis Gómez de Avellaneda, i D. Victor obsequià als enamorats nuvis també amb un apat  dins d’aquella abandonada ermita.”


Fins aquí la breu descripcció que Francesc Gras i Elias fa del pas de Victor Balaguer per Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Una relat dens, explicat només en un cinc paràgrafs mal comptats, que dissortadament ens saben a poc, però que justifiquen plenament la nostra voluntat de preservació de l’antic hostal (avui ruïnes de l’Hotel San Jerónimo) i ermita adjacent com a llar i estudi que foren de Victor Balaguer.


Lluís Jordà i Roselló

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

SANT JERONI A LA MUNTANYA - COMENTARIS DE JOAN AMADES

EXTRETS DEL LLIBRE AUCA DE LES FUNCIONS DE BARCELONA  Aquest dia tenia lloc un aplec al convent   de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, situat a mig aire de la muntanya del Tibidabo, vers el cantó de Tramuntana, damunt el vell camí de la Rabassada i de Vista-rica, a la carena de Collcerola. Era molt concorregut perquè marcava la darrera sortida camperola de l’any. Hi anaven els qui patien de l’estómac, per poder beure aigua   de la Font del Bacallà, a la qual eren atribuïdes grans virtuts digestives. La gent deia que coïa el menjar amb gran pressa. Segons la veu popular, si hom posa un bacallà sencer sota el seu raig, al cap de dues hores s’ha dissolt tot, és a dir, se l’ha menjat completament, i no en resta sinó l’espina. La fadrinalla del braç arremangat anaven a dinar a la Font Tenebrosa per veure si en sortia el diable; perquè, segons dir de la gent, dóna a l’infern. Les nits de gran tempesta en sortia en Banyeta amb la cua tota   enravenxinada i se’n baixava   muntanya avall a

L'HOSPITAL DE POBRES DE SANT JERONI DE LA VALL D'HEBRON

Els ordres religiosos cristians incloïen l'Hospitalitat i l'Atenció als malalts, en seu sentit caritatiu i pietós. El monestir atenia i oferia hospitalitat, donava aixopluc i menjar als pobres i peregrins, transeünts i malalts del l’antic camí de Collserola que passava pel davant del monestir. Els allotjava i alimentava "ab la charitat acostumada" en especial en l'aplec que s'organitzava la diada de Sant Jeroni, el 30 de setembre, en que n'hi pujaven en gran nombre, superior al centenar. Si bé una provisió del rei Joan II, del 12 de novembre del 1478, obligava els vianants a desviar-se del monestir per anar a Sant Cugat, amb un ban o crida pública sota pena de mil florins de multa. Document que Josep Fiter recollia de l'antic arxiu del monestir i publicà el 1875: "Davant n(ostr)a Ma(gesta)t es stat exposat humilment p(er) part del prior e frares del monestir de sent Jeronim appellat de la val de bron situat en lo territori de la dita ciutat co

El primer Aplec de Sant Jeroni del primer aniversari de la nostra Associació

  El primer Aplec de Sant Jeroni del primer aniversari de la nostra Associació l'hem fet al centre Cívic casa groga. Participant del seu 30è aniversari, i presentant-nos al barri. He de dir amb molt cordial acceptació i amb ganes d'ajudar-nos per part de les altres associacions, col.lectiu Agudells -no cal dir-, Associació de veïns, Associació de Joves...simpatitzant i col.laborant amb els nostres objectius, que també són del barri. Ens ha presentat el Colectiu Agudells, en Juli, i en nom dels Amics, jo mateix (l'Oriol)  he exposat que avui era també el dia de Sant Jeroni, el nostre primer aniversari com associació, i els nostres objectius. L'acte es va celebrar a l'exterior del Centre Cívic a les 19:30 hores. AAMSJVH