Passa al contingut principal

LA FONT GROGA

Sant Jeroni de la Vall d'Hebron no va ser conegut només per la santedat dels monjos  que hi vivien, sinó pel seu bell entorn paisatgístic i la bonhomia de les seves fonts.

Una de les fonts que ha estat objecte i motiu de reiterades visites dels barcelonins, en el decurs dels segles XVIII i XIX va ser la font groga, una de les diverses fonts que naixien al voltant del monestir de Sant Jeroni.
La font groga, trobada o localitzada a mitjans segle XVIII, vas ser objecte de diversos estudis per la seva reconeguda vàlua medicinal  i l'especial coloració de les seves aigües,  que li donà el nom popular de font groga.
Un d'aquests estudis el va fer un reconegut metge especialitzat en aigües medicinals, el doctor Jaime Menós y de Llena, que ell mateix es presentava com a "Primer Médico de los Exercitos de Su Magestad Católica y Socio de las Reales Academias Médico-Matritense y Gaditana"Tota una garantia no ho dubto.
L'autor va editar un opuscle l'any 1790 anomenat MEMORIA O BREVE DESCRIPCIÓN DE LAS AGUAS MINERALES DE LA FUENTE GROVA Y DE GAVA EN EL PRINCIPADO DE CATALUÑA, del que en reprodueixo un breu fragment pel seu interès: "Al norte de esta ciudad a 3 pasos está situado un monte, cuyo apellido es Hebrón, en el qual hay un monasterio de P.P. Geronimos intitulado de San Geronimo de Vall-Hebrón, que dista de la fuente 1500 pasos. Ella en realidad mira al norte, pero corresponde a poniente de dicho  Monasterio, por cuyo motivo muchos dicen, que dicha fuente está a poniente; pero en realidad es al Norte; à I pasos de ella se encuentra San Madí; y como dicha fuente es á ala otra parte del monte, en cuya valle á cosa de 2.. sufragánea de san Cugat, que en otros tiempos San Cucufate lo era de San Madí.
La agua nace por su naturaleza, sin que tenga  ancañado, y quando llueve mucho sale por diferentes partes; tiene un hoyo donde está embalsada la agua; y por encima hace una capa, como si fuese plata, y en el hondo queda un lodo amarillo obscuro, que corriendo por el arroyo, da vestigios ocraceos, llámase la fuente groga, porque moviendo dicha agua sale de color amarillo, que quieren suponer, sin fundamento, ser particular  de hierro, o azafran de Marte. Su descubrimiento fue  en 1763 o 64.
Sale fresca, en tanto que transportada de la fuente a Barcelona, quando se vacía de las redomas, en las manos se percibe el fresco notablemente, que de ninguna otra agua medicinal lo he experimentado, pero conservada en una redoma por el espacio de 15 días, se repararon siempre unas bullulas aéreas indicantes de la grande cantidad de gas aéreo que en sí contiene; pero en la misma fuente son muchísimas más las bullulas aéreas que se notan en la referida agua, que por mi es la capa que se ve como plata en la balsa de la nombrada fuente.
En el gusto nada se percibe, aunque otros dicen que tiene gusto ferrugíneo, pero es por imaginación, según el análisis que de ella tengo hecha"

Lluís Jordà i Roselló

Font Groga - parcnaturalcollserola.cat



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

MANIFEST PER A LA RECUPERACIÓ DE LES RESTES DEL MONESTIR DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I DEL SEU ENTORN

L’any 2020 es va constituir l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall  d’Hebron amb l’objectiu d’estudiar i difondre la seva història, així com de recuperar i  museïtzar les seves restes arqueològiques, que es troben íntegrament dins del Parc Natural  de la Serra de Collserola. L’esmentat monestir i el seu entorn han estat sotmesos des de fa més d’un segle a un  procés continuat de degradació. A l’enderroc del nucli monàstic poc després de 1835, el  va continuar malmetent el traçat de la carretera de la Rabassada. En el transcurs del segle  XX, la incúria i la construcció d’una benzinera damunt del seu emplaçament original van  acabar d’esborrar gairebé el seu record. L’any 2023 es va demanar formalment a l’Ajuntament de Barcelona, a través del Districte d’Horta-Guinardó, l’elaboració d’un PLA DIRECTOR per protegir el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i el seu entorn natural i paisatgístic.  CONSIDEREM que ha arribat el moment de recuperar les seves restes a

Capítol 1 - Can Gallart i La Hispano-Suiza

Aquesta vegada, parlem dels cotxes que la família Gallart fabricava a principis del segle XX, fins l'any 60 a la Sagrera. Aquests vehicles van gaudir d'un prestigi i renom mundial, això era luxe... però després d'un inici espectacular, "la guerra civil" va canviar-ho tot fins a la seva desaparició. Comencem una sèrie de 7 capítols de cotxes. 07032004-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano_bordeaux 09012009-Hispano-Suiza-1923hispanosuizaa 11072008-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-10593 12012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-autowp.ru_hispano-suiza_j12_sedanca_de_ville_1 13012011-Horta-Can Gallart - Cotxes i Camions Hispano-Suiza- Foto. Desc.-Colec.-Jordi Vila Traguany.-Hispano-Suiza-made-for-movie-hispano-suiza-07 16042012-Horta- Can Gallart-1900 aprox.-Hispa