Passa al contingut principal

SANT JERONI DE LA VALL D'HEBRON I L'ABADIA DE MONTSERRAT

No disposem de molta informació sobre les relacions que el nostre monestir de Sant Jeroni  de la Vall d'Hebron va mantenir amb altres monestirs catalans. Sabem de l'estreta relació de germanor mantinguda amb l'immediat monestir del mateix orde de Sant Jeroni de la Murtra, però no tenim massa dades de com es produí amb altres cenobis.  
Tenim notícia que l'abat del monestir de Sant Cugat, Antoni de Solanell, penúltim president de Generalitat austriacista, va escollir Sant Jeroni, un cop condemnat a l'ostracisme pels borbònics per la seva participació a favor dels Habsburg durant la guerra de Successió. La primera raó per escollir Sant Jeroni va ser, sens dubte, la proximitat, però de ben segur que  per acollir aquest abat per espai de més de deu anys, havia d'existir, entre ambdós monestirs, una bona relació que no era tan sols producte del veïnat.  
Desconeixem hores d'ara, l'abast d'aquesta relació i la seva intensitat, però notícies esperses, d'aquí i d'allà ens fan saber que les relacions de la Vall d'Hebroni no es limitaven a Sant Jeroni de la Murtra o al monestir de Sant Cugat.
L'abat Garcia JIménez de Cisneros, germà del célebre cardenal Francisco Jiménez de Cisneros, va estar  durant gairebé vint anys a Montserrat, primer com a prior a partir de l'any 1493 i després com abat, des de 1499 fins l'any de la seva mort el 1510.

Abat Garcia JIménez de Cisneros de Montserrat

García Jiménez de Cisneros, no era un abat qualsevol, ell fou el reformador  de la congregació benedictina des de San Benito el Real de Valladolid, primer monestir on professà i  fou l'impulsor de la reforma, posteriorment a la Corona d'Aragó, a partir de la seva designació com a prior de l'abadia de Montserrat.
Doncs bé, aquest il·lustre abat, autor d'una important obra espiritual i introductor també de la impremta dins el propi monestir, impulsà l'any 1510 un pacte de germanor espiritual amb el prior i els monjos del monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron.
Per aquest pacte, les dues comunitats religioses es feien partícips mútuament dels mèrits que guanyessin i es comprometien a fer sufragis per a les respectives ànimes dels monjos difunts de les dues cases. "ex-amicabili charitate et amicitia charitativa".
Els sufragis dins l'àmbit de la religió catòlica són els actes pietosos que s'ofereixen per a les ànimes dels difunts, mitjançant  la celebració del sacrifici eucarístic i també a través  d'altres expressions religioses, com oracions, almoines, obres de misericòrdia i diverses indulgències en favor de les ànimes dels difunts

Lluís Jordà i Roselló

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_