Passa al contingut principal

ELS MONJOS SAVIS DE SANT JERONI DE LA VALL D'HEBRON

Pocs testimonis tenim a dia d'avui de la vida i obra de molts dels frares intel·lectuals que van viure a  Sant Jeroni de la Vall d'Hebron en el llarg període que va de 1393 a 1835, moment, aquest darrer, de la dissolució de la comunitat de resultes de la desamortització.
La pèrdua de la majoria dels llibres de la biblioteca, mai impresos sinó molts d'ells manuscrits, fa que la majoria de persones de renom hagin caigut en l'oblit, en perdre's la seva obra. Fins i tot les escasses referències contingudes en llibres de la pròpia comunitat que recollien la seva trajectòria s'han perdut.
Hem d'anar, dissortadament, a fonts externes, a vegades distorsionades o minses, per poder recuperar bocins d'aquesta història.
Sap greu veure com els membres inicials del CEC que van anar a aquella històrica excursió  del dia 18 d'agost de l'any 1877 a la rectoria d'Horta, d'on es van endur 118 pergamins, en canvi no es van emportar cap del llibres manuscrits que van veure i referenciar. L'any 1902, quan a instàncies de Gaietà Barraquer es va recollir i portar cap a l'arxiu Diocesà la resta de documentació que encara estava a la rectoria, aquests llibres manuscrits sembla que ja no hi eren, havien desaparegut en el lapse de temps que va de 1877 a 1902.
La queixa del canonge Barraquer criticant l'humil rector és massa tardana, si tant els hagués importat aquest fons documental l'havien d'haver salvat molts anys abans. Si els membres del CEC no s'haguessin emportat els famosos 118 pergamins l'any 1877, possiblement l'any 1902 tampoc hi serien. 
El llibre en qüestió del que us volia parlar, manuscrit i recollit en la seva acta de l'any 1877  per Eudald Canibell és anomenat com un "immens llibre de les biografies dels monjos de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron". No consta que l'any 1902 hi figurés. Laments sempre  massa tardans  els de Gaietà Barraquer,
Els historiadors per saber alguna cosa dels monjos que van deixar una petja significativa al monestir han d'anar han de rebuscar en el poc que en diuen els viatgers il·lustrats i en especial dos autors Pere Serra Postius i Fèlix Torres Amat.
Els llibres de capçalera d'aquests autors i on podem rastrejar les obres dels monjos savis de Sant Jeroni són, "Prodigios y Finezas de los Santos Ángeles" de Pere Serra Postius editat l'any 1726 i "Memorias para ayudar a formar un diccionario crítico de escritores catalanes..." editat l'any 1836. 
Un altre dia intentarem recuperar almenys els noms dels escriptors i alguns dels títols de moltes d'aquestes obres escrites pels monjos de la Vall d'Hebron, però dissortadament mai publicades. 
Aquest però, no és el cas de les "Memórias Venerables de los más Insignes profesores del Instituto que plantó  en la Iglesia su Doctor Maximo el gran Padre San Geronymo", escrita per fra Francesc Pi, home de reconeguda saviesa i dues vegades Prior de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, tal i com recorda l'encapçalament del llibre imprès a Barcelona l'any 1776.


Lluís Jordà



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_