Passa al contingut principal

Hotel Restaurant Sant Jeroni i la casa d'en Badia que ha sobreviscut

      L’hotel Sant Jeroni (Foto- Col·lecció Jordi Vila T.)

Son moltes les implicacions i influències del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron a l’entorn. A mig camí del Tibidabo, just abans d’arribar a la benzinera, que roman estratègicament sobre les ruïnes del monestir, trobem a mà esquerre uns edificis. El més gran al 2010 va merèixer la seva menció al llibre “Inhòspits” del periodista Joan Valls, llibre on recull una llarga llista d’indrets interessants abandonats. Tot i que en Joan apunta, al llibre, d’un pla per restaurar l’edifici, des d’aquesta atalaia del 2021 podem assegurar de que és difícil ara identificar un hotel en la ruïna actual.

L’hotel, avui. Font: Web del llibre Inhòspits.

L’hotel, fundat al darrer terç del segle XIX, encara se’n conserva la estructura principal en peus. Va ser amb la construcció de la carretera de la Rabassada que és va construir i fundar. Aviat es va convertir en una destinació de l’alta burgesia amb un restaurant luxós a l’alçada. L’hotel va anant perdent clients fins la dècada dels 70 quan va definitivament tancar, restant abandonat des de llavors.

L’hotel, un lloc de pas, un lloc present en esdeveniments esportius (ex: Pujada de la Rabassada) i socials, un lloc de casi 100 anys d’història, apareix en un indret privilegiat al costat d’un antic hostal a la zona coneguda com les Cases d'en Badia.

Romiatge a Sant Medir 1900. Al fons veiem l’Hotel Sant Jeroni. 
(Foto.Desc.-Col·lecció Jordi Vila T.)

Romiatge a Sant Medir 1915, passa pel mig de les ruïnes del monestir. Baix a l’esquerra l’Hotel Sant Jeroni. També es veu la casa, antic hostal, d'en Badia.

Romiatge a Sant Medír -Colla amb cotxe de cavalls, per la Rabassada (veiem les vies del Tramvia)-1920-(Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila T)

Les cases d'en Badia, tenien com a referència l’antic hostal d'en Badia. Hostal que va sorgir al recinte exterior del monestir i va atreure a nombrosos artesans i d’altres que venien o anaven a Barcelona.

Segons en Carreras Candi, la casa de l’hostal, sembla que és la casa original d'en Badia, és la única que ha sobreviscut al conjunt del monestir. Tanmateix, l’hotel va estar successor de l’antic hostal que curiosament a sobreviscut fins avui en dia.

A la dreta la casa d'en Badia i antic hostal, anterior a l’Hotel, que roman habitat.

Casa de menjars a Sant Jeroni, a la carretera de la Rabassada, prop de Sant Genís-1920-(Foto Desc.- Fons Marta Llobet – Col·lecció Jordi Vila T.)Jordi Vila i Toni Barriendos

Per a més informació:

El Coll de l'Erola - PladebarcelonaComentaris

Entrades populars d'aquest blog

SANT JERONI A LA MUNTANYA - COMENTARIS DE JOAN AMADES

EXTRETS DEL LLIBRE AUCA DE LES FUNCIONS DE BARCELONA  Aquest dia tenia lloc un aplec al convent   de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, situat a mig aire de la muntanya del Tibidabo, vers el cantó de Tramuntana, damunt el vell camí de la Rabassada i de Vista-rica, a la carena de Collcerola. Era molt concorregut perquè marcava la darrera sortida camperola de l’any. Hi anaven els qui patien de l’estómac, per poder beure aigua   de la Font del Bacallà, a la qual eren atribuïdes grans virtuts digestives. La gent deia que coïa el menjar amb gran pressa. Segons la veu popular, si hom posa un bacallà sencer sota el seu raig, al cap de dues hores s’ha dissolt tot, és a dir, se l’ha menjat completament, i no en resta sinó l’espina. La fadrinalla del braç arremangat anaven a dinar a la Font Tenebrosa per veure si en sortia el diable; perquè, segons dir de la gent, dóna a l’infern. Les nits de gran tempesta en sortia en Banyeta amb la cua tota   enravenxinada i se’n baixava   muntanya avall a

L'HOSPITAL DE POBRES DE SANT JERONI DE LA VALL D'HEBRON

Els ordres religiosos cristians incloïen l'Hospitalitat i l'Atenció als malalts, en seu sentit caritatiu i pietós. El monestir atenia i oferia hospitalitat, donava aixopluc i menjar als pobres i peregrins, transeünts i malalts del l’antic camí de Collserola que passava pel davant del monestir. Els allotjava i alimentava "ab la charitat acostumada" en especial en l'aplec que s'organitzava la diada de Sant Jeroni, el 30 de setembre, en que n'hi pujaven en gran nombre, superior al centenar. Si bé una provisió del rei Joan II, del 12 de novembre del 1478, obligava els vianants a desviar-se del monestir per anar a Sant Cugat, amb un ban o crida pública sota pena de mil florins de multa. Document que Josep Fiter recollia de l'antic arxiu del monestir i publicà el 1875: "Davant n(ostr)a Ma(gesta)t es stat exposat humilment p(er) part del prior e frares del monestir de sent Jeronim appellat de la val de bron situat en lo territori de la dita ciutat co

El primer Aplec de Sant Jeroni del primer aniversari de la nostra Associació

  El primer Aplec de Sant Jeroni del primer aniversari de la nostra Associació l'hem fet al centre Cívic casa groga. Participant del seu 30è aniversari, i presentant-nos al barri. He de dir amb molt cordial acceptació i amb ganes d'ajudar-nos per part de les altres associacions, col.lectiu Agudells -no cal dir-, Associació de veïns, Associació de Joves...simpatitzant i col.laborant amb els nostres objectius, que també són del barri. Ens ha presentat el Colectiu Agudells, en Juli, i en nom dels Amics, jo mateix (l'Oriol)  he exposat que avui era també el dia de Sant Jeroni, el nostre primer aniversari com associació, i els nostres objectius. L'acte es va celebrar a l'exterior del Centre Cívic a les 19:30 hores. AAMSJVH