Passa al contingut principal

EL PARE FINESTRES DE SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON

 

La nissaga Finestres i de Monsalvo

Difícilment podia suposar Pere Joan Finestres, advocat de Barcelona, originari d’Agramunt i membre del Consell de Cent de la ciutat durant la guerra dels nous anys (1688-1697), que els seus set fills barons convertirien el cognom Finestres en un dels més apreciats intel·lectualment de la Catalunya del segle XVIII.

A la mort del pare (1715), sis dels set fills van escollir un futur dins de la carrera eclesiàstica amb l’excepció del primogènit Josep Finestres i de Monsalvo.

Josep Finestres va ser un jurisconsult de gran renom a l’època dirigint com a rector la Universitat de Cervera en diferents moments de la seva trajectòria, sempre vinculada a la docència com catedràtic dins d’aquesta universitat. Excel·lí en l’estudi del dret romà, també en l’epigrafia i la història grega i romana. Poliglota, parlava diverses llengües, català, francès, alemany, italià, castellà així com el grec i el llatí, llengua aquesta última en la que escriví la major part de les seves obres.

El seu germà Francesc fou canonge de la catedral de Girona, d’igual manera que Pere, que obtingué el càrrec d’arxiver de la catedral de Lleida. Altres dos foren monjos de Poblet, Marià i Jaume.

Cal ressenyar aquest darrer, perquè és considerat un dels grans historiadors d’aquest cenobi cistercenc. Jaume Finestres, a instàncies de l’aleshores abat de Poblet Francesc Fornaguera escriví una història del monestir en cinc volums que van aparèixer entre 1753 i 1765. També feu una relació dels reis i magnats que hi eren enterrats, entre d’altres escrits.

Daniel Finestres, el gran historiador i creador de l’escola de Bellpuig de les Avellanes, ingressà de ben jove en aquest monestir premonstratenc, en el que va exercir d’abat entre 1728 i 1733. Foren deixebles seus Jaume Caresmar, Jaume Pasqual i Josep Martí que continuaren la tasca d’investigació històrica iniciada per ell.

He deixat per al final per parlar del darrer germà, Ignasi Finestres, perquè justament aquest ingressà com a monjo dins de l’orde jerònima vivint una vida retirada en el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, on exercí els càrrecs d’arxiver i bibliotecari.

Dissortadament poques informacions més han arribat fins a dia d’avui del paper que Daniel Finestres va tenir dins la vida del nostre monestir.

Potser el senyal de propietat, manuscrita, que figura en un dels llibres procedents de la Biblioteca del convent i que actualment estan a la Biblioteca de la Universitat de Barcelona va ser escrit de la seva pròpia ma.

Lluís Jordà

Possible senyal manuscrita?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_