Passa al contingut principal

EL ARCHIVO DEL MONASTERIO DE SAN JERÓNIMO DE LA VALL DE EBRON

 

EL ARCHIVO DIOCESANO DE BARCELONA

Rdo. JOSÉ SANABRE, Pbro.

Després de la incorporació l’any 1902 a l’Arxiu Diocesà, del que quedava de l’arxiu de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron a la rectoria d’Horta pel canonge Gaietà Barraquer, amb una primera ordenació de l’arxiu per part de Josep Peray, poca cosa més s’havia escrit sobre aquest important arxiu.

El prevere Josep Sanabre, l’any 1947, reconegut historiador i arxiver, en parlar de l’arxiu Diocesà en el seu llibre (EL ARCHIVO DIOCESANO DE BARCELONA), fa una breu descripció de la  història i posterior recuperació l’any 1902 de l’arxiu de Sant Jeroni, data a partir de la qual va passar a formar part, de manera definitiva, de l’important fons que serva l’Arxiu Diocesà de Barcelona.

Per les explicacions facilitades per Mn. Sanabre, podem constatar que poca cosa s’havia fet en relació a l’ordenació de l’arxiu, tret de la seva salvaguarda i custòdia en millors condicions de les que podia estar a la rectoria de la vella església de Sant Joan d’Horta. Ara bé, no consta que al marge d’una esquemàtica distribució, s’hagués procedit a la seva sistemàtica catalogació, aspecte aquest que no s’emprendrà fins a finals del segle XX.

Avui, procedim a recollir el que Josep Sanabre i Sanromà escriu en aquest llibre, tot i que de manera  molt breu, el relatiu al nostre monestir i al seu important arxiu.

Lluís Jordà i Roselló

EL ARCHIVO DIOCESANO I. Rvdo. José Sanabre Pbro. Fidel Rodríguez Impresor. Barcelona 1947 (Pàgs. 116 a 118)

Josep Sanabre(1892-1976)

LXXXV. MONASTERIO DE SAN JERÓNIMO DE LA VALL DE EBRON

“Uno de los conventos de los alrededores de la Ciudad de Barcelona que se extinguieron a consecuencia del movimiento devastador de 1835, fué el de San Jerónimo de la vall de Ebrón; però si dejó de existir la institución, no desaparició totalment la documentación, testimonio de su historia, diferentemente de lo sucedido con otras muchas que perecieron a causa del fuego o del abandono, que consumo su ruina.

Este monasterio, situado cerca del camino de Barcelona a San Cugat del Vallés, al noroeste de la Iglesia parroquia de San Ginés de Agudells, fué fundado por por los Jerónimos en 1393, con la protección de la reina de Aragón Dª Violante,

En los años posteriores se granjeó el efecto de muchos barceloneses y extendió su influencia y jurisdicción  por sus alrededores, ejerciendo  estas últimas  en las parroquias  de San Ginés de Agudells, Horta y  Sardañola.

En julio de 1835 el monasterio fué asaltado y devastado, pero los acontecimientos dieron tiempo a traslladar una buena parte del archivo a la casa rectoral de San Juan de Horta, en donde estuvo depositado hasta el 19 de novembre de 1902, en cuya fecha, por disposición del Excmo. Sr. Cardenal Casañas, obispo de Barcelona, fué recogito por el meritísimo investigador canónigo Dr. canónigo Dr. Cayetano Barraquer y el archivero  diocesano Sr. José Peray, y trasladado al Archivo Diocesano. Según  nota  del encargado  de la Vicaría de San Joan de Horta, <fueron entregados  seis sacos de documentación, conteniendo  nueve paquetes de pergaminos y treinta y seis de papeles>(1). La historia de este Archivo,  durante el siglo pasado, la narra  el doctor Barraquer; la realidad no puede ser más dolorosa, y el comentario del ilustre historiador, oportunísimo. (2)

El desorden en que hemos encontrado  esta serie al clasificarla para redactar esta nota-resumen, indica su estado al ser trasladado a nuestro Archivo. No obstante, hemos de señalar que de ninguna casa de religiosos de la diòcesis se guarda en nuestro Archivo tan abundante documentación como del Monasterio de San Jerónimo de la Vall de Ebrón. La otra parte, que en los días del asalto del Monasterio fue escondida en casa de un buen amido del convento, lentamente fué desapareciendo hasta no quedar resto de la misma.

La documentación de esta serie  no solamente tiene interés para la historia de la institución a que perteneció, sinó también a las parroquias que de él dependieron durante mucho tiempo: San Ginés de Agudells, Horta y Sardañola; también muchos documntos se refieren a Tamarit (Tarragona), legados al convento por Jaime Cristóbal de Guimerà en 1613. La resistència de los habitants de Tamarit a satisfacer al convento lo que acostumbraban a su antiguo señor, motivó reclamacions y pleitos  de los que dan  testimonio numerosos documentos. Lo mismo se puede afirmar de otros documentos que el mencionado Guimerà poseía en Ciutadilla.

Aunque esta sèrie no està ordenada totalment, vamos a dar una impresión general de la misma. Unos seicientos veinte pergaminos, entre los cuales se encuentran algunas bulas pontificias y no pocos privilegios reales, testamentos, ventas, establecimientos de censos, ápocas. Un registro con las profesiones de los religiosos, 1669-1805; otro con las defunciones, 1809-1835, y eñ registro de actes de sesiones de la comunidad, 1753-1835. Quince libros y cuadernos de las rentas de la casa, en los que se registraban los derechos del Monasterio; destacando entre ellos un estudio sobre la rodalia redactado por Bruniquer, desgraciadament muy mutilado; y un índice general de todas las pensiones que percibía el convento. Ocho registros y pequeños cuadernos sobre la celebración de missa. Cuatro registros de contabilidad de la casa y cuatro grandes legajos de establecimiento de censos, ventas, testamentos, inventarios, etc.; otro con procesos relacionados con los derechos del convento; cuarenta y un expedientes para demostrar la pureza de sangre de los miembros de la comunidad; siete manuales notariales, etc.

Hemos indicado que solamente  una parte del archivo de San Jerónimo de la Vall de Ebrón fué trasladado al archivo Diocesano; però se salvó de la destrucción un registro índice del patrimonio documental de aquel Monasterio, clara demostración de la importància de aquel archivo”.  

NOTES A PEU DE PÀGINA

1.-  Caja documentos historial del Archivo Diocesano.

2.-  <Excursió a Horta, 19 agost 1877. Reunits en la Rectoria d’Horta, ahont restan ignorats l’arxiu y biblioteca del monestir de sant Jeroni  de Vall d’Hebron, lo president sr. Fiter e Inglés, lo tresorer. Marsal Ambrós, D. Josep Navarra i lo infrascrit (D. Eudald Canibell), a tres cuarts de deu del matí, per e investigar la munió de interessants documents que existeixen en las golfas, comensàrem fer l’escorcoll per los llibres que formarian part de la biblioteca, dels que l’infrascrit n’alsa un petit inventari. Seguidament regiràrem interessantíssims plechs de privilegis reials de nostres celebrats comtes reys. Restan allí documents del sigle XI y de tots lo succesius fins al actual, rivalisant en importància. Més que notable es la col·lecció sigil·logràfica que allí brilla, no menys ho és la dels autografos cèlebres d’un interès inestimable. Entre els manuscrits notables que vegerem figura en primer lloch l’immens volum de las biografias dels monjos de sant Jeroni de Vall d’Hebron y un notabiliari de la família Pellicer, part en pergamí qual notable portada ostenta l’escut da la família magníficament il·luminat.   

Bellas, variadas y originals en extrem son moltes de les inicials dels documents per lo que es recomanan alguns com a travall caligrafich. A fi de ordenarho, en lo que fos possible, ferem varies divisions retirant apart lo que d’aprop nos interessava, demanant al Sr. Rector (Tomàs Casas) que ho cedís a l’Associació, tota vegada que es forma un arxiu en lo que seran  conservats aytals documents del modo degut, com a tresor historich que son. Va cedirlos y desde avuy lo nostre arxiu ja es rich...>

<Muy de alabar creo el espíritu de investigación y amor a la tierra del relator, mi muy querido amigo y príncipe en las artes del libro, però muy digno de censura el infiel guardador de dichos documentos que, sin derecho a disponer de ellos, fàcilment los cede. Condolido profundamente por la fràgil custodia de las riquezas arqueológicas que quedaban en Horta, el que escribe estas líneas en 1902, acudió al señor cardenal obispo de Barcelona, el cua, por oficio del mismo mes y año comisionó al Rvdo. Sr. Dr. D. José María de Alós, D. José de Peray y March, archivero del Palacio Episcopal, y a mi, para recogerlos. En 19 de novembre del propio 1902 los trasladamos al Archivo episcopal de Barcelona. Però ¡Oh dolor!, solo un sello de cera hallamos en ellos y esto nos hizo sospechar si, como los sellos, habrían, en el lapso de 1877 a 1902, desaparecido aquellos documentos, además de los cedido s.> (BARRAQUER, Cayetano. Los Religiosos en Cataluña, vol IV, pag. 141)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_