Passa al contingut principal

CARLES DÍAZ I MARTÍ - Article sobre la seva darrera obra

 

EL PRIMER SEGLE DELS JERÒNIMS A CATALUNYA. SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON I SANT JERONI DE LA MURTRA (1393-1500)

Crec necessari des del nostre bloc,  donar a conèixer la figura de l’historiador més significatiu de l’orde jerònim a Catalunya, en Carles Díaz i Martí.

Aquest jove investigador ha destinat gran part dels seus estudis a escatir la història dels primers segles dels dos monestir jerònims masculins de Catalunya, Sant Jeroni de la Murtra (també conegut com de la vall de Betlem) i Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.

La seva prolífica bibliografia al respecte va culminar amb una magnífica tesi doctoral, presentada a la Universitat de Barcelona el 14 de setembre de l’any 2017, que tenia per nom L’establiment d’un nou orde monàstic a la Catalunya medieval: Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i Sant Jeroni de la Murtra (1393-1500).

Carles Díaz i Martí ha fet un resum d’aquesta tesi doctoral, que ha estat publicada de manera recent, l’any 2019, per Pagès Editors, dins la col·lecció: Fundació Noguera - Estudis nº82, amb el títol de El primer segle dels jerònims a Catalunya. Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i Sant Jeroni de la Murtra (1393-1500).

No podem estar-nos des de les pàgines del nostre bloc de fer un elogi del contingut d’aquest llibre, que ens permet conèixer, amb gran profusió de detalls, els primers cent anys del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, així com també de Sant Jeroni de la Murtra.  Per aquest motiu, no tan sols ens hem de congratular de la seva aparició al mercat, sinó també recomanar  des del nostre bloc la seva adquisició a tots aquells que estiguin interessats en saber cada dia una mica més de la història del nostre monestir.



Cal assenyalar tanmateix, que aquest no és l’únic llibre publicat per en Carles Díaz Martí, relatiu a la matèria jerònima, sinó que també existeixen un gran nombre d’articles i estudis, elaborats per aquest reconegut historiador. Voldria breument des d’aquestes pàgines fer una breu ressenya bibliogràfica, tot i que limitada a l’orde jerònim.

Vull assenyalar també, que podem felicitar-nos des de l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, de comptar entre els nostres membres una persona de la vàlua intel·lectual d’en Carles Díaz Martí, de qui esperem que en el futur continuï amb aquesta esplèndida tasca investigadora i ens aporti més llum a la història del nostre monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.

Lluís Jordà i Roselló


BREU RESSENYA BIBLIOGRÀFICA

DÍAZ MARTÍ, Carles. Bertrán Nicolau, fundador de Sant Jeroni de la Murtra. Editorial Museu de Badalona. Badalona 2006

DÍAZ I MARTÍ, Carles. Pergamins referents a la Fundació de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Acta Arqueológica Medievalia.  Barcelona 2008

DÍAZ MARTÍ, Carles. La primera crónica del monestir de sant jeróni de la Murtra. (1413-1604) de Francesc Talet. Fundació Noguera. Pagès Editors. Lleida 2013

DÍAZ MARTÍ, Carles. L’establiment d’un nou orde monàstic a la Catalunya medieval: Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i Sant Jeroni de la Murta (1393-1500). Tesi Doctoral. 2 Vols. Universitat de Barcelona. Barcelona 2017.

DÍAZ MARTÍ, Carles. La coexistència de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i Sant Jeroni de la Murtra, els intents de solució d’una excepcionalitat (1403-1444). CARRER DEL ARBRES. Quarta època nº 3. Revista digital d’història i patrimoni de Badalona. Museu de Badalona. Badalona 2018

DÍAZ MARTÍ, Carles. La História breve del monasterio de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron: análisis de un documento conservado en la Real Biblioteca del monasterio de San Lorenzo de El Escorial. Ommpress. Madrid 2018.

DÍAZ MARTÍ, Carles. El primer segle dels jerònims. Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i Sant Jeroni de la Murta (1393-1500). Col·lecció Fundació Noguera. Estudis nº 82. Pagès Editors. Barcelona 2019.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_