Passa al contingut principal

UN DIBUIX D’ENRIC TREPAT i Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

UN PLÀNOL D’ENRIC TREPAT

D’ençà que el nostre company Josep Lluís Bronchal, ens va fer partícips del donatiu de diferents peces ceràmiques que el senyor Enric Trepat (membre emèrit del Club Excursionista de Gràcia), li havia fet, una nova sorpresa la trobem en un dibuix al·lusiu a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.

Josep Lluís Bronchal, va col·laborar en la confecció d’aquest dibuix plànol fet per l’Enric Trepat, en els darrers moments de la seva vida. En ell hi ha esment de com va aconseguir el fragment de plat amb el nom del monestir que finalment ha arribat a les nostres mans gràcies al donatiu fet a la nostra associació pel senyor Bronchal.

Rellegint el dibuix que explica com va aconseguir el fragment ceràmic a dalt representat ens adonem de diferents aspectes, alguns d’ells sorprenents.

Després de les oportunes jornades de neteja de residus que la nostra associació ha fet a l’indret on existia una de les suposades granges de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, i un cop desbrossat el seu interior, van aparèixer tot un seguit de restes materials que ens van induir a pensar que en algun moment havia estat reaprofitat aquest espai com a barraca.

Doncs bé, aquí és on conflueixen el fragment de plat, la granja i el plànol de l’Enric Trepat. Un petit comentari relatiu a l’espai on es trobava la granja i el petit hort adjacent, tal i com figura ressenyat en el plànol del Senyor Trepat, ens dona una clara indicació: “petit hort amb una barraqueta on vivia una família amb 2 o 3 criatures petites. El més gran de 7 o 8 anys li va donar alguna peça de ceràmica”. Comentari recollit per Josep Lluís Bronchal per boca del senyor Trepat, i incorporat  a peu de pàgina del plànol. La data, 23 de novembre del 2005.

És a dir, que les restes de la barraca encara a dia d’avui existents en un lateral de la granja pertanyien a una pobra família immigrant que a finals del anys cinquanta o primers seixanta, va aprofitar aquell indret per bastir la seva humil llar. També sabem per aquesta nota que fou el fill gran d’aquella família qui va oferir el fragment de ceràmica que a dia d’avui és a mans de la nostra associació. Roda el món i torna al Born!

Una última observació. De la lectura del plànol i les seves observacions apreciem que sota el dibuix on està marcada la benzinera, s’assenyala l’existència d’unes ruïnes i un pou amb una mina del monestir...Estaran a dia d’avui dins el tancat de l’hort annex a la vella granja?

És un enigma a escatir en un futur pròxim!


Lluís Jordà i Roselló


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exposició Mas Guinardó- 15 de març 2023, xerrada a càrrec de Lluís Jordà i Oriol de Fàbregues - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

 si voleu anar-hi més ràpid aquí teniu el codi QR

El Segon Aplec de Sant Jeroni i aniversari Associació Amics del Monestir de Sant Jeroni de Vall d'Hebron!

  Aquest dibuix d'en Geroge Vivien d'abans de 1835 ha estat la inspiració d'en Jordi per fer aquesta preciosa maqueta en relleu que encapçala l'aplec. La fotografia permet apreciar el relleu produït per les làmines sobreposades estratègicament. Tot un artista, afició que comparteix amb la de les "plantes". Sí, en Jordi és també el nostre erudit en botànica i podeu gaudir d'aquesta afició amb els capítols publicats de lla recuperació de l'hort del monestir. Una paraula, "E S P E C T A CU L A R". i aquesta és obra del nostre erudit en art, en Juli, difícil de imaginar del que és capaç el nostre artista, fàcil gaudir de les seves creacions. Gràcies Juli, per a tú no és el primer cop però per l'Associació és una mostra d'afecte molt important. I diu el nostre president: Siiiiii!!! El Segon Aplec de Sant Jeroni! i aniversari Associació Amics del Monestir de Sant Jeroni de Vall d'Hebron. Amb Trobada a Can Soler, exposició, nou diorama i

UN TOC D’ALERTA de l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

No correspondria a l’Associació d’Amics del Monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron fer un toc d’alerta sobre la situació d’extrema sequera en què es troben els boscos del voltant de Barcelona i el potencial perill d’incendi que això suposa. Aquesta situació queda agreujada en diversos àmbits que fins fa relativament poc temps han servit d’abocadors incontrolats. La impossibilitat de detectar aquests indrets, que són sovint invisibles als ulls de la gent perquè la vegetació ha anat cobrint les restes abocades, els converteix en nuclis d’alta perillositat. S’ha localitzat un d’aquest indrets específics al vessant mar de la benzinera de la carretera de la Rabassada, espai de difícil accés, en el qual durant molts anys s’han reproduït de manera sistemàtica diferents abocaments. Aquests han anat colrant de terra i brossa les restes del monestir de Sant Jeroni, motiu pel qual hem considerat necessari fer un toc d’alerta i tot un seguit d’actuacions d’urgència. La nostra associació