Passa al contingut principal

UN DIBUIX D’ENRIC TREPAT i Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

UN PLÀNOL D’ENRIC TREPAT

D’ençà que el nostre company Josep Lluís Bronchal, ens va fer partícips del donatiu de diferents peces ceràmiques que el senyor Enric Trepat (membre emèrit del Club Excursionista de Gràcia), li havia fet, una nova sorpresa la trobem en un dibuix al·lusiu a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.

Josep Lluís Bronchal, va col·laborar en la confecció d’aquest dibuix plànol fet per l’Enric Trepat, en els darrers moments de la seva vida. En ell hi ha esment de com va aconseguir el fragment de plat amb el nom del monestir que finalment ha arribat a les nostres mans gràcies al donatiu fet a la nostra associació pel senyor Bronchal.

Rellegint el dibuix que explica com va aconseguir el fragment ceràmic a dalt representat ens adonem de diferents aspectes, alguns d’ells sorprenents.

Després de les oportunes jornades de neteja de residus que la nostra associació ha fet a l’indret on existia una de les suposades granges de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, i un cop desbrossat el seu interior, van aparèixer tot un seguit de restes materials que ens van induir a pensar que en algun moment havia estat reaprofitat aquest espai com a barraca.

Doncs bé, aquí és on conflueixen el fragment de plat, la granja i el plànol de l’Enric Trepat. Un petit comentari relatiu a l’espai on es trobava la granja i el petit hort adjacent, tal i com figura ressenyat en el plànol del Senyor Trepat, ens dona una clara indicació: “petit hort amb una barraqueta on vivia una família amb 2 o 3 criatures petites. El més gran de 7 o 8 anys li va donar alguna peça de ceràmica”. Comentari recollit per Josep Lluís Bronchal per boca del senyor Trepat, i incorporat  a peu de pàgina del plànol. La data, 23 de novembre del 2005.

És a dir, que les restes de la barraca encara a dia d’avui existents en un lateral de la granja pertanyien a una pobra família immigrant que a finals del anys cinquanta o primers seixanta, va aprofitar aquell indret per bastir la seva humil llar. També sabem per aquesta nota que fou el fill gran d’aquella família qui va oferir el fragment de ceràmica que a dia d’avui és a mans de la nostra associació. Roda el món i torna al Born!

Una última observació. De la lectura del plànol i les seves observacions apreciem que sota el dibuix on està marcada la benzinera, s’assenyala l’existència d’unes ruïnes i un pou amb una mina del monestir...Estaran a dia d’avui dins el tancat de l’hort annex a la vella granja?

És un enigma a escatir en un futur pròxim!


Lluís Jordà i Roselló


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_