Passa al contingut principal

PROHIBICIÓ ALS HABITANTS DE LA VALL DE SANT MEDIR DE PASSAR PEL CAMÍ DEL MONESTIR

 

La construcció del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, fundat l’any 1393 i l'erecció d'una murada de tancament del recinte conventual i les seves hortes, va comportar un canvi en el camí tradicional que procedent de Sant Genís dels Agudells enfilava cap a Collserola, per seguir d'aquesta manera via cap el Vallès.

Els caminants, moltes vegades amb afany d’estalviar-se una petita volta seguien el curs del camí històric, cosa que suposava passar per l’interior de l’àmbit conventual i també per dins de les hortes de Sant Jeroni.

És de tots coneguda l’existència de trifulgues entre els pagesos i monjos del monestir amb els passavolants per aquesta alteració del camí tradicional. La causa, vindria derivada no tan sols per les molèsties del pas de persones de manera immediata al monestir amb el natural destorb que això comportava, sinó per l’apropiació indeguda, però sovintejada, de fruits i altres vegetals que hi havia a les hortes. En ocasions és sabut que la resposta a l’apercebiment als estranys que gosaven passar pel clos monacal no quedava limitat a les paraules o a simples amenaces. (I les paraules dels vianants, per malsonants, esveraven sovint la pau dels monjos...)

Per tots aquests motius i a instàncies del prior del monestir, el rei Martí l’Humà elevà comunicació al veguer de Barcelona fent esment que Sant Jeroni de la Vall d’Hebron estava sota salvaguarda reial, per decisió expressa seva, a fi que comminés als vianants a no passar pel camí que menava al monestir, sinó pel camí general de Collserola. En cas contrari, el rei donava autoritat al veguer de Barcelona per actuar contra els infractors i castigar-los amb la imposició d’una pena de mil florins. El rei fa especial esment dels habitants de la Vall de Sant Medir, els quals per la seva proximitat al monestir devien fer cas omís, de manera habitual, a les prohibicions de pas fetes pels monjos de Sant Jeroni i continuaven passant pel camí que consideraven més curt.

Aportem com a constatació de tot plegat aquest interessant document conservat actualment a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, transcrit pel nostre distingit amic i col·laborador l’historiador Carles Díaz Martí.

Lluís Jordà Roselló

Monasterii Santi Jeronimi

En Martí et cetera... al noble e amat nostre n’Arnau Guillem de Bellera, veguer de Barchinona e de Valles a son lloctinent, salut e dilecció. Segons per humil exposició a Nós feta per part del prior e frares del Monestir de Sent Jerònim, situat en lo territori de aquexa ciutat, havem entès los de la vall de Sent Madir e alcuns altres, axí hòmens com fembres, fan camí e continuen passar aprés lo dit monestir, lexants lo camí general qui va o passa per lo Coll de Çerola, çò qui torna en dan del monestir, prior e frares damunt dits, com per lo dit passament de homèns e fembres sia prest de seguir e de dar-hi occasió de mal. E com los dits frares gosen dir a aquells que no vullen passar o fer via per lo monestir damunt dit, raonant-los e del mal qui·ls en poria seguir, menacen-los e·ls dient paraules iniurioses per les quals los dits frares romanen spaordits e maltractats. Per què Nós, volent preservar en quant en Nós serà de tot sinistre lo dit monestir, lo qual stà en protectio e salvaguarda nostra, e donar loch a cessar tota matèria scandalosa qui s’i pogués seguir, dehim e manam vós de certa sciència e expressament, sots pena de mil florins, que de continent inhibiscats ab aquelles provisons que us parrà hi sien necessàries que algú de la dita vall ni d’altre qualsevol loch no gos fer generalment o contínua camí per lo dit monestir ni prop d’aquell, sinó per los camins generals per on són acostumats passar, imposant-los aquelles penes les quals remetem a vostre bon arbitre. E per açó  vos informets de tots aquells qui per la raó demunt dita los han menaçats e aquells e tots los qui per semblant raó los menaçaran d’aquí avant castiguets e puniscats, de manera que a ells sia càstich e a altres eximpli.

Dada en València, sots nostre segell secret, a XXVI dies de setembre en l’any de la Nativitat de Nostre Senyor MCCCCIII. Dalmacius vidit.

ACA, C, reg. 2178, f. 39

17072020-Horta- Sant Jeroni -Romería a Sant Medir -1900-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila T.- SCAN.951 copia

23052020-Horta-Romiatge de Sant Medir -1915-Foto.Frederic Ballell Maymí-Colec. Jordi Vila T.- 2282111111


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_