Passa al contingut principal

EL LLIBRE DE COSTUMS DE SANT JERONI DE LA MURTRA

 

En llenguatge laboral d’avui dia entendríem que els llibres de costums dels monestirs eren en realitat un Manual de Procediments. És a dir eren les guies de les diferents activitats i tasques que es portaven a terme dins els monestirs. Tant les exclusivament litúrgiques, com les específicament laborals.

Els costums es van anar adaptant a tot allò que els Capítols Generals de l’orde jerònim anaven estipulant com a normes a seguir d’obligat compliment. Per aquest motiu els Costums s’havien d’anar refent per seguir les regles que paulativament l’orde proposava, adaptant-les a la casuística de cada monestir.

Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, disposava d’un Llibre de Costums escrit a finals del segle XVI, del que conservem una còpia feta l’any 1732, en haver-se perdut l’original que havia d’estar disposat sempre al cor. Justament és aquesta còpia l’únic referent que disposem dels Costums de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, en haver-se perdut tots els altres llibres de Costums, així com les possibles refeccions que es feren.

Del monestir de Santa Maria de la Murta, monestir jerònim proper a Alzira, del que ja hem parlat en distintes ocasions, també  es conserva, procedent del seu antic arxiu, un llibre de Costums, escrit en aquest cas l’any 1750. Aquest llibre, es va redactar de nou després que els pares visitadors consideressin que l’anterior llibre de Costums, escrit l’any 1651, quedava obsolet i s’havia de redactar de nou, adaptant-lo al nous temps, i a tot allò que els Capítols generals de l’orde prescrivien.

També de l’altre gran monestir jerònim català, Sant Jeroni de la Murtra, es conserva un llibre de Costums. El llibre de la Murtra es va escriure atenent el que prescrivien els capítols generals de l’orde celebrats l’any 1789, redactat i aprovat  (aparentment) entre l’any abans esmentat i l’any 1792. Aquest llibre manuscrit es troba actualment a l’arxiu Josep M. Cuyàs Tolosa del Museu de Badalona. Aquest arxiu fou donat al museu l’any 1992 per la família Cuyàs.

De tota manera i a l’igual que el llibre de Costums de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, estem parlant també  en aquest cas d’una còpia, i no del manuscrit original. El costumari de Sant Jeroni de la Murta conservat al Museu de Badalona, fou copiat uns quants anys després de la seva confecció, l’any 1818. L’autor d’aquesta còpia, malgrat no estar signada, sembla feta de ma del propi prior, fra Isidre Boadella.

El llibre de Costums de Sant Jeroni de la Murtra és un manuscrit compost de 31 fulls numerats, escrits en castellà, a doble pàgina. Distribuït en trenta capítols que abasten tota l’organització interna del monestir, especificant totes les funcions, obligacions i tasques.

Aquest son títols dels capítols del llibre de Costums de Sant Jeroni de la Murtra en el mateix ordre que hi figuren:

1 De lo que se debe cantar en el coro

2 Costumbres del hebdomadario

3 Costumbres del cantor y sustentor

4 Costumbres del corrector de la letra

5 Costumbres del calendario y lucernario 

6 Costumbres del que tiene cargo del coro 

7 Costumbres de tañer el órgano y su canto 

8 Costumbres del reloxero

9 Costumbres del sacristán y su ayudante

10 Costumbres de la misa de luce o de alba 

11 Costumbres de los que han de ir a prima, hasta quando han de hazer la hebdomada

12 Costumbres en las procesiones

13 Costumbres de algunos días del año

14 Costumbres del padre prior 

15 Costumbres del padre vicario 

16 Costumbres del padre maestro de novicios

17 Costumbres del padre procurador de Barcelona

18 Costumbres del refitolero

19 Costumbres del padre portero y hospedero

20 Costumbres del hospedero

21 Costumbres del enfermero

22 Costumbres del hornero

23 Costumbres del cillerero

24 Costumbres del administrador de la cocina

25 Costumbres de los hermanos legos

26 Costumbres del ropero

27 Costumbres del que tiene cargo de la rasura

28 Costumbres del padre obrero y obras

29 Costumbres del granjero y de la granja

30 Costumbres varias y miscel·lànies

A manera de cloenda, crec que seria del màxim interès històric fer un estudi comparatiu dels tres llibres de costums jerònims conservats, dos d’ells procedents de monestirs catalans i un tercer del País Valencià. Vigents tots tres durant el segle XVIII.

Lluis Jordà i Roselló


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_