Passa al contingut principal

TORNEM A PARLAR DE FRA MIQUEL COMALADA

 

Fra Miquel Comalada va ser un dels autors de caire religiós més llegits a principis del segle XVI. El seu llibre l’Espill de la vida religiosa, més conegut en llengua castellana amb la denominació popular de El Desseoso, es va convertir en un autèntic bestseller a l’època. Tot i l’anonimat original de l’obra, publicada en català per primer cop l’any 1515, al cap de pocs anys ja li fou atribuïda l’autoria a fra Miquel Comalada. Com es va poder constatar a l'edició castellana impresa a Lisboa l'any 1541, en la que com a colofó de l'obra apareix per primer cop el seu nom, en clara referencia al seu autor: "Llamávase Fr. Miquel Comelada del convento de Valle de Hebrón". Malgrat aquesta precisa atribució, l’autoría de l’Espill continuà sent objecte de controversia entre els estudiosos de l’obra. 

El gran historiador de l’orde jerònim, el Pare José de Sigüenza, confirmava a principis del segle XVI la identitat de l’autor de l’Espill, concretament en el Capítol XVIII del llibre II de la tercera part de la seva Historia de la Orden de San Jerónimo (1605): 

"También pudiera poner en este catálogo el santo fray Miguel Comelada, autor de aquel librillo que se estimó tanto en Espanya llamado el desseoso, que no descubre poco el buen gusto de su autor en cosas morales y santas, e hizo memoria de este siervo de dios un hombre docto de aquel tiempo en unos versos que andan en compañía de los comentarios de los Distihcos de Michael Verino, y los que conocieron su trato, y el gran exemplo que dio siempre  en aquel convento, le estimaron mucho."

Hores d’ara, sabem amb tota seguretat d’on va treure aquesta informació el Pare José de Sigüenza, i no és més que del contingut del manuscrit de la Historia Breve de la Fundación del monasterio de San Hyerónimo del Valle de Hebron. Manuscrit aquest, redactat i acabat l’any 1595 per un monjo anònim de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, que va servir a Siguenza de base per explicar la història, personatges i efemèrides del nostre monestir.

Posant de relleu el que diu aquest autor anònim sobre fra Miquel Comalada en el seu manuscrit, avui a la Biblioteca de l’Escorial, complementem el que vam assenyalar en un anterior apunt al nostre  bloc (1) sobre aquest autor de tanta anomenada:

“El padre fray Miguel Comelada fue natural de la villa de Servera muy nombrada y conoscida en Cataluña hizo profession a 2 de Julio de 1511 fue hombre de grande ingenio y poeta muy famoso. Este religioso fue el que compuso el libro comunmente llamado el Desseoso segun que dello ay tradicion muy Antigua; y juntamente se halla en las escripturas desta casa, y pues en el dicho libro se descubren bien su ingenio, no tengo para que me detener en le alabar...”

La polèmica històrica existent al voltant d’aquest frare jerònim pot acabar per tant definitivament tancada, fra Jeroni Comalada va ser l’autor de l’Espill de la vida religiosa, obra coneguda popularment com El Desitjós. El seu afany d’anonimat va quedar trencat quan aquesta va esdevenir una obra famosa.

tuvo tambien muchas virtudes y santidad que lo hizieron mas esclarecido

 

NOTA

1.- Veure contingut de l’apunt al bloc anomenat FRA  MIQUEL COMALADA  de l’Associació d’amics del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron.  També per conèixer el seu impacte intel·lectual en el món religiós de l’època recomanem l’apunt del mateix bloc,  SANT IGNASI DE LOIOLA, DE SANT CEBRIÀ D’HORTA A LA VALL D’HEBRON.

Lluís Jordà i Roselló


Spill de la vida religiosa, llibre imprès per Joan Rosembach a Barcelona, a XX d’octubre de 1515

BIBLIOGRAFIA

ANÒNIM. Historia breve de la fundación del Monasterio de Sant Hyerónimo de Val de Hebron y de las cosas notables del. Manuscrit. Real Biblioteca de san Lorenzo del Escorial. Sant Jeroni de la Vall d’Hebron 1595.

FONT I BOVER, August. L'autor callà son nom. Miscel·lània Joan Veny. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. 2005.

RIQUER/COMAS/MOLAS. Història de la Literatura Catalana Volum IV. 5a edició. Barcelona 1993.

RUBIÓ I BALAGUER, Jordi. Humanisme i Renaixement. La Cultura catalana del Renaixement a la decadència. Pag 136.  Publicacions de l'Abadia de Montserrat. 1990

SIGÜENZA, José fra. Historia de la Orden Jerónima. Imprenta Real. Madrid 1605.

TORRES AMAT, Fèlix. Memorias para ayudar a formar un diccionario crítico de los escritores catalanes. Imprenta de J. Verdaguer. Barcelona 1836

VALSALOBRE, Pep. De l'Spill de la vida religiosa al Desitjós. Una novel·la  al·legòrica del segle XVI.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_