Passa al contingut principal

LA DESAMORTITZACIÓ I EL FONS D’HISENDA DE SANT JERONI EXISTENT A L’ARXIU DE LA CORONA D’ARAGÓ

 

El decret de desamortització dels monestirs espanyols de l’any 1835 va resultar un desastre per al patrimoni de l’estat. La deficient intervenció estatal no va garantir la seguretat dels immobles confiscats. Aquest procés desamortitzador va transcórrer durant la primera guerra carlina, circumstància que va afavorir la desprotecció del patrimoni, amb el resultat d’una gran quantitat  de monestirs saquejats i cremats, un cop abandonats pels diferents ordes monacals.

L’estat espanyol, àvid gairebé de manera exclusiva de rendibilitzar els immobles i terres pertanyents als ordes monacals, va abandonar el seu patrimoni artístic i documental, la qual cosa va comportar un desastre de proporcions incalculables que mai deixarem prou de lamentar.

La intervenció del ministeri d’Hisenda espanyol en la major part dels arxius monacals catalans no va afavorir la seva preservació, ans el contrari. L’afany de controlar de manera específica les propietats monacals va comportar  que en moltes ocasions els seus arxius acabessin destruïts o en males mans. L’excepció va ser només tota aquella documentació que podia assegurar la propietat dels seus bens immobles que posteriorment van ser posats en subhasta pública per part de l’estat.

L’apropiació dels arxius parcialment salvats i que van anar a raure a dependències del ministeri d’Hisenda, mogut només per un afany limitat a l’interès econòmic, va fer que la documentació històrica que als seus ulls no tenia valor material dormís en magatzems, en condicions d’humitat i preservació nul·les i sotmesa a un constant espoli i degradació. Només molts anys després molts arxius van ser recuperats, (el que quedava), i  van passar a formar part de l’ARCHIVO HISTÓRICO NACIONAL de Madrid.

Aquest seria el cas dels arxius de Poblet i Santes Creus, entre d’altres.

El cas de Sant Jeroni és diferent. El seu arxiu no va ser incautat per l’estat, els monjos abans de l’incendi del monestir van intentar salvar el seu fons documental repartint-lo per diverses ubicacions que a priori creien segures.  La rectoria de Sant Joan d’Horta seria una d’elles.

Desgraciadament, la desaparició definitiva dels ordes religiosos, no va afavorí i menys encara en aquest cas en concret, que ningú reclamés l’arxiu de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron que miraculosament es va preservar, tot i que de manera parcial a la parròquia d’Horta.

La part de l’arxiu, incomplet que es mal guardava a Horta, va ser redescoberta molts anys més tard en unes condicions pèssimes de conservació pels membres fundadors del Centre Excursionista de Catalunya l’any 1877, en circumstàncies de les que hem parlat abastament. L’apropiació (donació del rector d’Horta) als membres d’aquesta  entitat de més de cent pergamins en va assegurar la seva conservació parcial, la resta de documentació no va ser traslladada a l’Arxiu Diocesà fins gairebé trenta anys més tard, a començaments del segle XX, amb la pèrdua documental que aquest nou abandó va pressuposar per a l’arxiu que va romandre a les golfes de la rectoria de la vella parròquia.

En el cas de Sant Jeroni doncs, només una reduïda aportació documental aliena a la que figurava a la rectoria d’Horta es  va conservar (amb honroses excepcions), i és aquella que procedia de la Intendencia de Ejército y Provincia del Principado de Cataluña, ens que va substituir les responsabilitats que corresponien prèviament a la Batllia General amb les seves competències relatives a Hisenda, derogades arran de la intervenció borbònica i conseqüència directe de l’entrada en vigor del Decret de Nova Planta. Aquesta documentació va ser finalment transferida a l’Arxiu de la Corona d’Aragó.

Això explicaria que pràcticament  l’únic fons documental corresponent a Sant Jeroni de la Vall d’Hebron que es conserva actualment a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, faci referència exclusiva a causes judicials, procedents en la seva totalitat de la Intendencia de Ejército y Provincia del Principado de Cataluña.

Lluís Jordà i Roselló


El detall d’aquesta documentació figura al Portal PARES (Portal de Archivos Españoles).

Enllaç:

Monasterio de San Jerónimo de la Vall d'Hebron de Barcelona

Parròquia vella de Sant Joan d’Horta, cremada l’any 1909 durant la Setmana Tràgica.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_