Passa al contingut principal

SANT JERONI DE LA VALL D’HEBRON SEGONS L’ARMORIA DE JAUME JOAN VILA


Jaume Joan Vila fou l’autor d’aquest magnífic tractat d’Armoria escrit durant el primer terç del segle XVII. Prevere barceloní d’origen empordanès, fou historiador i un reconegut heraldista. Va fer donació de la seva biblioteca al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, on  d’acord també amb la seva darrera voluntat hi fou enterrat.

La desamortització del segle XIX va suposar la destrucció de la biblioteca de la Murtra, perdent-se gran nombre dels llibres que contenia, també la major part dels pertanyents a Jaume Joan Vila. Afortunadament, l’Armoria, obra magna de l’heràldica catalana es salvà i es conserva avui dia a la Biblioteca de Catalunya.

Reprodueixo seguidament de manera fidel la descripció i referència que Vila fa del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, en la que trasllueix el coneixement que té de l’obra del Pare Jose Sigüenza, Historia de la Orden de San Gerónimo.

PRIORAT DE St. HIERONYM DE VALL DE HEBRON

Sobre del escut un barret de cardenal de cordons pendents, dins a ma dreta la figura de St Hiéronim ab un lleó del peu del qual trau una espina; a ma esquerra las armes de la Reyna fundadora que son las del Rey de Arago y las flos de llis del rey de França.

A una llegua de Barcelona a la part del nort en vall que diu vall de Orta, al peu de una montanya ques diu Puig sarola; antigament se retiraren uns Armitans de St Hieronym, tenian allí serca una capella del St Doctor, y al derredor de ella sertas celdillas o chosas hont se retiravan à ditos exercicis particulars. Avia entre ells un sacerdot ques deya Fr Francesch Soler; tenian alguna forma de comunitat y obediència; vivian ab gran estrechesa y penitencia, de tal manera, que per sa santidat los naturals de aquella Comarca, dexat lo nom propi de la vall li deyan el coll dels Sans Armitans de Sant Hieronim; però los sants perquè no tingues lo seu, ni lo primer, li posaren nom; Vall de Hebron; perquè tingues algun nom dels de la terra Santa, hont lo Sant Doctor visque ab sos monjos.

En la corona de Arago corria la fama de Santidat destos Servents; y venint a noticia de la Reyna Dona Violant, muller segona del Rey Don Joan el primer de Arago los ana a visitar y considerant dita Reyna la santedat dels Armitans funda el convent en lo este lloch ab llicencia del Papa Clement sisè que residia en Avinyo a divuyt de Octubre de mil tres sents noranta y tres. Lo primer prior apres de la fundació fou fr. Jaume Joan, valencià.

Concedí lo rey marit de la fundadora al convent tots los privilegis que te Poblet y lo Papa los confirma. Hay en la sagristia de aquest convent un trocet de la Vera Creu, ab tres gotetes de sanc quaxada, fou lo cas que el Rt Prior  y convent volent la posar  en mes rich reliquiari del que estava feren que lo Pare Sagrista la aportes en Barcelona a un argenter; lo qual argenter volent la desencaxar del reliquiari vell se li romperen tres ganivets sens fer efecte: Espantats lo Pare Sagrista y Argenter mirant la Sancta Reliquia veren tres gotetes de sanc hont lo Argenter havia aficats los ganivets; y axi dita Santa relíquia se quedà  en lo reliquiari antich guardant-se los troços dels dits ganivets  en lo reliquiari de dit convent per memori. També te dit convent  les barres de St Andreu Apostol, Mes te lo sinell (cinyell) ab que deya Missa  St Hieronym; y altres relíquias que seria de gran consideració. Y en dit convent sempre hi ha agut monjos  de gtran Santidad y observancia; com se pot veure  en la segona part de las Cronicas de la Orde de St Hieronym.

Lluís Jordà i Roselló

VILA, Jaume Joan -  TRACTAT D’ARMORIA 1630 Aprox. Volum III Pags. 171/172.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_