Passa al contingut principal

Les Sorpreses de l'Arxiu de Cervera

Agustí Duran i Sanpere director de l'Arxiu històric de la ciutat de Barcelona, preservador durant la guerra de tants i tants arxius religiosos i privats, i fundador del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona, mai deixarà de sorprendre'ns...

Furgant pel seu Arxiu personal, radicat a l'arxiu de Cervera, vaig localitzar finalment una caixa on s'assenyalava en el seu contingut: Vida religiosa, parròquies, esglésies, convents de Barcelona  i entre un nombre important de carpetes figurava una corresponent a Sant Jeroni de la Vall d'Hebron. Al seu interior, entre gran quantitat d'anotacions, apunts i petites fitxes, dades disperses moltes d'elles, van aparèixer dues fotos en concret, amb la data al seu dors, 4 de febrer de 1935 (Referenciada el 16 de febrer 2021 a la "Píndola - des de quan és un indret oblidat? Quines excavacions del 1935?").
Eureka! je l'ai trouvé! 
Feia temps que anava darrera de l'excavació duta a terme a Sant Jeroni després que en un arxiu de l'IEC on es guardaven dues cartes de l'Associació d'Amics de l'Art Vell es parlava d'aquestes excavacions.


Això, poc després, em va quedar confirmat per una caixa trobada finalment a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, (Arxiu de gestió J112 Caixa 24 Ordre 6 ) on entre moltes altres coses, apareixien factures i una relació d'objectes trobats (una relació força nombrosa), però cap detall gràfic.


Aquestes excavacions de l'any 1935, invisibles, poc a poc han anat  sortint a la llum. Potser per discreció, potser per prudència, Agustí Duran i Sanpere va callar el fet que durant la República es portessin a terme aquestes excavacions i ell, en els seus articles i escrits, sempre parla de manera exclusiva de l'any 1928, mai de 1935.
Ara, puc asseverar que l'any 1928, l'arxiu Històric de la Ciutat només va participar a Sant Jeroni, un cop acabades tot un seguit d'obres de caràcter privat, possiblement de terraplenament i que durant les quals es van localitzar, entre d'altres objectes, els avui dipositats als Museus de  Martorell.  L'Arxiu Històric amb Duran i Sanpere al capdavant van intentar fer-se amb aquests objectes que havien passat a mans privades però fou endebades.
Malgrat tot, l'Arxiu HIstòric va perseverar en el seu afany i finalment l'any 1935 va poder portar a terme unes excavacions dins l'antic solar de Sant Jeroni, aspecte aquest confirmat pels Amics de l'Art VEll i la documentació existent a l'AHCB. 

La sorpresa doncs que confimaria les nostres sospites va venir de la ma de l'Arxiu de Cervera, "Fons Agustí Duran i Sanpere. Top:78 Arxiu Comarcal de la Segarra (ACSG), on vam localitzar les dues fotos que permeten entreveure les peces aleshores localitzades. (1935).



La nostra sorpresa no acaba aquí.
Repassant la primera foto, darrere de tots els objectes petris trobats, apareix una clau de volta amb... Sant Jordi!!!

Justament la que avui es troba al MNAC. Ara sabem que aquesta clau i potser altres objectes també producte d'aquesta excavació van passar en un moment indeterminat de l'Arxiu Històric al MNAC, i altres van acabar finalment al Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona, institució que no es va fundar  fins després de passada la guerra civil.


Lluís Jordà i Roselló


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aplec i Fotos dinar a Can Soler al peu de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron

Un dia 13 del mes de juliol del 2023 una colla de joves somiadors, entre inaugurar la seu social i les "neteges de la muntanya", van trobar un espai i un moment en el temps per compartir, al mes pur estil jerònim, una amanida de llenties (estil Juli) amb verdures i fruits de l'hort (de l'Àngels) maridat amb vi trepitjat per algú que no coneixem. El resultat un acord rotund que ja voldrien moltes corporacions a l'hora de elaborar els seus plans d'acció. Nosaltres després d'un debat intens però entranyable sobre la qualitat de l'ombra, l'airet, el blau del mar, el blau del cel i els productes de la taula, vàrem acordar amb el permís dels no presents, que estem en condicions de repetir el dinar un altra dia.

Exposició Fotogràfica Can Mariner (La Xerrada d'en Lluís) - 13 de juny del 2023 a les 18 hores - Sant Jeroni de la Vall d'Hebron, el monestir amagat

A tots i totes, Lluís Jordà i Roselló ens farà una xerrada sobre el monestir el 13 de juny a les 18h a l'exposició de Can Mariner. En Lluís ens té acostumats a emocionants presentacions del monestir amagat. Dins dels actes que acompanyen l'exposició del nostre monestir acostumem a fer ús de les habilitats de nostre amic i historiador que ens farà viatjar per les pedres i els segles d'un racó molt interesant i poc reconegut de la nostra història. NO US PERDEU LA XERRADA, US ESPEREM!!

Capítol 3 - Tramvia Elèctric a Horta

05072022 - Horta - Tramvia a la Plaça del Mercat (Pl.Eivissa)- 1916 - Foto.Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.097   05072022 - Horta - Tramvia elèctric. Línia Pl.Urquinaona_Horta - 1930 aprox.- Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.-  SCAN.133 06032012-Horta-Tramvia bústia correus-1915 (Pg.Maragall)-Foto. Desc.- Colec. Jordi Vila Traguany.- trambústia_ 07042018-Horta-Tramvia 45 -Arribada a l'actual Pl.Eivissa , per carrer Fúlton -1906-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.-SCAN.850 08072022 - Horta - Pg.Maragall, vist des dels Quinze. A la dreta, Torre LLobeta - 1915 aprox.- Foto. Arxiu Torre LLobeta - Colec. Jordi Vila Traguany.- SCAN.364 09042018-Horta-Plaça Maragall -1940-Foto.Desc.-Colec. Jordi Vila Traguany.- maragall40 10122022- Horta- Inauguració Tramvia a Horta - 1901 -2004- Pintura Autor. Joan Solé _Nito_-Colec. Jordi Vila Traguany.- tramvia 1901_